Jarní květiny

Při jaké teplotě můžete vkládat potraviny do chladničky?

Hledáme optimální teplotní režim pro domácí chladničky od různých výrobců. Studujeme teplotní zóny.

Autoři: redakční oddělení blogu DG-Home

Iren Gaiduková Autor článků
Přihlaste se k odběru a dozvíte se o nejzajímavějších materiálech
na dg-home.ru
22 2024 августа

Jejich chuť a vzhled závisí na správném skladování potravin. Pojďme zjistit, jaká by měla být optimální teplota v lednici a mrazničce.

Teplotní normy a jejich hodnoty

Chladnička je nezbytná pro chlazení potravin a jejich udržení čerstvé. Někteří lidé však nepřemýšlejí o teplotních normách. Indikátory nastaví náhodně nebo jednoduše zastrčí kabel do zásuvky a nic neupravují. To jsou dvě běžné chyby. V důsledku toho mohou trpět nejen výrobky, ale i samotné domácí spotřebiče.

Pro jaké účely je důležité správně nastavit režim:

  • Zvýšení životnosti chladničky;
  • Prodloužení životnosti mrazničky bez nutnosti častého odmrazování;
  • Snížené náklady na energii;
  • Prevence vzniku nepříjemných pachů uvnitř chladničky;
  • Zajištění správného skladování potravin.

V sovětských dobách se při nastavování ukazatelů každý řídil pravidly GOST. Byly tam předepsány pouze dvě teplotní podmínky: od +2 do +12°C v lednici, od -18 do -24°C v mrazáku. Tehdy se předpokládalo, že se jedná o optimální hodnoty pro skladování hotových jídel a polotovarů. Pokud byly produkty s dlouhou trvanlivostí odeslány do chladničky, byla pro zachování čerstvosti nastavena teplota na +5°C.

V dnešní době jsou teplotní rozsahy stanoveny výrobci. Indikátory jsou přibližně stejné. V tabulce jsou uvedeny parametry pro chladničky různých značek.

Značka Teplota v prostoru chladničky Teplota mrazáku
Atlas od +3 do +5 °С -18 °C
Stinol od +3 do +5 °С -18 °C
Indesit od +2 do +8 °С od -18 do -26 °C
Samsung od +3 do +5 °С -18 °C
Bosch od +2 do +6 °С od -18 do -24 °C
Ariston od +3 do +6 °С -18 °C
Biryusa od +2 do +5 °С od -20 do -22 °C

JDE ZDE
Nastavení standardní teploty v chladničce

Poradenství! Aby nedošlo k narušení správné funkce zařízení, nepokládejte na něj žádné věci. Výjimka – lehké proutěné úložné koše kuchyňské předměty.

Jaké jsou teplotní zóny v chladničce?

  • Horní police: + 4 až + 6 °C.
  • Střední police: +3 až + 4°C.
  • Spodní police a zásuvky na ovoce: 0 až + 3°C.

Princip je jasný – čím blíže k mrazáku, tím je chladněji. Tyto ukazatele jsou však vypočteny na příkladu zařízení, kde je mraznička umístěna ve spodní části. Pokud je vše naopak, bude následovat další gradace. To znamená, že nejnižší teplota bude na horní polici.

JDE ZDE
Rozdělení chladničky na teplotní zóny

Důležité! Při častém otevírání chladničky se teplota mění. Uniká studený vzduch a vnitřek zařízení se zahřívá. Proto výrobci nedoporučují nechávat dvířka dlouho otevřená.

Účel různých studených zón

Abyste věděli, jak nejlépe nastavit teplotu v chladničce, musíte pochopit, kde se která zóna nachází a k čemu slouží. Podívejme se na vlastnosti a účel tří typů přihrádek.

Zóna čerstvosti

Čerstvá zóna je oddělení s vysokou úrovní vlhkosti a relativně nízkou teplotou. Tedy police nejdále od mrazáku. Optimální teplota v této oblasti chladničky je od 0 do + 3 °C. Zóna je vhodná pro skladování bylinek, ovoce a zeleniny, sýrů, masa, rozmražených polotovarů, ryb a dalších produktů s krátkou trvanlivostí.

