Jak skladovat zimní odrůdy hrušek doma?

Někdy může být úroda hrušek tak velká, že není možné takové množství plodů zpracovat na domácí přípravky na zimu (džem, šťáva). Hrušky jsou navíc velmi zdravé ovoce, které je nejlepší konzumovat čerstvé, bez tepelné úpravy. Proto je nutné správně uspořádat skladování úrody hrušek doma, abyste mohli sebe a své blízké hýčkat celou zimu.
No a pak si povíme, jak hrušky udržet dlouho čerstvé, totiž jaké podmínky je potřeba vytvořit a hlavně udržovat.
Odrůdy hrušek vhodné pro dlouhodobé skladování
Je zřejmé, že ne všechny odrůdy hrušek jsou vhodné pro skladování.
Dávejte pozor! Letní odrůdy hrušek jsou přirozeně pro dlouhodobé skladování zcela nevhodné: jsou příliš měkké a šťavnaté, které začnou hnít za pár dní poté, co je odstraníte ze stromu.
Další věcí jsou pozdní nebo zimní odrůdy: jsou ideální pro dlouhé zimní skladování, protože ne nadarmo se jim tak říká.
Nejoblíbenější zimní pozdní odrůdy hrušek:
- podzim (Mramor, Oblíbená Jakovleva, Talgarská krása);
- podzim-zima (Bere-Bosk, Smart Efimova);
- zimní odrůdy (Pervomaiskaya, Charles Cognier, Parisianka, Noyabrskaya).
Zajímavé! Podzimní-zimní a zimní odrůdy mají zpravidla kyselou chuť a samotné plody jsou jakoby potaženy voskem = ochranným nátěrem. Obecně svíravost ukazuje na přítomnost tříslovin, které pomáhají plodům odolávat hnilobě, plísním a zvyšují pravděpodobnost konzervace ovoce.

Pravidla pro sklizeň a přípravu jablek k zimnímu uskladnění
Doba skladování hrušek bude záviset na mnoha faktorech: za prvé, kdy byly plody sklizeny, jak byly vybrány a upraveny.
Pravidla pro sběr ovoce ke skladování
Kdy a jak byly hrušky sklizeny, je zásadní pro jejich zimní uchování.
Hrušky je tedy bezpodmínečně nutné skladovat mírně nezralé (tj. v technické a biologické zralosti – také se tomu říká odnímatelnéjinými slovy, plody musí projít fází technické zralosti, ale ještě nedosáhnou biologické). Navíc je lepší to udělat ručně a ne pomocí speciálních stahováků (určitě s nimi poškodíte hrušky a odtrhnete stopku).
Dávejte pozor! Pokud hrušky natrháte příliš zelené (v počáteční technické zralosti), nemá smysl je skladovat, protože takové plody nakonec stejně zůstanou tvrdé a nevhodné ke konzumaci.
Kdy jsou hrušky vyskladňovány, jaká jsou přibližná data?
- Zpravidla někde v druhé polovině září – začátkem října.
Aby hrušky zůstaly čerstvé po celou zimu, musíte dodržovat několik pravidel pro jejich sběr pro skladování:
- Ovoce se musí sklízet přísně za suchého počasí.
Pokud jsou plody vlhké, o jakém dlouhém skladování můžeme mluvit?
Poradenství! V žádném případě nemyjte plody před uložením do nádoby.
- Plody sklizené po mrazu se neposílají ke skladování: je lepší je okamžitě použít nebo zpracovat (zmrazené hrušky prostě nebudou uloženy).
- Plody se sklízejí přímo ze stromu spolu se stopkami (u hrušek těsně před zralostí by se stopka měla oddělit poměrně snadno).
Pokud se stonek hrušky během procesu sklizně odlomí, pak na tomto místě ovoce brzy hnije.
Hrušky spadlé na zem jsou vhodné pouze ke zpracování (na marmeládu) nebo sušení.

Příprava ovoce pro dlouhé skladování
Před odesláním hrušek ke skladování musí být pečlivě prozkoumány, aby se tak řeklo, aby byly vybrány, jmenovitě najít ovoce bez jakýchkoli škrábanců, promáčknutí, hniloby a jiného poškození (je lepší okamžitě odmítnout všechny pochybné exempláře). Poté roztřiďte podle velikosti a opatrně vložte ovoce do krabic.
Důležité! Jedna špatná hruška může nakonec zničit celou várku.

