Podnikání v obci

Kdy začnou jahody po výsadbě plodit?

Nejlepší na jahodách, kromě jejich sladké chuti a vůně, je to, že je lze pěstovat téměř v jakémkoli klimatu. Jediný rozdíl je v tom, že sklizeň, stejně jako výsadba rostlin, bude muset být provedena v různých časech v různých regionech. Ve středním Rusku je to zpravidla konec dubna – květen. Ale i ti, kteří začínají letní sezónu pozdě, mají šanci vychutnat si bobule ze své zahrádky. Zeptali jsme se odborníků, jaké odrůdy jahodníku existují, jak se připravit na přesazování sazenic do země a kdy můžete očekávat sklizeň, pokud jahody zasadíte až koncem května.

Jaký druh jahod si vybrat

Jahody se pěstují od horkých oblastí po chladné střední pásmo a severnější části Ruska

Jahody jsou vytrvalá rostlina, která nese šťavnaté červené plody. Tvar bobulí se liší od kulovitého, protáhlého až po kuželovitý. V závislosti na odrůdě bude chuť intenzivně sladká nebo mírně nakyslá. Existuje několik stovek odrůd jahod, které se dělí do dvou velkých skupin:

  • krátké denní světlo (SDD), nebo tradiční ovoce. Produkují jednu velkou sklizeň v polovině léta nebo dříve v závislosti na regionu;
  • neutrální hodiny denního světla (NDD). Jiný název je „remontantní odrůdy“. Jedná se o jeden z nejoblíbenějších druhů jahod pro pěstování, včetně soukromých zahradních pozemků. Takové rostliny produkují úrodu ve vlnách a v závislosti na regionu mohou plodit až do pozdního podzimu.

Alexey Korolev Ředitel farmy Shuyskie Yagody, dodavatel online agregátoru a doručovací služby pro farmářské produkty „Eat Derevenskoe“

„Výběrem odrůd různých období plodnosti můžete vytvořit dopravník a sklízet téměř celou sezónu. Ve střední zóně Ruska se preferuje Rumba, Allegro, Flair – rané zrání nebo střední a pozdní Asie a Malwina, resp. Mezi remontantními odrůdami se můžete blíže podívat na Murano.

Při výběru konkrétní odrůdy byste na radu odborníka měli zvážit následující:

  • obchodní vlastnosti (vysoký obsah cukru, krásný tvar s bohatou barvou a příjemnou vůní);
  • zachování kvality a přepravitelnosti;
  • produktivita a vysoký podíl prvotřídních bobulí – pravidelný tvar, jednotná barva a průměrná hmotnost 20–30 g;
  • mrazuvzdornost (pro střední zónu);
  • odolnost vůči chorobám.

Jak si vybrat sazenice jahod

Jahody lze pěstovat ze sazenic nebo semen

Hotové startéry pro transplantaci do otevřeného terénu jsou cenově nejdostupnější a nejoblíbenější možností. Jedná se o již vytvořený keř, který je v době výsadby v klidovém stavu. Má vyvinutý kořenový systém, zelené listy, ale poupata ještě nerozkvetla a jen bobtná. Existují dva hlavní typy sazenic, které lze použít ve vaší zahradě:

  • frigo — jahodové keře s otevřeným kořenovým systémem, nejčastěji se používají ve velkých farmách, jsou vhodné i do skleníků;
  • kazetové sazenice – jedná se o malé keříky pěstované v modulových paletách nebo malých květináčích, takové sazenice jsou již v zemi a připraveny k rychlému startu.

Victoria Lesnichenko je majitelkou rodinné školky bobulovin a okrasných plodin „Lesnichenko Farm“

„Frigo jsou sazenice zmrazené na podzim a skladované v lednicích při teplotách od 0 do –2 °C. Mohou takto ležet asi rok a jsou připraveny k výsadbě, když je budete potřebovat. Existují různé kategorie, které závisí na tloušťce rohoviny – místa, odkud listy vyrůstají. Čím větší je, tím vyšší je výnosový potenciál tohoto konkrétního typu sazenice. Existuje několik kategorií sazenic frigo: A, A+, B, B–. Například B– jsou nejmenší a nejlevnější rostliny. Nejčastěji se odebírají do chovu.

Kazetové sazenice jsou sazenice pěstované v malém objemu rašeliny nebo zeminy. Je vhodná pro letní-podzimní výsadbu a množení. Pokud ji zasadíte na jaře, uvidíte nějaké bobule už letos v létě, ale plně plodit začne až za rok.“

Kdy zasadit jahody

Jahody se přesazují do otevřené půdy s nástupem trvale teplého počasí (jarní výsadba) nebo nějakou dobu před mrazem (podzimní výsadba). Pro amatérské zahradníky, kteří si chtějí své bobule vychutnat co nejrychleji, je výhodnější první možnost.

