Jak na člověka působí odvar z kořenů pampelišky?
Ve skutečnosti je pampeliška obyčejný plevel. A ne každý si je vědom léčivých vlastností této rostliny. Jaký je přínos a poškození pampelišky pro člověka, jak se používá v medicíně a vaření, rozumí “Komsomolskaja Pravda”

Od časného jara do pozdního podzimu kvetou na polích a loukách pampelišky.
Turisté kontrolují hodinky: v šest ráno rozkvétají jasně žluté košíky a ve tři odpoledne se už shromažďují v poupatech. Kuchařky dělají z pampelišek džem, víno a med, připravují saláty a nápoj, který chutná jako káva. A přívrženci tradiční medicíny používají pampelišku k léčbě a prevenci nemocí.
KP vám spolu s odborníkem prozradí, co je to pampeliška, jaké jsou výhody a škody této nenáročné rostliny.
Historie pampelišky ve výživě
Tato rozpoznatelná rostlina je jednou z nejrozšířenějších na Zemi. Pampelišky se vyskytují v Rusku, na Ukrajině, v Bělorusku, na Kavkaze a v Moldavsku a ve střední Asii. Kde se poprvé objevily, věda neví.
Tuto rostlinu znali již staří Egypťané, Římané a Řekové a v tradiční čínské medicíně se používá již více než 1000 let. Na Britských ostrovech se víno vyrábí z květů pampelišky, ve Francii se z jejích listů připravují saláty a v Řecku slouží jako základ pro národní jídlo – hortu.
V Rusku roste asi 300 druhů pampelišek: nejběžnější je pampeliška lékařská, nejvzácnější je pampeliška bělojazyčná, která je dokonce uvedena v Červené knize Ruska.
Složení a obsah kalorií pampelišky
Je to výživná rostlina, bohatá na vitamíny, minerály a vlákninu.
Listy a nať pampelišky jsou zásobárnou vitamínů A, C a K. Obsahuje také některé cenné minerální látky: železo, vápník, draslík a fosfor.
Kořen pampelišky je bohatý na inulin, druh vlákniny, která je prospěšná pro zdraví trávení. Všechny části rostliny obsahují antioxidační polyfenoly. Chrání lidské buňky před poškozením a bojují proti oxidativnímu stresu (1).
| Kalorie na 100 g | 45 kcal |
| Proteiny | 2,7 g |
| Tuky | 0,7 g |
| Sacharidy | 9,2 g |
| Vitamin A | 508 mcg – 203 % DV |
| Vitamin C | 35 mg – 58,3 % denní hodnoty |
| Vitamin K | 778 mcg – 973 % DV |
| Fosfor | 66 mg – 6,6 % denní hodnoty |
| Vápník | 187 mg – 18,7 % denní hodnoty |
| Hořčík | 36 mg – 9 % denní hodnoty |
| Železo | 3,1 mg – 17,2 % denní hodnoty |
| Draslík | 397 mg – 11,3 % denní hodnoty |
| Dietní vláknina (vlákno) | 3,5 g – 14 % denní dávky |
Výhody pampelišky
Zahrnutí pampelišky do vašeho jídelníčku může zlepšit vaše zdraví a náladu.
„Všechny části pampelišky (kořeny, listy i květenství) obsahují velké množství látek prospěšných lidskému organismu,“ říká Gastroenterolog Baver Salikhova. — Kořen obsahuje minerální soli, mastné oleje, inulin, mangan, měď, vitamíny A, C a K. Listy rostliny jsou bohaté na fosfor, železo, vápník, hořčík a draslík. Zajímavé je, že listy pampelišky mají vyšší obsah fosforu než jakákoli jiná listová zelenina. Květenství rostliny také obsahuje mnoho cenných stopových prvků a minerálních látek: draslík, vápník, železo, fosfor, mangan, ale i saponiny, minerální soli, inulin.
Díky vysokému obsahu vitaminu A v rostlině se snižuje riziko očních onemocnění (včetně věkem podmíněné makulární degenerace, jedné z častých příčin ztráty zraku ve stáří), stejně jako určitých typů rakoviny (2). .
Vitamin C v pampelišce je jednou z nejprospěšnějších živin pro imunitní systém. Zabraňuje výskytu infekčních onemocnění a srdečních chorob (3).
Vápník, železo, fosfor a draslík jsou pro člověka nezbytné k udržení pevnosti kostí a zubů, obohacení krve o živiny a kyslík (4). A vláknina je důležitá pro prevenci zácpy a poruch trávicího traktu (5).
Výhody pampelišky pro muže
Problémy s krevním oběhem často vedou k infarktu a mrtvici. Často vznikají v důsledku zánětlivých procesů v těle.
V roce 2017 vědci zjistili, že některé složky v pampelišky snižují zánět v těle, což může pomoci udržet zdraví a prodloužit život (6).
Výhody pampelišky pro ženy
Pampeliška může přinést mnoho výhod i pro zdraví žen. Podle Světové zdravotnické organizace bude přibližně u jedné z 12 žen na celém světě diagnostikována rakovina prsu (7).
Dnes vědci provádějí nadějné studie, které prokazují účinnost pampelišky v komplexní léčbě nádorů prsu (8). A přestože vědecký výzkum stále probíhá, nyní můžete do svého jídelníčku častěji zařadit užitečnou rostlinu.
Výhody pampelišky pro děti
Odvar z pampelišky lze přidat do vody ke koupání: přidání léčivých rostlin pomáhá zmírnit zánět kůže, uklidnit nervový systém dítěte a naladit ho na dobrý spánek.
Užitečný recept
Pro přípravu odvaru zalijeme 3-5 lžic pampeliškové suroviny litrem vroucí vody a necháme vylouhovat. Před přidáním odvaru do koupele jej musíte přecedit.

