Sbírka nápadů

Jak lněný olej ovlivňuje krevní tlak?

Lněný olej se používá v různých oblastech, od vaření až po péči o pleť, protože má mnoho prospěšných vlastností. RBC Style říká, co potřebujete vědět o tomto produktu a jaké vedlejší účinky mohou být jeho používáním

Název “Linum usitatissimum” je přeložen z latiny jako “nejužitečnější”. Lněná semínka byla po staletí ceněna pro své vlastnosti, již v XNUMX. století vydal Karel Veliký dekret, ve kterém zavazoval své poddané k přidávání lněných semínek do jejich stravy.

  • Co potřebuješ vědět
  • Výhody
  • Kontraindikace
  • Jak uchovávat a používat lněný olej
  • Jak užívat lněný olej
  • Komentář odborníka

Článek zkontrolovala a okomentovala Natalya Polenova – rodinná lékařka, kardioložka a dětská kardioložka, nutriční terapeutka GMS Clinic

Co potřebujete vědět o lněném oleji

Lněný olej se vyrábí z lněných semínek, která byla rozemleta a vylisována. Je k dispozici v kapalné a kapalné formě. Obsahuje omega-3 mastné kyseliny, které jsou důležité pro fyzické i duševní zdraví. A kyselina alfa-linolenová v kombinaci s jinými chemikáliemi může mít pozitivní vliv na zánět. To je důvod, proč je lněný olej považován za prospěšný při revmatoidní artritidě a dalších zánětlivých onemocněních.

Předpokládá se také, že tento produkt poskytuje tělu bílkoviny, vlákninu, vápník, hořčík, pomáhá snižovat chuť k jídlu a pomáhá kontrolovat váhu [1].

Zdravotní přínosy

Lněný olej je považován za superpotravinu, protože stále více vědeckých studií poukazuje na jeho zdravotní přínosy.

Může pomoci snížit hladinu cholesterolu

Kyselina alfa-linolová ve lněném oleji může hrát roli při snižování hladin lipoproteinů s nízkou hustotou (LDL), tzn. „špatný“ cholesterol.

V jednom malém experimentu byli účastníci rozděleni do dvou skupin: jedna jedla lněný olej jednou denně k večeři, druhá jedla kukuřičný olej. Vědci měřili u testovaných subjektů hladinu cholesterolu na začátku studie a po 12 týdnech. Ti, kteří konzumovali kukuřičný olej, neměli žádnou změnu v hladinách cholesterolu, zatímco ti ve skupině lněného oleje měli významně nižší hladiny LDL [2].

Může pomoci při léčbě atopické dermatitidy

Lněný olej může mít také příznivé účinky na pokožku a vlasy, včetně pomoci zmírnit některé příznaky atopické dermatitidy. Jedná se o typ ekzému, což je dlouhodobý stav, který způsobuje zarudnutí a svědění.

Jedna studie zkoumala účinky konzumace lněného oleje na příznaky dermatitidy. Po třech týdnech experimentální myši vykazovaly snížené příznaky, jako je zarudnutí, otok a svědění [3].

Podporuje zdraví srdce

Několik studií ukázalo, že lněný olej může být přínosem pro srdce. Studie, které se zúčastnilo 59 lidí, porovnávala účinky lněného oleje se světlicovým olejem, který má vysoký obsah omega-6 mastných kyselin [4]. Konzumace jedné polévkové lžíce (15 ml) lněného oleje po dobu 12 týdnů vedla ke snížení krevního tlaku, zatímco světlicový olej nepřinesl stejné výsledky.

Lněný olej může také zlepšit elasticitu tepen. Snížená elasticita vede k předčasnému stárnutí a vysokému krevnímu tlaku.

Vysoký krevní tlak je pro srdce špatný, protože je navíc zatěžuje, což způsobuje, že pracuje tvrději [5].

Výzkum ukázal, že doplňky s lněným olejem mohou zvýšit obsah omega-3 mastných kyselin, včetně kyseliny eikosapentaenové (EPA) a kyseliny dokosahexaenové (DHA), což jsou základní sloučeniny pro podporu zdraví srdce a prevenci srdečních onemocnění [6].