Přesný čas zahájení práce závisí na konkrétním regionu. Například v jižních částech Ruska se sazenice přenášejí na půdu koncem února nebo začátkem března a první sklizeň se sklízí o svátcích května. Čím více na sever, tím více se posouvá doba jarní výsadby kvůli mrazům souvisejícím s věkem. Ve středním Rusku sezóna připadá na konec dubna – květen. To je doba, kdy se vzduch trvale ohřeje na +8. +10 °C.

Šanci sklízet jahody mají v letošní sezóně i zahrádkáři, kteří se opozdí a otevřou letní sezónu koncem května. Podle Victorie Lesnichenko jsou k tomu vhodné remontantní odrůdy. Nezáleží na tom, jaký druh sazenic to bude – keře s holými kořeny nebo kazetové sazenice.

Victoria Lesnichenko:

„Toto je vlastnost remontantních odrůd, i když je sazenice malá, lze ji přes léto „posílit“ k dobrému výnosu v aktuální sezóně v létě-podzim. Hlavní je nenechat to hned napoprvé přinést ovoce. Chcete-li to provést, pokud rostlina nemá velké poupě, musíte odlomit první jarní květní stonky. Zpravidla je jich málo – dva nebo tři. Poté na keři začnou růst nová poupata, kvést a plodit asi za měsíc.“

Jak zasadit jahody v otevřeném terénu

Ve velkochovech je práce s pěstováním a ošetřováním bobulí po celý rok v plném proudu.

Písčitá a hlinitá půda je pro jahody prioritní volbou, říká Alexey Korolev. Má také ráda 70-80% vlhkost a mírně kyselou půdu s pH 5,5-6,5. „Před výsadbou, mluvíme-li o malé ploše, je na vyčerpaných půdách vhodné aplikovat dlouhodobě působící komplexní granulovaná hnojiva (GMF) v dávce 20–30 g na metr čtvereční,“ radí odborník.

Jahody lze pěstovat jako obruby na záhony nebo květinové obruby.

Pokyny krok za krokem pro přesazování jahod do otevřené půdy.

  1. Udělejte si zahradní postel. Vyberte si rovinatý pozemek, který nezastíní stromy ani jiná zástavba – jahody milují slunce. Označte hranice. Vyberte si velikost, která usnadňuje obdělávání půdy a usnadňuje sklizeň. Používejte vyvýšené záhony: poskytují menší růst plevele a umožňují vám kontrolovat kvalitu půdy.
  2. Vyberte schéma výsadby. Může to být jednořádkový nebo dvouřádkový diagram. V prvním případě se keře vysazují v krocích po 25–40 cm, v závislosti na odrůdě. Ve druhém případě udržujte krok 30 cm mezi řádky a 30 cm mezi rostlinami.
  3. Zkontrolujte sazenice. Před výsadbou do země zkontrolujte kořeny a listy. Měly by být bez hniloby, plísní a poškození. Kazetovým sazenicím není potřeba zastřihávat ani rovnat kořeny. Sazenice se umístí do země spolu se stávající půdou.
  4. Připravte jamky. Vykopejte díry, do kterých ponoříte své sazenice podle schématu výsadby. V průměru stačí hloubka 7 až 10 cm.
  5. Umístěte sazenice do půdy. Do každé dírky opatrně umístěte jeden jahodový keř. Ujistěte se, že místo, kde se kořeny mění na listy, je přísně na úrovni země.
  6. Voda. Vyplňte díru zeminou a zhutněte ji rukama. Poté nalijte vodu. Při rané výsadbě, kdy jsou ještě možné mrazy, zakryjte sazenice speciálním materiálem.

Alexey Korolev:

„K hubení plevele na záhonech použijte mulčovací perforovanou fólii nebo agrolátku s otvory 8–9 cm podle zvoleného vzoru výsadby. V případě potřeby se po dokončení výsadby poseká vzdálenost mezi řádky a přikryje slámou.“

Péče o jahody

Aby jahody rok co rok plodily, je důležité o ně v létě i v zimě správně pečovat.

Jahodový záhon může vydržet až čtyři roky. Abyste předešli zbytečným chorobám rostlin, vyměňte je každé tři roky nebo vytvořte nový záhon na jiném místě. Kromě toho udržujte běžnou péči po celou sezónu a nezapomeňte se připravit na chladné počasí.