Pampeliška škodí
Před přidáním pampelišky do svého denního menu byste se měli poradit se svým lékařem.
“Kontraindikacemi jsou gastritida, peptický vřed žaludku a dvanáctníku v akutním stadiu, akutní pankreatitida, hypersekrece žaludeční šťávy a také individuální intolerance,” varuje Baver Salikhova. — Konzumace pampelišek v přítomnosti těchto patologií zvyšuje riziko rozvoje komplikací.
Opatrní by měli být i alergici. Pokud jste citliví na rostliny z čeledi kopretinovitých (sedmikrásky, měsíčky, chryzantémy), s největší pravděpodobností budete mít identickou reakci na pampelišku.
Využití pampelišky v lékařství
Pampeliška si plně vydobyla pověst léčivé rostliny.
— Působí pozitivně na organismus jako celek, zvyšuje vitalitu a posiluje imunitní systém. Prospěšné látky v rostlině zlepšují činnost trávicího traktu, normalizují metabolismus, snižují krevní tlak a pomáhají snižovat hladinu cholesterolu, vysvětluje Baver Salikhova. — Šťáva z čerstvých listů pampelišky má protikřečové a antipyretické účinky, podporuje hubnutí, obnovuje jaterní buňky, pomáhá odstraňovat kameny z ledvin, močového měchýře a žlučníku. Kořen pampelišky se používá k čištění ledvin, protože působí močopudně a používá se ke snížení bolesti při artróze. Kromě toho má kořen rostliny stabilizační účinek na centrální nervový systém a snižuje hladinu cukru v krvi. Květy pampelišky pomáhají zlepšit činnost kardiovaskulárního systému, působí hepatoprotektivně, jsou prostředkem prevence rozvoje onkologie, aktivují mozkovou činnost, působí cholereticky a diureticky.