Může pomoci při pravidelných zažívacích potížích

Lněný olej může být účinný při léčbě zácpy a průjmu. Doposud však byly výzkumy prováděny pouze na zvířatech a lidech s určitými nemocemi. K vyhodnocení jeho účinnosti jsou proto potřeba další údaje.

V jednom experimentu byl 50 hemodialyzovaným pacientům se zácpou podáván lněný olej, olivový olej nebo minerální olej. Čtyři týdny po užití lněného oleje se u pacientů zlepšilo trávení. Navíc bylo zjištěno, že lněný olej je stejně účinný jako olivový olej a minerální olej [7].

Malá studie lidí se syndromem dráždivého tračníku (IBS) publikovaná v roce 2012 zjistila, že lněné semínko pomohlo snížit zánět spojený s příznaky IBS [8].

Může zlepšit zdraví pokožky

V jedné malé studii užívalo 13 žen lněný olej po dobu 12 týdnů. Na konci experimentu respondenti zaznamenali zlepšení úrovně hladkosti a hydratace a také snížení podráždění a citlivosti kůže [9].

Kontraindikace

Podle Národního centra pro doplňkové a integrované zdraví je konzumace lněného oleje bezpečná, ale v omezeném množství.

Nežádoucí účinky jsou možné v závislosti na dávce a individuální reakci osoby. Patří mezi ně [10]:

Existuje jen málo informací o tom, zda je lněný olej bezpečné konzumovat během těhotenství nebo kojení.

US Food and Drug Administration (FDA) nereguluje používání tohoto produktu jako doplňku stravy.

Než začnete užívat lněný olej ke zmírnění specifických stavů, měli byste se poradit se svým lékařem. Je důležité zajistit, aby nedocházelo k možným interakcím s předepsanými léky nebo léčbou.

Lněný olej může zvýšit riziko silného krvácení u pacientů s poruchami krvácení. Může také zvýšit riziko krvácení během a po operaci. Doporučuje se přerušit užívání alespoň dva týdny před plánovanou operací [11].

Použití lněného oleje může snížit hladinu cukru v krvi. Pokud tedy máte cukrovku nebo užíváte léky ovlivňující cukr, je třeba jej užívat s opatrností a pouze po konzultaci s odborníkem [12].

Konzumace lněného oleje může také snížit krevní tlak. Pokud máte onemocnění spojená s krevním tlakem nebo užíváte léky, které jej snižují, může užívání lněného oleje způsobit komplikace [13].

Jak uchovávat a používat lněný olej

Nejlepší je zvolit olej lisovaný za studena. Je citlivý na světlo a teplo, proto byste ho měli kupovat v neprůhledné nebo tmavé skleněné lahvičce, aby byl chráněn před vystavením dennímu světlu, a skladovat na chladném a tmavém místě. Samotný olej by měl být průhledný a zlatožluté barvy.

Čerstvý lněný olej má jemné ořechové aroma připomínající slunečnicová nebo sezamová semínka. Žluklý, zakalený olej, který páchne po rybě nebo má hořkou nebo spálenou chuť, by se neměl používat jako jídlo.

Lněný olej je dostupný v přírodní formě na vaření a ve formě kapslí. Dá se použít jako dresink na salát, k přípravě studených omáček a přidat do šťávy nebo smoothie. Neměl by se však používat v receptech, které vyžadují teplo, protože olej může při vystavení teplu vytvářet škodlivé chemikálie [14]. Také jej nekonzumujte nalačno.

Lněný olej lze aplikovat na pokožku nebo přidat do kosmetického krému pro zlepšení jejího stavu. Pro dodání lesku lze aplikovat i na vlasy.

Jak užívat lněný olej

Mezi hlavní aktivní složky, které jsou zodpovědné za příznivé zdravotní účinky lněného oleje, patří: nasycené mastné kyseliny omega-3, omega-6, omega-9, stearová, myristová a palmitová. Lněný olej je navíc bohatý na vitamíny A, B1, B2, B3, B4, B6, B9, E (cholin), K, F a také mikroprvky; lněný olej obsahuje: draslík, fosfor, hořčík, železo, zinek , fytosteroly, skvalen, thioprolin, lecitin, beta-karoten.