Zalévání a krmení jahod

Před výsadbou je nutné půdu dobře zalít a nechat vsáknout vláhu. Během sezóny zalévejte rostliny každé tři dny nebo podle vysychání půdy. “V chladném počasí je zalévání nežádoucí, aby nedošlo k hnilobě kořenů; v tuto chvíli se aplikují listová hnojiva,” říká expert Alexey Korolev. Udržujte své záhony s jahodami bez plevele. K tomu můžete pravidelně odplevelovat zem nebo použít speciální krycí materiál (geotextilii), který zabraňuje růstu plevele.

Prořezávání jahodových vousů

Jahodové úponky jsou výhonky, které rostlina používá k rozmnožování. Vypadají jako tenké nitě, které se šíří po zemi. Jahodové šlahouny zpravidla rostou dvakrát během sezóny – před začátkem plodování a na konci léta. Je důležité mít čas na jejich řezání ve správný čas. Poprvé to lze provést na samém začátku sezóny, před začátkem aktivní vegetační sezóny. Pokud tu chvíli prošvihnete, převezmou část živin a úroda bude mizivější. Druhý řez je vhodné provést na podzim. Takové kníry lze použít k pěstování nových sazenic. Tyto výhonky nemůžete vytáhnout rukama: existuje vysoké riziko vytažení celého keře ze země. K tomu používejte pouze speciální zahradnické nůžky.

Péče o jahody v mrazu

Případné jahody je nutné chránit před mrazem. V zimě jsou rostliny pokryty spunbondem, nejlépe o hustotě 60 g na 1 metr čtvereční. mv jedné vrstvě, říká Victoria Lesnichenko. V oblastech s velmi chladnou zimou nebo pokud hrozí zima s malým množstvím sněhu se počet vrstev zvyšuje na dvě. „Hlavní je, že krycí materiál má nějakou oporu. Plastové krabice můžete otočit a položit na ně hadřík, který přitlačíte cihlami nebo pytli s pískem,“ radí odborník.

Při sázení brzy na jaře dávejte pozor na mrazy související s věkem, které mohou zničit úrodu. „Když vidíte, že se květy otevřely, ale střed uvnitř není žlutý, ale černý, znamená to, že zpětný mráz zničil bobule,“ vysvětluje Victoria Lesnichenko.

Kdo by nesnil o tom, že jahody začnou plodit co nejrychleji? Ale mnoho zahradníků ví, že bobule se často objevují až příští rok po výsadbě. Příslib úrody v roce výsadby proto považují jen za reklamní trik.

Přihlaste se k odběru našich kanálů

Ale je tomu skutečně tak? Ano, ne každá jahoda bude plodit rychleji. Pokud zasadíte keře na jaře, pak se v létě může objevit několik bobulí, ale je nepravděpodobné, že získáte velkou sklizeň. Ale pokud zvolíte správnou odrůdu a poskytnete rostlinám náležitou péči, pak může být v roce výsadby mnohem více zralých jahod.

Které jahody plodí v roce výsadby?

Jahody se obvykle dělí do tří fotoperiodických typů:

  • jahody dlouhého dne (LDS);
  • denní neutrální jahody (NDN);
  • jahody krátké denní světlo (SDD).

Jahody krátkého dne jsou obyčejné jahody. Jeho poupata se tvoří pouze během krátkého denního světla – od druhé poloviny léta do začátku podzimu. A plodí jednou – koncem května – června.

Dlouhodenní jahody tvoří ovocné pupeny v období, kdy denní světlo dosáhne 16 hodin. Obvykle je to polovina května – začátek července. Tato bobule obvykle plodí dvakrát za sezónu – v červenci a také v srpnu až září. Navíc druhá sklizeň je obvykle vydatnější než první. Pokud je podzim teplý, je možná třetí vlna plodů. Ale kvůli velkému zatížení takové rostliny nežijí dlouho. Ale takové bobule mohou nést ovoce již v roce výsadby. Tyto jahody se také nazývají remontantní jahody.

Někteří zahradníci někdy nazývají denní neutrální jahody remontantními. Takové rostliny se vyvíjejí bez ohledu na svou délku a plodí nepřetržitě a každých 6 týdnů nasazují ovocné pupeny. Keře současně obsahují zralé plody, květy a vaječníky. Tyto jahody také produkují sklizeň v roce výsadby.

Jaké odrůdy jahod si vybrat, abyste získali sklizeň v roce výsadby

Zde je výběr odrůd jahod s dlouhým a neutrálním denním světlem, které přinesou sklizeň několik měsíců po výsadbě.