Video: kdy a jak nejlépe sklízet hrušky
Jak skladovat čerstvé hrušky v zimě: optimální skladovací podmínky
Aby hrušky zůstaly čerstvé až do jara, je potřeba dodržet pár jednoduchých pravidel, nebo spíše podmínky skladování:
- místo skladování by mělo být chladné, tmavé, relativně suché a dobře větrané.
- ideální skladovací teplota je +1..+4 stupně.
Teplota i vlhkost by neměly kolísat, ale být podmíněně konstantní (samozřejmě kolísání 2-3 stupňů počasí neudělá, ale na 5-10 – jak jinak).
- vlhkost by neměla překročit 80-90%.
Příliš vysoká vlhkost, stejně jako nadbytečné Suchý vzduch, může poškodit ovoce: buď hnijí, nebo začnou zasychat a pokryjí se vráskami a prasklinami.
Důležité! V žádném případě by na ovoci při skladování neměly být kapky vody!
Jinými slovy, nejideálnější podmínky pro skladování hrušek, díky kterým budou plody určitě dlouho skladovatelné, lze vytvořit ve sklepě nebo ve sklepě, kde je chladno, tma, středně vlhko a dobré větrání.
Stojí za to vědět! Maximální trvanlivost čerstvých hrušek je 3-6 měsíců. Takže se věří, že pařížské hrušky mohou ležet až do Nového roku a listopadu – do března.
Video: jak udržet jablka a hrušky až do jara
Úložný prostor
Hrušky můžete skladovat jak v soukromém domě, tak v bytě, například:

- na balkon nebo lodžii (nejlépe zateplenou);
Poradenství! Hlídejte si teplotu na svém balkóně, protože pokud klesne pod 0, hrušky odtud budou muset urychleně odstranit.
- v chladničce (na spodní polici – v krabici na zeleninu).
Je zcela zřejmé, že lednice není tím nejlepším místem pro dlouhodobé skladování hrušek, protože kvůli jejich blízkosti k jiným produktům zde nebudou moci dlouho ležet a tím spíše v běžné domácnosti. lednice, kde bývá vlhkost minimální.
Jiná věc je, pokud máte skladovou lednici.
Skladovací kontejner
Obzvláště důležitý je kontejner. Samozřejmě, v ideálním případě by to tak mělo být dřevěná krabička s otvory (aby plody větraly), ale vhodná je i plastová.
- Krabice musí být čistá a suchá.
- Pro dezinfekci je nejlepší boxy předfumigovat kouřem (lepší je však vykuřování celého skladu).
- Dno nádoby je optimálně položeno silným papírem.
Pravidla pro záložky a ukládání
- Plody by měly být vyskládány stopkou nahoru.
- Plody lze dlouhodobě skladovat pouze tehdy, pokud je volně vyskládáte (v určité vzdálenosti od sebe, aby se nedotýkaly) a nejlépe v 1 vrstvě (maximálně – 2 vrstvy).

Důležité! Neskladujte hrušky (jako jablka) vedle brambor, kysaného zelí: jednoduše pohltí přebytečné pachy.
- V jednom boxu by měly být skladovány hrušky pouze jednoho období zrání.
Dřívější odrůdy jednoduše donutí ty pozdější dozrát s předstihem.
- Hrušky by měly být během skladování pravidelně kontrolovány a zkažené plody neprodleně zlikvidovány (odvezeny k jídlu).
Oblíbené způsoby skladování hrušek po dlouhou dobu
Chcete-li prodloužit období, můžete své hrušky zalít jedním z následujících substrátů (sypký materiál), díky kterému ovoce déle neztrácí vlhkost, a to:
- písek;
- tyrsoy;
- sláma;
- piliny nebo ještě lépe piliny s nadýchaným vápnem.
A každé ovoce může být zabaleno do papíru (ale ne novin, protože tiskařská barva je toxická).
Tato metoda má však jednu velmi významnou nevýhodu, a to, že prostě nevidíte, kdy plody začnou hnít .
Jiné způsoby skladování hrušek
Chcete-li hrušky skladovat ještě déle, pak je můžete zamrazit nebo ještě lépe usušit (nebo zvadnout).
Přirozeně, pro tyto účely si můžete vzít všechny odmítnuté hrušky (včetně těch sklizených pod stromem), které nejsou vhodné pro čerstvé skladování.
Před sušením nebo zmrazením však potřebují důkladně omyjte, pak vyřízněte všechna poškozená místaa zbavit se semínek (odstranit jádro).
Sušené a vyléčené
Můžete vyrobit sušené ovoce, tj. sušte nakrájené hrušky jakýmkoli vhodným způsobem, včetně čerstvého vzduchu. Na to je ale nejlepší elektrická sušička (10-24 hodin na 40-60 stupňů), v krajním případě trouba (na 50 stupňů s otevřenými dvířky).