Využití pampelišky při vaření
Každá část pampelišky je jedlá. Ale listy rostliny chutnají hořce. K odstranění hořkosti se namočí na 10–15 minut do slané vody, poté se 5 minut vaří a smaží v rostlinném oleji. Získáte tak zdravou svačinku, která chutná jako rukola.
Na internetu a v kuchařkách najdete mnoho zajímavých receptů. Uveďme si pár příkladů.
Pampelišková káva
Nejchutnější a nejaromatičtější nápoj pochází z rostliny staré minimálně 2 roky.

| Sušený kořen pampelišky | 1 tsp |
| Cukr | chuť |
Kořeny pampelišky seberte, důkladně opláchněte, podélně rozřízněte a nechte dva týdny sušit na teplém místě. Poté nakrájejte kořeny na kousky dlouhé 1 cm a smažte je na suché pánvi, dokud se neobjeví příjemná vůně a kořeny nezískají odstín tmavé čokolády. Pražené kořeny umelte v mlýnku na kávu a použijte k přípravě kávy.
Na 1 šálek nápoje vezměte 1 lžičku suroviny a podle chuti přidejte cukr.
Salát z pampeliškových listů, kuřecího masa a zeleniny
Chutný a výživný salát, který tělu dodá vitamíny, minerály a vlákninu a dopřeje vám dlouhotrvající pocit sytosti.

| Mladé listy pampelišky | 1 paprsek |
| Kuřecí filet | 1 kus. |
| Křepelčí vejce | 4 kus. |
| Rajčata | 2 kus. |
| Vlašské ořechy | 50 g |
| Sůl, pepř | chuť |
| Olivový olej | 2 lžíce lžíce |
| Slunečnicový olej | na smažení filetů |
| Sójová omáčka | 1 Art. lžíce |
| Citronová šťáva | 1 polévková lžíce. lžíce. |
Kuřecí řízek nakrájíme na malé kostičky, opepříme a osolíme. Smažte na pánvi v rostlinném oleji do zlatohnědé.
Vejce uvaříme natvrdo. Listy pampelišky omyjeme a namočíme na 10-15 minut do slané vody. Osušte je položením na papírovou utěrku.
Na talíř položíme listy pampelišky, poklademe křepelčími vejci nakrájenými na poloviny, rajčaty nakrájenými na malé plátky a kuřecími kousky.
Připravte dresink: smíchejte sójovou omáčku, olivový olej a citronovou šťávu. Zálivkou přelijeme salát a navrch posypeme nahrubo nasekanými vlašskými ořechy.
Pampeliškový džem s citronem
Nechte si pár sklenic na chladné období. Pochoutka vám připomene vůně léta a pomůže vám odolat virózám.

| Květy pampelišky (žlutá květenství) | 350 g |
| Cukr | 1 kg |
| Citrón | 2 médium |
| Voda | 1 litr |
Nejprve je třeba připravit květiny: očistit čerstvá květenství od zelených a sepalů, důkladně opláchnout, nalít vodu a nechat 30 minut. Poté vyměňte vodu a nechte přes noc – aby nebyla hořkost.
Druhý den vodu slijeme, připravené pampelišky dáme do kastrůlku. Citrony omyjeme, oloupeme, nakrájíme na malé plátky a smícháme s pampelišky. Surovinu zalijeme vodou, přikryjeme pokličkou a na středním plameni přivedeme k varu. Poté vařte dalších 15-20 minut.
Směs ochlaďte a přeceďte přes několik vrstev gázy. Výslednou tekutinu smíchejte s cukrem, přiveďte k varu a poté snižte teplotu a vařte sirup do měkka. Dá se to snadno zkontrolovat: nakapat na talíř, pokud se nerozteče, je to hotové.

Jak si vybrat a uložit pampelišku
Pampelišky můžete sbírat po celou dobu jejich květu. Ale je lepší to udělat na loukách a pasekách, vzdálených od rušné dálnice, bytových domů a průmyslových objektů.
Nasbírané pampelišky důkladně opláchněte a nechte uschnout na suchém, větraném místě.
Sušené části rostliny se nejvýhodněji skladují ve skleněných dózách nebo plátěných sáčcích. Je lepší je použít až do další sezóny, protože postupem času koncentrace živin ve sbírce klesá.