Albion

Brzy dozrávající odrůda amerického výběru. Tvoří mohutné rozšiřující se keře. Kvetení a násada plodů probíhá nepřetržitě. Začíná plodit začátkem června. Výnos při dodržení zemědělské techniky je vysoký – z jednoho keře lze sklidit až 2 kg bobulí. Jsou podlouhlého a pravidelného tvaru, červené a lesklé. Dužnina je voňavá, jasně růžová a šťavnatá. Zralá bobule je hustá, sladká s lehkým jahodovým aroma. Hmotnost – 30-50 g. Mrazuvzdornost odrůdy je nízká. Během sucha se produktivita snižuje.

Gourmandine

Středně raná odrůda s neutrálním denním světlem. Keř je mohutný, ale kompaktní. Listy jsou nízké, což značně usnadňuje sklizeň. Produktivita – více než 1 kg bobulí na keř. Bobule jsou ve tvaru srdce, tmavě červené, s hustou šťavnatou dužninou, vynikající sladkou chutí a lahodným jahodovým aroma. Díky husté dužině je plodina dobře skladována. Rostliny v zimě nemrznou, dobře snášejí sucho a jsou imunní vůči chorobám.

Pokušení F1

Brzy zrající hybrid jahod pro univerzální použití. Rostlina je poměrně kompaktní, dobře olistěná. Listy jsou středně velké, tmavě zelené barvy. Formace je velmi hojná. Stopky jsou dlouhé a vysoké, tvoří se ve velkém množství – jeden keř může produkovat až 20 stopek a někdy i více. Produktivita – až 1,5 kg bobulí na keř.

Bobule jsou poměrně velké, pravidelného kulatého kuželovitého tvaru, průměrná hmotnost – 30 g. Jahody jsou jasně červené, lesklé a ve fázi plné zralosti získávají sytě šarlatovou barvu. Bobule jsou sladké, ale ne bez příjemné kyselosti. Zimní odolnost je průměrná. Slabá odolnost vůči teplu a suchu.

Královna Alžběta II

Nenáročná a produktivní raná odrůda, plodí od konce května do konce října. Jeden keř může dát asi 1-1,5 kg plodů. Jsou velké, váží až 60 g, neobyčejně krásné, červené barvy s krásným lakovaným povrchem, sladké, v plné zralosti mají medovou chuť. Odrůda je mrazuvzdorná a odolná vůči hlavním chorobám plodin. Bobule dobře snášejí přepravu. Vhodné pro jakýkoli typ použití a zmrazování.

Nemoci jahod: fotografie, popis, léčba

Z tohoto materiálu, prezentovaného na obrázcích, se dozvíte, jaké choroby jahod vás mohou připravit o lahodnou sklizeň bobulí.

Malga

Raná odrůda, která začíná plodit v polovině května. Vyznačuje se vysokým výnosem a stabilními vlastnostmi, stejně jako dlouhým plodem až do prvního mrazu. Výnos je vysoký, přes 1 kg bobulí na rostlinu, a to není limit. Keře jsou středně vysoké, středně rozložité a zabírají málo místa. Bobule jsou velké, světlé, červené, klasického kuželovitého tvaru, váží 35-45 g. Dužnina je středně hustá, šťavnatá, bez dutin. Chuť je příjemná, s výraznou sladkostí a jemnou kyselostí. Rostliny nemají moc rády teplo, ale mají výbornou imunitu vůči velkým chorobám.

Malling šampion

Nová odrůda se vyznačuje vynikající kvalitou bobulí a vysokou odolností vůči chorobám, hnilobě a vadnutí. Keře jsou vzpřímené, silné, s mírnou růstovou silou, dlouhými stopkami. Bobule jsou kuželovité, hladké, s lesklou slupkou, atraktivní oranžově červené barvy, strukturované. Výrazným znakem odrůdy je zachování velikosti bobulí od první do poslední sklizně, průměrná hmotnost bobulí 24-40 g. Jsou chutné, jemné, výborné chuti, dužnina je sladká a jemná . Produktivita – více než 1 kg na keř.

Monterey

Středně raná odrůda amerického výběru. Rostliny jsou teplomilné, potřebují jasné sluneční světlo, nesnášejí neustálé zastínění, stejně jako bažinatou nebo hlinitou půdu. Sucho ale snesou snadno. Pod dobrým přístřeškem přežijí mrazivou zimu. Úspěšně odolává hlavním chorobám jahodníku.