Video: sušení hrušek v elektrické sušičce
Sušené hrušky v cukru jsou ještě chutnější pochoutkou (opravdu ovocné bonbóny) než jen sušené.
Nebudeme popisovat celou technologii vaření: raději se podívejte na další skvělé video.
Video: sušené hrušky – sklizeň na zimu
Zmrazení
Jako mnoho zeleniny a ovoce můžete i hrušky zmrazit.
Nakrájené kousky hrušek můžete samozřejmě jen dát do nádob nebo mrazicích sáčků (většina ano, zvláště pokud nemáte pár hrušek), ale docela rychle ztmavnou.
Poradenství! Aby k tomu nedocházelo, před vložením do mrazáku je lze předběžně „koupat“ na 30 sekund v citronovém roztoku (2 šálky vody + šťáva z 1 citronu nebo kyselina citronová na špičce lžíce), osušit ubrousky, vložit do sáčků a uložit do mrazáku.

Nyní tedy víte, že klíčem k dlouhodobému skladování hrušek je včasná sklizeň a také znalost podmínek a metod skladování ovoce v čerstvém nebo jiném stavu (zmrazené nebo sušené).
V dávných dobách se hruškám říkalo dary bohů. Ty pěstované blíže k jihu země jsou obzvláště sladké – hodně tepla v létě a poměrně mírné zimy přispívají k aktivnímu růstu a plodování hrušek, hromadění sladkosti a vůně v ovoci.
- Technická vyspělost znamená, že ovoce je stále zelené, ale semena jsou již hnědá. V této fázi jsou plody připraveny ke zpracování, protože vydávají hodně šťávy. I když chutnají kysele, neslazené a téměř bez aroma.
- Odnímatelné. V této fázi zrání se již růst plodů zastavil, do ovoce se dostaly všechny živiny. Lze je snadno vyjmout, což umožňuje poslat je na uskladnění (pozdní podzimní a zimní odrůdy) nebo je nechat dozrát.
- spotřebitel . V této fázi jsou již plně vytvořeny všechny charakteristické rysy odrůdy. Nutriční hodnota je nejvyšší.
- Plný. Do této fáze zrání zpravidla nikdo nenechává na stromě ovoce. Buničina se uvolní, všechny užitečné složky jsou ztraceny a není tam žádná šťáva. Plody v této fázi jsou vhodné pouze pro získání semenného materiálu s následným pěstováním sazenic.
V zahradách na osobních pozemcích se zpravidla používají plody druhé a třetí fáze zrání.
Podzimní zrání hrušek
V podmínkách moderního oteplování klimatu s horkými léty, ale s malým deštěm a mírnými zimami se pěstování hrušní, zejména podzimních odrůd, stává velmi populární. Podzimní odrůdy hrušek jsou přenosné a lze je skladovat až do Nového roku. Jsou sladké a šťavnaté.
Mezi tyto odrůdy patří: Oblíbený podzim, Triumf, Madame Bole, Podzimní sen, Konference, Bere Moskva, Kráska Černěnková, Velesa, Paleček, Prostě Maria, Irista, Kráska Talgarskaja, Kučerjanka, Mramor, Otradnenskaja.
Rané podzimní odrůdy dozrávají v polovině srpna, zpravidla se používají ke konzumaci v čerstvém stavu a k přípravě. Takové odrůdy se neskladují, takže se sklízejí, když už jsou zralé.
Pozdní podzimní odrůdy (konec srpna až polovina září) lze připravit ke skladování. Sbírají se ve fázi, kdy plody získaly své odrůdové vlastnosti, ale jsou stále tvrdé. Několik opadaných plodů v klidném, teplém počasí a nepoškozené je známkou toho, že hrušky jsou zralé a připravené ke sklizni.
Zimní odrůdy hrušek: skladování
Zimní odrůdy hrušek se také dělí na rané zimní odrůdy, jejichž zrání se téměř shoduje s pozdními podzimními odrůdami. Plody lze skladovat do poloviny ledna – začátku února. Zimní odrůdy: Kondratyevka, Pass-Krassan, Saratovka, Olivier de Serre, kyrgyzská zima atd. Plody těchto odrůd lze za dobrých podmínek skladovat do konce března, často i déle, takže pozdně zimní odrůdy hrušní nás mohou těšit svou chutí i začátkem května. Způsoby skladování plodů podzimních a zimních odrůd jsou stejné.