Přečtěte si také
Oblíbené otázky a odpovědi
Baver Salikhova, gastroenterolog, říká, jak přidat pampelišky do vaší stravy, abyste získali maximální užitek, a kdy to nedělat.
Kdy je nejlepší sbírat pampelišky?
Listy pampelišky se doporučují sbírat brzy ráno na jaře a květy – za suchého počasí během období aktivního kvetení rostliny. Kořeny pampelišky je nejlepší sbírat na podzim, protože na jaře a v létě je rostlina obohacena o vitamíny, minerály a stopové prvky. Pampelišky je nutné sbírat daleko od dálnic, průmyslové výroby a přeplněných míst.
Jak zařadit pampelišku do svého jídelníčku?
Aby pampelišky tělu skutečně prospívaly, je nutné rostlinu správně používat. Pampeliškové listy lze přidávat do salátů, smoothies, omáček, šťávy. Květenství rostliny se používají k výrobě džemu, medu a bylinného čaje. Kořeny se doporučují konzumovat v sušené formě, nejlépe je rozemlít na prášek a přidat do jídla nebo z prášku připravovat odvary, nálevy.
S jakými léky může pampeliška interagovat?
Dnes se pampelišky používají v kombinaci s léky k léčbě kolitidy, hepatitidy, cholecystitidy, cholelitiázy, poruch trávicího traktu a také k prevenci těchto onemocnění a posílení imunitního systému. Těm, kteří mají uvedené choroby, se doporučuje, aby se před zavedením zeleniny a květů pampelišky do stravy poradili se svým lékařem.
Konzultace je nutná i u lidí, kteří si chtějí zpestřit obvyklou stravu nápoji nebo pokrmy s obsahem pampelišky pro preventivní účely. Po odběru anamnézy vám odborník řekne, v jaké formě a v jakém množství je nejlepší pampelišku jíst.
Rostlina se nedoporučuje, pokud člověk užívá antacida, protidestičkové látky (léky na ředění krve), diuretika, léky na snížení hladiny cukru v krvi.
zdroje
- Hourieh Alkadi. Recenze o volných radikálech a antioxidantech / 2020.
URL: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/29952268/ - Vitamín A a karotenoidy. Informační list pro zdravotníky. Státní zdravotní ústav / 2022.
URL: https://ods.od.nih.gov/factsheets/VitaminA-HealthProfessional/ - Vitamin C. Informační list pro zdravotníky. Státní zdravotní ústav / 2021.
URL: https://ods.od.nih.gov/factsheets/VitaminC-HealthProfessional/#en4 - co je co? Minerály / 2022.
URL: http://www.nutritiontable.com/whatiswhat/minerals/ - Luis Collado Yurrita, Ismael San Mauro Martín, María José Ciudad-Cabañas, María Elisa Calle-Purón, Marta Hernández Cabria. Účinnost příjmu inulinu na ukazatele chronické zácpy; metaanalýza kontrolovaných randomizovaných klinických studií / 2014.
URL: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/25208775/ - Daun Jeon, Seok Joong Kim, Hong Seok Kim. Protizánětlivé hodnocení metanolového extraktu Taraxacum officinale v LPS-stimulovaných lidských endoteliálních buňkách pupečníkové žíly / 2017.
URL: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/29187173/ - Rakovina prsu. Informační list Světové zdravotnické organizace / 2021.
URL: https://www.who.int/ru/news-room/fact-sheets/detail/breast-cancer - Mohamed Abdo Nassan, Mohamed Mohamed Soliman, Shimaa Ahmed Ismail, Samir El-Shazly. Vliv extraktu Taraxacum officinale na dráhu PI3K/Akt u DMBA-indukovaného karcinomu prsu u albínských potkanů / 2018.
URL: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/30126855/

Tato stránka neposkytuje žádná prohlášení ani záruky, výslovné ani předpokládané, týkající se úplnosti, přesnosti, platnosti nebo vhodnosti obsahu tohoto blogu pro jakýkoli konkrétní účel. Ohledně jakýchkoli lékařských a zdravotních diagnóz a léčebných postupů se prosím poraďte se svým lékařem. Informace na tomto blogu by neměly být považovány za náhradu konzultace s lékařem.