Bobule jsou krásné: kuželovité, úhledné, mírně zploštělé, s lesklou slupkou. Hmotnost – 35-50 g. Ve fázi plné zralosti se vnitřní a vnější strana stává třešňovou. Dužnina je šťavnatá, ale hustá, aroma průměrné. Ale výnos je vysoký – až 2,5 kg na keř. Jahody se zmrazují, používají se při vaření a konzumují se čerstvé. Při tepelném zpracování bobule neztrácejí svůj tvar.

Murano

Raná italská odrůda, ceněná pro svou produktivitu, kvalitu plodů a atraktivní vzhled. Listy jsou velké, tmavě zelené, táhnou se nahoru. Keře jsou polorozložité a kompaktní. Vaječníky se tvoří až do chladného počasí. Bobule jsou kuželovité, lesklé, velké – 20-35 g každá, se silnou jahodovou vůní. Průměrný výnos je 1,1 kg na keř.

Vhodné pro pěstování v jakémkoli klimatu a poskytuje stabilní sklizeň s minimální péčí. Dobře roste ve všech typech půd a nebojí se sucha ani zimního chladu. Odolný vůči hlavním nemocem.

San Andreas

Denně neutrální odrůda, období plodů trvá od června do října. Rostliny jsou náročné na složení půdy. Tvoří kompaktní, středně velké keře s mohutným kořenovým systémem a drobnými světle zelenými listy. Květních stonků nebývá více než 10. Z jednoho keře se sbírá až 1 kg bobulí. Tvorba vousů je slabá. Při vysokých teplotách přestává plodit.

Plody jsou kuželovité, na konci zaoblené, jasně červené, lesklé, s vylisovanými semeny. Dužnina je červenooranžová, hustá. Hmotnost bobulí je 20-30 g, některé exempláře dosahují 50 g.

Florina

Holandská odrůda s neutrálním denním světlem a raným zráním. Vyznačuje se vysokým výnosem (až 1,5 kg bobulí na rostlinu) a téměř nepřetržitou plodností po celou sezónu. Rostlina tvoří středně velký rozložitý keř s tmavým olistěním. Dává malý knír. Bobule jsou velké, váží 25-45 g, ve tvaru komolého kužele. Dužnina je hustá, šťavnatá, s vynikající chutí a vůní. Účel je univerzální, jahody jsou vhodné jak ke konzumaci v čerstvém stavu, tak ke zpracování a mrazení.

Zázrak světa

Vysoce výnosná odrůda, která je ceněna zejména pro velké, chutné bobule s jemnou vůní. Keře jsou poměrně mohutné a dobře snášejí suché počasí. První bobule se objevují na konci května nebo začátkem června, poslední – na konci října. Z jednoho keře můžete nasbírat až 2 kg bobulí krásné tmavě červené barvy. Průměrná hmotnost – 45-60 g. Na začátku sezóny jsou bobule kulatějšího tvaru, na konci plodování se poněkud zmenšují a prodlužují se. Dužnina je poměrně šťavnatá, ale ne příliš hustá. Chuť je medově nasládlá. Odrůda má vysokou úroveň mrazuvzdornosti.

Kdy zasadit a jak se o něj starat

Pokud na podzim zasadíte jahody těchto odrůd a hybridů, pak v létě budete mít dobrou sklizeň zralých bobulí. Ale i když to uděláte na jaře, první sklizeň dozraje během několika měsíců po výsadbě. A do zimy rostliny dobře zakoření a snáze odolávají chladu. Optimální doba výsadby je duben – začátek května. Je však lepší se zaměřit nikoli na datum, ale na povětrnostní podmínky, kdy denní teplota neklesne pod 15°C.

12 klíčových bodů při pěstování zahradních jahod

Zahradní jahody, lépe známé jako jahody, jsou jedním z nejoblíbenějších bobulí v našich zahradách. A přesto existuje mnoho otázek ohledně jeho pěstování.

Pokud pochopitelně chcete získat první úrodu co nejrychleji, je stále lepší první květy odstranit. Tvorba bobulí ubere rostlině sílu a v tomto období ji potřebuje k rozvoji mohutného kořenového systému. Stopky je třeba odstranit do června a od července mohou sazenice dostat příležitost začít tvořit ovoce. S tímto přístupem budete moci koncem léta – začátkem podzimu ochutnat bobule první sklizně.

Pamatujte, že jahody potřebují pravidelnou péči. Sledujte zálivku, kypřete půdu, ošetřete proti chorobám a škůdcům a krmte rostliny.

Jak krmit jahody na jaře
Řekneme vám, jak nejlépe krmit jahody (zahradní jahody), abyste získali vynikající úrodu.

Vyberte si odrůdu, která se vám líbí, a už po několika měsících si vychutnejte voňavou sklizeň.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button