Neexistuje žádný minimální denní příjem lněného oleje. Existují však doporučení, kolik omega-3 byste měli každý den přijmout: 1100 mg pro ženy a 1600 mg pro muže. Jedna polévková lžíce lněného oleje obsahuje 7300 10 mg mastných kyselin, což je výrazně více, než je doporučené množství. Pouze 15–3 % z nich se přemění na prospěšné omega-XNUMX.

Komentář odborníka

Natalya Polenova, rodinná lékařka, kardioložka a dětská kardioložka, výživová poradkyně GMS Clinic

Je bezpečné používat lněný olej při vaření bez konzultace s lékařem? U jakých onemocnění a stavů je použití kontraindikováno?

O bezpečném používání jakéhokoli produktu můžeme mluvit pouze tehdy, je-li konzumován v přiměřeném množství a při absenci chronických onemocnění, především patologií gastrointestinálního traktu. Jakékoli dietní tuky by měly být používány s opatrností v přítomnosti gastroduodenitidy, pankreatitidy, žlučových kamenů a řady dalších onemocnění.

Během těhotenství lékaři doporučují, aby se ženy vyhýbaly konzumaci lněných výrobků. To je způsobeno skutečností, že len má vlastnosti podobné estrogenu, což může vést k problémům jak pro dítě, tak pro matku.

Lékaři také nedoporučují používat olej na hubnutí v naději na projímavý účinek. Hubnout byste měli pomocí vyvážené nízkokalorické stravy a fyzické aktivity, nikoli kvůli problémům se stolicí.

V jakých situacích lze olej použít jako doplněk stravy?

Jedinečnost lněného oleje spočívá ve vysokém obsahu kyseliny alfa-linolenové, která je součástí téměř všech tělesných membrán. Doplňky s obsahem lněného oleje mohou mít příznivé účinky v podobě zlepšení stavu pokožky a vlasů, posílení regeneračních procesů v poškozených tkáních, podpoře včasné očisty střev, změkčení stolice a stimulaci peristaltiky (při sklonu k zácpě). Navíc pacienti se zvýšenými hladinami krevních triglyceridů, lipidových částic, které jsou nebezpečné pro rozvoj pankreatitidy a aterosklerózy, mohou získat další výhody z omega-3 nenasycených mastných kyselin.

Jen nenahrazujte lněný olej léky předepsanými kardiologem na snížení cholesterolu. Pokud existuje vysoké riziko kardiovaskulárních komplikací, doporučuje se užívat léky, které mají silnější důkazní základ, například statiny.

Na jaké příznaky bych si měl dávat pozor a kdy bych měl přestat užívat?

Nesnášenlivost se může objevit u jakéhokoli produktu nebo látky. Specifické nežádoucí účinky při nadměrném užívání rostlinných olejů jsou především gastrointestinální poruchy (včetně nadýmání, bolesti, zácpy, průjmu, dyspepsie, plynatosti, říhání, gastroezofageálního refluxu, nevolnosti, zvracení); je možné říhání s nepříjemnou pachutí.

Co je zdravější – lněný olej nebo lněná semínka?

Složení lněného semínka se liší od složení oleje vyšším množstvím bílkovin a vlákniny. Aminokyselinové složení proteinu lněného semínka se navíc vyznačuje vysokou nutriční hodnotou. Výhody vlákniny pro tělo jsou dobře známé: je to boj s nadváhou, normalizace složení mikrobioty a prevence rakoviny. Vláknina lněných semínek obsahuje rozpustnou i nerozpustnou vlákninu, která je pro tělo obzvláště prospěšná. Hormonu podobné sloučeniny lignany, které se také nacházejí ve lněném semínku, mohou snížit riziko zhoubných nádorů.

Jaké potraviny a doplňky stravy lze a nelze kombinovat se lněným olejem?

Lněný olej se perfektně hodí k tradičním produktům ruské kuchyně: můžete ho přidat do kysaného zelí (mimochodem neutralizuje specifickou chuť oleje), do vinaigret a dalších salátů, do kaše, vařených brambor.