- 09.06.2023/3/XNUMX komentáře: XNUMX


➦ Co je to pampeliška a kde roste? ➦ Chemické a vitamínové složení ➦ Zdravotní přínosy kořene pampelišky ➦ Dávkování a doporučení užívání ➦ Interakce s léky ➦ Možná poškození a kontraindikace Její slunečné květy nás těší na jaře as blížícím se podzimem smutně pozorujeme poletující nadýchaná semínka, připomínající konce léta. Pampeliška však není jen nejznámější plevel, ale rostlina široce používaná ve vaření a bylinářství. První zmínky o jeho léčebném využití se nacházejí ve starověkých arabských pojednáních, byl oblíbený mezi starými Římany a Řeky a v čínské tradiční medicíně se používá již více než 1000 let. V tomto článku seznámíme naše čtenáře s vědeckými údaji o prospěšných vlastnostech kořene pampelišky a řekneme nám, jak jej správně používat ke zlepšení zdraví a pohody.

Co je to pampeliška a kde roste?

Pampeliška lékařská (lat. Taraxacum officinale) je vytrvalá divoká bylina vyskytující se všude ve všech oblastech Evropy s mírným klimatem. Má ráda chladná a vlhká místa. V přírodě roste na loukách, polích, zahradách a okrajích cest v nadmořské výšce do 2000 metrů nad mořem. Světle zelené listy pampelišky se vyvíjejí v růžici téměř přitisknuté k zemi. Od 15 do 20 centimetrů dlouhé a asi 3 centimetry široké jsou krájeny na nepravidelné trojúhelníkové laloky, zubaté, zahnuté a špičaté. Právě tomuto tvaru vděčí za svou další přezdívku „lví zub“. Zlatožluté květy rostliny jsou neseny na dutých stoncích naplněných mlékem a shromážděné v jednotlivých květních hlavičkách. Plody ve tvaru semen jsou ve formě nadýchané koule s tenkými hedvábnými chomáčky a rozptýlí se při sebemenším závanu větru. Červenohnědý, kůlový a dužnatý kořen pampelišky může zasahovat až 50 centimetrů do země, aby čerpal zdroje potřebné pro vývoj rostliny.

Chemické a vitamínové složení
Pampeliška obsahuje inulin, fruktózu, mastné kyseliny, steroly (sitosterol), seskviterpenové laktony (taraxacin), flavonoidy (quercetol), fenolové kyseliny (kyselina kávová), silymarin, silibinin, kurkumin, berberin, resveratrol, minerály a stopové prvky (železo, vápník , draslík, mangan, oxid křemičitý a cholin), stejně jako vitamíny B, C, D, K a A (jako beta-karoten). Takto bohaté složení určovalo léčivé vlastnosti rostliny.