JDE ZDE
Příklad zóny čerstvosti v domácí lednici

Hlavní kamera

Hlavní komora je prostor blíže zadní stěně chladničky a dvě spodní police. V této oblasti se udržuje přesně ta teplota, kterou si nastavíte v nastavení. Součástí hlavního úložného prostoru pro potraviny jsou také police na dveřích. Nejčastěji se tam umisťují mléčné výrobky, vejce, oleje a omáčky. Teplota je tam o něco nižší než na jiných policích v této zóně.

JDE ZDE
Příklad umístění hlavní komory v chladničce

Poradenství! Na dveřích může docházet ke kolísání teploty. Umístěte tam proto výrobky, které se neznehodnocují změnami podmínek skladování.

Mraznička

Existují dva typy mrazniček: volně stojící mraznička se zásuvkami nebo přihrádka v hlavním prostoru. V prvním případě dojde k menším teplotním výkyvům, protože dveře takové mrazničky se otevírají mnohem méně často. Standardní teplota pro mrazák je -18 °C. U chladniček některých výrobců však můžete nastavit hodnotu nižší. Při nastavování režimu je důležité vzít v úvahu naplněnost přihrádky. Při minimální zátěži stačí -18 °C. Pokud je v mrazáku hodně potravin, je lepší nastavit teplotu o 2-3 stupně nižší. Taková komora je potřebná pro skladování mražených potravin: ovoce, zeleniny, masa, polotovarů, ryb, dezertů a mnoho dalšího. Aby se obsah neznehodnotil, je důležité vyhnout se náhlým změnám teploty. Po úplném rozmrazení většina produktů ztrácí chuť a vlastnosti, proto nezapomínejte pravidelně kontrolovat ukazatele.

JDE ZDE
Příklad mrazicích zásuvek v chladničce

Průměrná teplota chladničky

  • Úrovně obsazenosti polic. Čím více potravin v chladničce, tím menší pravděpodobnost náhlých změn teploty při otevírání dveří.
  • Vnitřní mikroklima. Je nutné změnit provozní režim zařízení v závislosti na roční době a teplotě v místnosti. Nejjednodušší způsob ovládání produktů je pomocí systému NoFrost. Pomáhá udržovat výkon na optimální úrovni a snižuje pravděpodobnost velkých teplotních změn uvnitř chladničky.
  • Frekvence otevírání dveří. Čím častěji k tomu dochází, tím více teplého vzduchu vstupuje do komory. To je zvláště důležité pro fungování mrazničky.

Průměrná teplota pro chladničky od různých výrobců je +4 °C. Aktuální hodnotu lze vidět na termostatu, který je umístěn uvnitř zařízení. Mnoho modelů je vybaveno displeji a elektronickými senzory pro ovládání.

Poradenství! Pokud máte podezření, že se údaje na displeji zobrazují špatně, zkontrolujte teplotu běžným teploměrem. Jednoduše vložte produkt do nádoby s vodou a vložte jej do chladničky. Zavřete dveře a počkejte několik hodin, poté si prostudujte indikátory.

Jak určit teplotní rozsah v mrazáku

Teplotní rozsah lze obvykle nalézt v pokynech pro chladničku. Stává se však, že manuál je dávno ztracený. V tomto případě pomůže označení na dvířkách nebo zásuvkách mrazničky. Výrobci obvykle označují zařízení hvězdičkami.

Pojďme zjistit, jak dešifrovat znaky:

  • Jedna hvězdička (*) – od –6 °C do –12 °C.
  • Dvě hvězdičky (**) – od –12°C do –18°C.
  • Tři hvězdičky (***) – od –18°C do –24°C.
  • Čtyři hvězdičky (****) – od –24°C.

Většina moderních modelů patří do třetí a čtvrté skupiny. První dvě klasifikace se nacházejí ve starých sovětských zařízeních. To je však vzácné, protože takový teplotní režim ani neodpovídá GOST.

Jak nastavit teplotu v lednici

Prvním krokem je nalezení mechanismu ovládání režimu. Existují dvě možnosti: manuální a elektronické. Pojďme zjistit, jak vypadají a kde je hledat.

Mechanický termostat

Mechanismus ručního nastavení je kulatý knoflík nebo páka. Chcete-li změnit nastavení, posuňte posuvník na požadovanou značku.

Mechanický termostat najdete na horním panelu chladničky, nad policemi, na vnější straně dveří nebo na pravé stěně spotřebiče. Umístění závisí na modelu jednotky, cenovém segmentu a výrobci.