Sklizeň určená ke skladování se provádí za suchého počasí a po oschnutí rosy. Ovoce je přísně zakázáno mýt nebo utírat.. Nedoporučuje se ani různé mačkání a kontakt se zemí. Hrušky je třeba sbírat s neporušenou stopkou. Při sklizni pomocí zahradnických nůžek nebo nůžek se stonek stříhá blíže k větvi.
Ovoce je nejlepší sbírat po jednom, hned je dát do krabic a odnést do suché, chladné, ale ne chladné místnosti, aby se vychladily. Poté se každé ovoce zabalí do tenkého papíru nebo papírového ubrousku a vloží do nádoby určené ke skladování. Nejideálnější jsou dřevěné bedny o výšce jedné kontejnerové desky. Pokud takové krabice neexistují, můžete použít plastové krabice na zeleninu s otvory. Na dno libovolné nádoby položte papír a poté hrušky zabalené v papíru, nejlépe v jedné řadě.
Hrušky se skladují hůř než jablka, proto by měly být umístěny pouze v jedné vrstvě. Pokud je to možné, pak můžete hrušky skladovat vyskládané stopkou nahoru na prknech, bez krabic. Nejideálnější místa pro skladování plodů hrušek jsou sklep nebo sklep, kde je vždy chladno, tma a vlhkost asi 85 %, s dobrým větráním. V blízkosti by nemělo být umístěno žádné jiné ovoce nebo zelenina. Do jedné krabice nemůžete dát různé odrůdy hrušek. Při balení je vhodné umístit plody do jednorozměrných krabic, to znamená do jedné krabice pouze velké, do druhé pouze středně velké. Drobné ovoce není nutné skladovat vůbec, rychle začnou přezrávat a kazit se.
Nejvhodnějším místem v bytě je komora na podestě. Pokud je tam světlo, pak by krabice s hruškami měly být pokryty černou bavlněnou látkou, protože absence světla je pro ně povinná. Na zaskleném balkonu nebo lodžii by při skladování hrušek neměla teplota v zimě klesnout pod nulu a změny jsou škodlivé pro ovoce.
Proto je lepší vyrobit termobox. Pro zvýšení vlhkosti tam umístěte nádobu s velmi mokrou náplní: pěnová guma, písek, expandovaná hlína. Jako materiál, který se od sebe izoluje, můžete kromě papíru použít suchý písek, suché dřevěné hobliny nebo piliny, ne však z jehličnatých stromů, pěnové štěpky a dokonce i suché dubové listí nebo cibulové slupky.
Při absenci jiných skladovacích míst v oblastech s nízkou hladinou podzemní vody nebo na kopcích lze skladovací plochy instalovat v jámách. Za tímto účelem vykopejte příkopy do hloubky 1,5–2 m, ošetřete celý povrch jámy roztokem vápna nebo síranu měďnatého (100 g na 10 litrů vody) a položte na sebe krabice s hruškami položenými v je v jedné řadě. K vrcholu jámy by mělo zbývat 0,5–0,8 m. Na boku by měla být instalována azbestová nebo plastová trubka s otvory. Jeho začátek by měl být na dně jámy a horní 1 m nad úrovní terénu pro ventilaci. Na okraje jámy položíme dřevěný štít, který zabrání sypání zeminy. Na vrch štítu nasypeme zeminu. Je velmi vhodné vyrobit štít ze dvou částí spojených smyčkami. V zimě jsem okopal jednu stranu, zvedl přístřešek – a vzal si nějaké hrušky pro sebe. Druhá část zůstává nedotčena. Tato metoda má jednu nevýhodu – myši se mohou dostat do příkopu. Mnoho lidí radí zakrýt krabice tlapkami jalovce a smrku. Hned vám řeknu, že tato metoda nefunguje. Myši se nebojí žádných jehel. Existuje pouze jeden způsob – vložit několik pytlů jedu do jámy s efektem mumifikace. Před pokládkou potřeme sáčky kouskem klobásy nebo sádla. Takové pytle dokonce rozkládám pod přístřeškem stromů, výsledek je nádherný.
Během skladování by měly být hrušky často kontrolovány na hnilobu. I malá skvrna může infikovat plody celé truhličky, a pokud stojí na sobě, tak i sousedních. Takže jednou za 2-3 týdny je vhodné provést audit zásob. To platí zejména pro první měsíc skladování a také dobu od poloviny ledna, kdy se některým odrůdám blíží doba trvanlivosti.