Zdravotní přínos kořene pampelišky

Pampeliška je právem nazývána lidovým elixírem života. Hořčiny kořenů jí propůjčují čistící a močopudné vlastnosti, díky nimž je rostlina účinná pro správné fungování trávení, jater, žlučníku, močového ústrojí a také pro normalizaci hladiny cukru v krvi.
Podporuje imunitu
Podle vědeckých údajů pampeliška díky účinným látkám, jako jsou flavonoidy, terpeny, seskviterpenové laktony, a také vitamínům A, C a D, zlepšuje imunitu, snižuje zánětlivé reakce v těle, má antiangiogenní a antikarcinogenní účinky. Kromě mnoha dalších zdravotních výhod má kořen pampelišky antimikrobiální a antivirové vlastnosti, které mohou pomoci zastavit růst choroboplodných bakterií a patogenů. Irská studie publikovaná v časopise Phytotherapy Research zjistila, že kořen pampelišky je zvláště účinný proti určitým kmenům bakterií, které způsobují stafylokokové infekce a alimentární onemocnění. Přestože je zapotřebí více výzkumu, kořen pampelišky může být užitečným přírodním prostředkem pro podporu imunitního systému v boji proti bakteriálním infekcím.
Diuretický účinek pampelišky
V lidovém léčitelství jsou nejlépe známé močopudné vlastnosti pampelišky. Není divu, že jeho francouzský název pissenlit doslova znamená „namočit postel“. Řada vědeckých studií dokazuje močopudný účinek užívání kořenů pampelišky a bylin. Bojuje proti zadržování vody tím, že podporuje odvodnění těla a může účinně zvýšit frekvenci močení a objem moči potřebné k odvodnění močových cest. Pro své čistící a diuretické funkce je pampeliška terapeuticky zajímavá při infekcích močových cest. Zvýšená produkce moči proplachuje močový trakt a zabraňuje bakteriím, aby zůstaly přichyceny na jeho stěnách. V případě ledvinových kamenů toto zvýšení objemu moči účinně odstraňuje látky podílející se na tvorbě kamenů (vápník, šťavelany, kyselina močová, cystin). K potvrzení všech těchto vlastností je však nutný další výzkum.
Detoxikuje játra
Podle British Herbal Medicine Association je pampeliška stimulantem jater. Podle výzkumů rostlina pomáhá obnovit funkci jater a žlučových cest, takže ji lze využít při léčbě nemocí, jako je selhání jater a onemocnění žlučníku. Kořeny pampelišky mají čistící a detoxikační vlastnosti. Díky taraxinu, který obsahuje, je výborným choleretikem. Tím, že usnadňuje vylučování žluči játry a její evakuaci do střev, podporuje vyprazdňování žlučníku, čímž zabraňuje rozvoji cholelitiázy. Studie v Koreji zjistila, že extrakt z kořene pampelišky zabraňuje poškození jaterních buněk u myší způsobené otravou alkoholem. Je však třeba zdůraznit, že doposud bohužel neexistují žádné klinické studie tohoto druhu na lidech.
Zvyšuje antioxidační aktivitu
Kořeny pampelišky obsahují mnoho aktivních antioxidačních složek. Jedná se o steroly, flavonoidy, polyfenoly, karotenoidy, taraxasterol, dále vitaminy A a C a co do množství silného antioxidantu betakarotenu je považován za jeden z nejbohatších rostlinných zdrojů. Zavedení kořenů pampelišky do vaší stravy tedy pomáhá snižovat záněty a neutralizuje volné radikály, které přispívají k předčasnému stárnutí a nemocem souvisejícím s věkem. Při místním použití pampeliška také chrání pokožku před poškozením způsobeným poškozením sluncem, stárnutím a akné.
Může pomoci snížit cholesterol a vysoký krevní tlak