JDE ZDE
Chladnička s mechanickým termostatem

Elektronický termostat

Elektronické ovládání je tlačítkový nebo dotykový displej, který je obvykle umístěn na pravé stěně chladničky, na vnější straně dveří nebo za horní policí. Výhodou takových mechanismů je, že pro každou přihrádku můžete nastavit různé indikátory. Chcete-li změnit nastavení, musíte přejít do nabídky a nastavit požadovaná čísla. Několik hodin po manipulacích byste měli zkontrolovat indikátory na displeji. To je důležité pro kontrolu skutečné teploty uvnitř zařízení.

JDE ZDE
Lednička s dotykovým termostatem

Poradenství! Po několika letech používání chladničky může regulátor selhat. Pokud k tomu dojde, vnitřek přihrádek se příliš ochladí, nebo naopak zahřeje. Doporučujeme provádět preventivní kontrolu systému každých 6-12 měsíců.

Dovolená – funkce podpory teploty

Mnoho moderních chladniček je vybaveno funkcí „Holiday“. Slovo je přeloženo z angličtiny jako „dovolená“. Pomocí této funkce můžete nastavit konkrétní teplotu a nastavit pohotovostní režim. Tím se zabrání náhlým skokům v ukazatelích. Tato možnost se vám bude hodit, když potřebujete jet na dovolenou nebo na dlouhou služební cestu. V pohotovostním režimu spotřebovává zařízení podstatně méně elektřiny. Další užitečná možnost zabraňuje vzniku nepříjemných pachů v chladicích oddílech. Po příjezdu z dovolené vás tedy nečeká žádné nepříjemné překvapení. Režim „Dovolená“ existuje ve dvou verzích: s a bez vypnutí mrazničky. Pokud váš spotřebič podporuje pouze druhou možnost, je lepší před odjezdem na delší dobu vyjmout z oddílu všechny potraviny a dočasně pozastavit provoz mrazničky. Jen nezapomeňte po návratu nastavit ledničku na normální teplotu.

Poradenství! Výrobky, které se nekazí, lze přesunout z chladničky do pohodlných vnitřních přihrádek.

Tipy pro udržení normální teploty chladničky

  • Ujistěte se, že jsou všechny oddíly chladničky alespoň z poloviny plné. Pokud v tuto chvíli skladujete pouze malé množství potravin, vložte do spotřebiče několik lahví vody nebo aktivujte režim Dovolená.
  • Neumisťujte produkty blízko sebe. Mezi hrnci a obaly by měl být prostor pro volnou cirkulaci proudění vzduchu. To je nezbytné pro udržení normální teploty.
  • Do chladničky nevkládejte hrnce nebo nádoby obsahující horké potraviny.. Teplý vzduch uvnitř prostorů může způsobit poškození motoru a přehřátí částí kompresoru. V nejlepším případě se v lednici jednoduše tvoří kondenzát. To je také nebezpečné, protože potraviny budou skladovány ve vlhkém prostředí a rychleji se kazí.
  • Sledujte mikroklima v místnosti. Pokud je v místnosti příliš teplo a sucho, zvolte kvalitní zvlhčovač vzduchu.
  • Poslouchejte zvuk motoru chladničky. Pokud zařízení vydává hlasitý zvuk, zkontrolujte termostat a v případě potřeby okamžitě zavolejte technika, aby problém odstranil.
  • Chladničku vždy pevně uzavřete. I sebemenší mezera mezi dveřmi a tělem povede k porušení teplotního režimu.
  • Nezapomeňte pravidelně odmrazovat mrazničku. Pokud se na stěnách oddělení vytvořil led, co nejdříve změňte teplotní režim.

Nyní víte, jaká by měla být teplota v domácí lednici. Doufáme, že tyto informace pomohou prodloužit životnost vašeho zařízení a vyhnout se situacím s nesprávným skladováním produktů. Také vám doporučujeme seznámit se s životními hacky, jak rychle odstranit zápach spáleniny ve vašich pokojích a snadno vyčistit stříbro.