Lněný olej ale nemůžete ohřívat, natož smažit. Již při teplotě 49 stupňů se olej stává zdraví nebezpečným z důvodu zvýšení obsahu volných radikálů a transmastných kyselin, známých pro své karcinogenní a proaterogenní účinky.

– Ve středním Rusku až do konce 19. století byl hlavním zdrojem rostlinných olejů ve stravě len. V současné době se z lněných semen získává olej pro potravinářské a technické účely, šrot (hruboobilný) a lněná mouka se používají jako krmivo pro hospodářská zvířata a v pekárenském průmyslu. Ze stonků se získává vlákno, které se používá k výrobě různých látek, výrobě papíru atd.

Lněný olej, který se prodává v obchodech, se získává lisováním za studena (mačkáním) a je podroben primárnímu čištění, které odstraňuje suspendované látky. Výzkum v posledních letech potvrdil léčivé vlastnosti lněného oleje, a to díky přítomnosti velkého množství kyseliny linolenové v něm. Obecně platí, že lněný olej výrazně snižuje riziko kardiovaskulárních onemocnění a rakoviny a také alergických reakcí.

Doposud neexistovala GOST pro výrobu „jedlého“ lněného oleje, olej se vyráběl podle technických podmínek a norem organizací. V roce 2023 byla přijata mezistátní norma GOST 35012-2023 „Nerafinovaný lněný olej“. Technické specifikace“, která stanovila požadavky na nerafinovaný lněný olej extrahovaný ze semen lnu (Linum usitatissimum L.) lisováním za studena (lisováním), určený ke spotřebě nebo k použití v různých odvětvích potravinářského průmyslu.

GOST 35012-2023 zavádí dvě třídy lněného oleje – nejvyšší a první. Liší se vlastnostmi produktu. Barva oleje se může lišit od zelenožluté se zlatým nádechem až po hnědou s hnědavým nádechem. Chuť je charakteristická pro lněný olej, měla by být bez cizích pachů, je povolena mírná hořkost.

Nejvyšší stupeň by měl být průhledný, ale u prvního stupně je povolen sediment. Upozorňuji, že přítomnost usazenin v oleji není závadou ani porušením. Sedimentem v nerafinovaném oleji jsou zpravidla látky obsahující fosfor (fosfolipidy), které jsou také nezbytné pro naše tělo.

Co je obsaženo ve lněných semínkách

– Lněná semínka obsahují 25–45 % oleje a až 30 % bílkovin. Lněný olej je bohatý na kyselinu α-linoleovou (polynenasycenou mastnou kyselinu, PUFA), která určuje vysokou biologickou aktivitu lněného oleje. Složení tradičního lněného oleje dále zahrnuje kyseliny palmitovou (3,6–7,2 %), stearovou (2,5–5,5 %), olejovou (11,3–24,0 %), linolovou (10,4–18,7 %), linolenovou (48,5–68,5 %) “, upřesňuje Jekatěrina Nesterová.

Jak správně používat lněný olej

– Lněný olej má nízký bod varu a nízký bod kouře, což znamená, že může začít kouřit a při vysokých teplotách se rozkládat. Mimo jiné při smažení zmizí všechny prospěšné vlastnosti nerafinovaného lněného oleje. Tento produkt by se měl používat na zálivky, přidávání do cereálií, jogurtů nebo jiných pokrmů po uvaření. Pro smažení je lepší zvolit olej s vyšším kouřovým bodem, vysvětluje Jekatěrina Nesterová.

Jak vybrat a skladovat lněný olej

– Při výběru oleje si v první řadě pečlivě prostudujte etiketu, věnujte pozornost datu stáčení a expiraci. Lněný olej je citlivý na světlo, proto je vhodnější zvolit produkt balený v lahvích nebo nádobách z tmavého skla.

Světlo a teplo mohou urychlit již tak rychlý oxidační proces lněného oleje, proto by měl být skladován mimo zdroje tepla. Po použití se ujistěte, že je olejová láhev těsně uzavřena, vstup vzduchu může také podporovat oxidaci.