Spolu s omezením spotřeby zpracovaných potravin a zařazením ovoce a zeleniny do jídelníčku může užívání produktů z kořene pampelišky pomoci snížit hladinu cholesterolu a cukru v krvi, normalizovat krevní tlak a snížit riziko rozvoje kardiovaskulárních onemocnění. V jedné studii byli králíci krmeni stravou s vysokým obsahem cholesterolu a doplněni kořenem pampelišky. Pampeliška vedla ke snížení celkového cholesterolu, triglyceridů a špatného LDL cholesterolu a také ke zvýšení dobrého HDL cholesterolu. Tento účinek se vysvětluje přítomností velkého množství inulinu, prebiotika, které stimuluje produkci enzymů odpovědných za odbourávání tuků. Na druhou stranu, díky schopnosti pampelišky inhibovat enzymatickou aktivitu pankreatické lipázy, může pomáhat v boji s nadváhou a obezitou, což zase zvyšuje riziko rozvoje hypertenze a srdečních onemocnění. Pampeliška je navíc dobrým zdrojem draslíku, který je nezbytný pro fungování srdečního svalu.
Stimuluje trávení
Od starověku se kořeny pampelišky používají k léčbě zažívacích potíží, nadýmání, dočasných poruch tranzitu a dalších problémů trávicího systému. Působí mírně projímavě, urychluje střevní průchod a změkčuje stolici. Odborníci tvrdí, že biologicky aktivní složky rostliny (taraxasterol, kyselina čekanka, polysacharidy a inulin) mají pozitivní vliv na trávení, podporují trávení tuků a snižují občasné gastrointestinální potíže. Vláknina z kořene pampelišky pomáhá zmírňovat zažívací potíže, jako je zácpa, bolesti břicha, hemoroidy, gastroezofageální refluxní choroba (GERD) a žaludeční vředy.
Pomáhá při léčbě cukrovky
Antihyperglykemické, antioxidační a protizánětlivé vlastnosti pampelišky mohou pomoci při léčbě lidí s diabetem II. Kořeny rostliny obsahují rozpustnou vlákninu (inulin). Tím, že se pohybuje tělem nestrávený, pomáhá zpomalit vstřebávání cukru do krevního řečiště, čímž zlepšuje dlouhodobou kontrolu krevního cukru.
Výhody pampelišky pro muže
Podle statistik jsou zástupci silnějšího pohlaví náchylnější k infarktu a mrtvici. Používání kořenů pampelišky snižuje riziko kardiovaskulárních onemocnění u mužů, pomáhá jim zůstat zdraví a žít déle. Antikarcinogenní vlastnosti rostliny navíc pomáhají předcházet rozvoji rakoviny prostaty.
Výhody pampelišky pro ženy
Pampeliška najde uplatnění v gynekologii. Jeho aktivní složky pomáhají při bolestivé menstruaci, děložním krvácení a odstraňují příznaky menopauzy. Některé vědecké studie prokázaly účinnost pampelišky při komplexní léčbě nádorů prsu. Vzhledem k tomu, že každá 12. žena na světě čelí rakovině prsu (údaje WHO), stojí za to zařadit tuto rostlinu do svého jídelníčku. Kromě toho je pampeliška užitečná pro zachování ženské krásy. Lidé ji odedávna používali k odstraňování bradavic a papilomů, odbarvování pih a stařeckých skvrn, k boji proti celulitidě a nadváze. Pleťová voda vyrobená ze všech částí pampelišky má omlazující účinek
Posiluje kosti
Indikací k užívání pampeliškových doplňků stravy je nedostatek vitaminu K, který hraje klíčovou roli ve zdraví kostí. Nedostatek této živiny je spojen se zvýšeným rizikem zlomenin a sníženou hustotou kostí. Pampeliška navíc obsahuje vápník, který je nezbytný pro stavbu kostí a zubů.
Podporuje zdravou pokožku
Pampeliška díky svému silnému antioxidačnímu účinku zlepšuje ochranné funkce kožních buněk a zpomaluje její stárnutí. Blokuje růst bakterií způsobujících kožní infekce a je účinný při léčbě ekzémů. In vitro studie provedená v Kanadě v roce 2015 zjistila, že aplikace výtažků z pampelišky (Taraxacum officinale) na pokožku ji chránila před škodlivými UV paprsky.