Je třeba také poznamenat, že lněný olej má relativně krátkou trvanlivost, takže jej kupujte v malých množstvích, abyste jej mohli spotřebovat během několika týdnů, vysvětluje Jekatěrina Nesterová.

Jaké jsou zdravotní přínosy lněného oleje?

Elena Syurakshina
endokrinolog nejvyšší kategorie, kandidát lékařských věd, odborník na výživu

Přínosy pro kardiovaskulární systém. Omega-3 mastné kyseliny obsažené ve lněném oleji mohou pomoci snížit celkový cholesterol a lipoprotein s nízkou hustotou („špatný“ cholesterol), což významně snižuje riziko rozvoje aterosklerózy a ischemické choroby srdeční. Výzkumy ukazují, že pravidelná konzumace omega-3 mastných kyselin může pomoci snížit krevní tlak, což má také výhody pro zdraví srdce.

Výhody pro trávení. Lněný olej obsahuje vysoké množství omega-3 mastných kyselin, včetně kyseliny α-linolenové (ALA). Tyto mastné kyseliny jsou zodpovědné za zlepšení funkce střev a snížení zánětu v těle. Lněný olej může také promazávat sliznici žaludku a střev, čímž usnadňuje průchod potravy a snižuje podráždění.

Je prokázáno, že pravidelná konzumace potravin s obsahem omega-3 mastných kyselin má příznivý vliv na střevní mikrobiotu.

Výhody mozku. Jak již bylo zmíněno, lněný olej je bohatý na omega-3 mastné kyseliny; kromě jiných výhod hrají také důležitou roli při udržování zdraví mozku. Pomáhají zlepšovat kognitivní funkce, jako je paměť a koncentrace. Některé vědecké studie také prokázaly, že omega-3 mastné kyseliny mohou chránit nervové buňky před poškozením a dokonce podporovat jejich regeneraci.

Výhody kůže. Lněný olej může příznivě působit na pokožku, zejména zmírňuje některé příznaky atopické dermatitidy (onemocnění doprovázené svěděním a zarudnutím). Lněný olej také obsahuje vitamín E, silný přírodní antioxidant. Antioxidanty chrání pokožku před volnými radikály, které mohou vést k předčasnému stárnutí.

Poškození a kontraindikace

Obecně je lněný olej považován za zdravý a výživný produkt, ale v některých případech může být pro tělo škodlivý. Před přidáním produktu do vaší stravy se ujistěte, že neexistují žádné následující kontraindikace:

Užívání určitých léků. Lněný olej ovlivňuje srážlivost krve, takže lidé užívající související léky by se měli konzumaci lněného oleje vyhýbat bez porady s lékařem. Olej může také zvýšit riziko krvácení během a po operaci. Lékaři důrazně doporučují vyloučit ji ze svého jídelníčku alespoň dva týdny před plánovanou operací. Kromě toho může lněný olej snížit krevní tlak. Pokud máte onemocnění spojená s krevním tlakem, měli byste se poradit se svým lékařem, abyste předešli komplikacím.

Problémy se střevy. Olej se doporučuje zařazovat do stravy s opatrností při onemocněních trávicího traktu, zejména v akutním stadiu. V těchto případech může lněný olej příznaky jednoduše zhoršit. Za zmínku také stojí, že konzumace nadměrného množství lněného oleje může být pro zdravého člověka nebezpečná. Mezi vedlejšími účinky lékaři zaznamenávají plynatost, nadýmání a průjem.

Alergická reakce a individuální nesnášenlivost. Lněný olej je považován za hypoalergenní produkt, ale pokud dojde k reakci, měl by být produkt zcela vyloučen ze stravy.

Obezita. Produkty obsahující mastné kyseliny nejsou kontraindikovány při nadváze. Naopak dokážou aktivovat metabolismus, zpomalit zánětlivé procesy a celkově blahodárně působit na zdraví. Nezapomínejte však, že rostlinné oleje jsou vysoce kalorické potraviny, které by neměly tvořit více než 10 % stravy.

Sledujte novinky, přihlaste se k odběru newsletteru.

Při citování tohoto materiálu je vyžadován aktivní odkaz na zdroj.

  • rostlinný olej
  • lněný olej

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button