Dávkování a doporučení pro použití

Téměř vše v pampelišce je jedlé. Masitý a hořký čerstvý kořen lze konzumovat syrový nebo smažený na pánvi, aby se snížila hořkost, a ze suché suroviny lze vařit čaj a kávu. Křehké mladé výhonky, sbírané před rozkvětem, se používají především do salátů. Z vařených listů se připravují omáčky a přílohy. Poupata se konzervují v octě a jedí jako kapary. Z květů se dají připravit i marmelády a víno. Kořeny pampelišky si můžete připravit sami vykopáním ze země. Místům, kde může být rostlina kontaminována herbicidy a pesticidy, je však třeba se vyhnout. Nejjednodušší je koupit si správně upravené kořeny ve formě doplňku stravy. Doplňky stravy na bázi kořene pampelišky jsou dostupné ve formě tinktury, tekutého extraktu, bylinného čaje, tablet a kapslí.

Většina práškových doplňků obsahuje 500 až 1500 XNUMX miligramů extraktu z kořene pampelišky na porci. Pro kapsle neexistuje žádné oficiální doporučené dávkování. Při užívání doplňků z pampelišky byste se měli řídit doporučeními pro váš konkrétní produkt, protože dávkování se může u různých značek lišit. Můžete si vzít kořen pampelišky každý den? Záleží na vašem celkovém zdravotním stavu a formě, kterou berete. Za bezpečné se považuje pít až tři šálky pampeliškového čaje denně. Pro posouzení snášenlivosti a prevenci možných nežádoucích účinků je nejlepší začít s nižší dávkou a postupně ji zvyšovat.
Jak připravit lahodný pampeliškový čaj
Kořen pampelišky lze užívat ve formě tinktur, nálevů a extraktů, ale mnoho lidí si z něj dává přednost vaření do lahodného čaje nebo kávy.

Čaj z kořene pampelišky Jednu polévkovou lžíci bylinkového čaje zalijte 1 sklenicí horké vody, nechte louhovat 10-15 minut, pro dospělé pijte 2x denně 30-40 minut před jídlem. Pro zlepšení chuti čaje můžete přidat mléko, cukr nebo med. Pampeliškový čaj zlepšuje činnost trávicího systému, příznivě působí na nervovou soustavu, pomáhá relaxovat a zbavit se stresu. Káva z kořene pampelišky K přípravě kávy z kořene rostliny je potřeba ji nejprve pražit v troubě 10–15 minut při 180°C. Poté kořen zalijte horkou vodou, nechte 5-10 minut louhovat a sceďte. Infuze Lžíci mletých suchých kořenů zalijte vroucí vodou. Nechte půl hodiny vychladnout. Pro zlepšení chuti k jídlu se doporučuje konzumovat 60 ml před jídlem. Broth Jednu čajovou lžičku sušeného a nadrobno nakrájeného kořene zalijte 25 ml studené vody. Vařte 3 minuty, nechte 15 minut louhovat přikryté. Sceďte a pijte 1 až 3 šálky denně, asi 30 minut před každým jídlem.

Lékové interakce
- Antacida
- Léky na ředění krve
- Diuretika
- Lithium
- Ciprofloxacin
- Léky na cukrovku
Pokud máte onemocnění jater, cukrovku nebo problémy s ledvinami, je nejlepší se nejprve poradit se svým lékařem, než začnete pampeliškové doplňky užívat.

Možná poškození a kontraindikace
Pampeliška není toxická, nicméně pokud máte citlivý žaludek, měli byste ji konzumovat s mírou.
Kontraindikace:
✘ Akutní a chronická onemocnění ledvin, srdce, jater a problémy spojené se žlučníkem.
✘ Střevní neprůchodnost, střevní vřed
✘ Ucpání žlučových cest.
Nežádoucí účinky
K dnešnímu dni použití výtažků z pampelišky neprokázalo žádné závažné vedlejší účinky kromě několika ojedinělých, jako je nevolnost a pálení žáhy. Během sklizně byly také hlášeny vzácné případy kontaktní dermatitidy. Tento nežádoucí účinek způsobují seskviterpenové laktony přítomné v rostlinné šťávě.
Aby se předešlo nežádoucím účinkům, doporučuje se užívat přípravky z pampelišky po dobu jednoho až tří týdnů přerušovaně. Také při užívání doplňků stravy je nutné dodržovat doporučené dávkování. Těhotným a kojícím ženám se doporučuje, aby se před zahájením léčby pampelišky poradily s lékařem.
Pokud vás téma tohoto článku zajímá, vyjádřete svůj názor, zeptejte se nebo napište recenzi.