Každý má doma lednici, ale ne každý ví, jak ji správně používat. Obecná zásada je každému jasná, ale mnozí na takové nuance zapomínají: pevně zavřete dvířka, nenakládejte příliš mnoho, nepokládejte nic na chladničku, nevkládejte horké předměty do chladničky atd. spíše kvůli tomu, že mnozí nechápou, proč zákaz umisťovat teplé jídlo do lednice. Jak mohou být horká jídla pro jednotku nebezpečná a lze do chladničky vkládat teplá jídla? Podívejme se na to podrobněji. Podle vší logiky byla chladnička vytvořena speciálně pro účely chlazení potravin. Není tedy jasné, zda je možné tam umístit teplé jídlo nebo ne. Přesto si musíte zapamatovat jedno hlavní pravidlo: nedoporučuje se vkládat do chladničky horké nebo dokonce jen teplé potraviny, dokud nevychladnou na pokojovou teplotu. V létě je dost těžké takové pokyny dodržovat, protože. teplota vzduchu je na vysoké úrovni. V tomto případě musíte použít některé triky, o kterých budeme hovořit o něco později.

Jak chladnička reaguje na horké jídlo?

Kolem člověka je velké množství různých zákazů. Mnohé z nich jsou oprávněné, některé jsou však zcela nepochopitelné. Hlavní důvody souvisí s následujícími faktory: 1. Mění se chuť jídla. Některé produkty, aby si zachovaly všechny své vlastnosti, musí chladnout pomalu, bez náhlých teplotních změn. Pouze v tomto případě produkt neztratí svou jednotnost a bude mít příjemnou chuť. Existuje riziko, že jídlo umístěné poblíž horké pánve nebude vhodné ke konzumaci dříve, než bylo plánováno. 2. Porušení celistvosti nádobí. Prudkou změnou teploty trpí nejen chladnička nebo výrobek uvnitř nádobí, ale také samotná pánev nebo talíř, ve kterém se jídlo nachází. Na keramickém a skleněném nádobí se mohou objevit různé trhliny nebo praskliny. Kvalitní a moderní nádobí samozřejmě takovým změnám nepodléhá. Ale přesto, proč riskovat? Není na škodu, když se na nádobí objeví prasklina, ale bude nepříjemné, když místo sledování jakéhokoli televizního pořadu potřebujete vymýt tekutinu zevnitř rozbitého nádobí v prostoru chladničky. 3. Zvýšené zatížení motoru-kompresoru. Jedná se o jednu z nejdůležitějších částí chladničky, která funguje v cyklickém režimu. To snižuje spotřebu elektrické energie a zvyšuje životnost motoru. Porucha kompresoru může nastat v důsledku poruchy teplotního čidla. Jakmile je uvnitř komory zvýšená teplota, která je spojena s umístěním horkého nádobí, pak je vyslán signál do motor-kompresoru. V důsledku toho kompresor nepracuje podle stanovených cyklů, ale pracuje nad rámec své normy, takže nemá čas na odpočinek. A při neustálé činnosti se může díl opotřebovat, což vede k dost drahým opravám. 4. Vzhled kondenzace uvnitř povrchu komor. Podle fyzikálních zákonů by měl každý vědět, že teplé jídlo aktivně produkuje páru. Lednička je utěsněná nádoba, odkud voda nemá kam uniknout, a tak se v podobě kapek usazuje na stěně. V tomto ohledu se může vytvořit velká ledová krusta, která má škodlivý vliv jak na samotnou jednotku, tak na produkty v ní obsažené. Když se na chladničce objeví podivný „kabát“ sněhu, okamžitě si vzpomenete, zda jste do ní vložili horké jídlo nebo ne. Vznikajícího ledu se můžete zbavit rozmrazováním.

Co když nemůžete, ale opravdu to potřebujete?

  • Musíte si vzít velkou nádobu, například umyvadlo. Pokud žádný nemáte, zapojte dřez a pusťte trochu studené vody. Není třeba nalévat příliš studenou vodu, protože. Nádobí může prasknout. Umístěte nádobu do vody. Poté můžete přidat ještě trochu studené vody. Pro zefektivnění procesu můžete přidat led, pokud jej máte v lednici.
  • Pánev s jídlem zabalte do vlhké utěrky a postavte ji na balkon nebo těsně před okno. Potraviny vychladnou dostatečně rychle, aby je bylo možné umístit do chladničky.
  • Výrobci chladniček se postarali o dynamické lidi, proto mají některé modely samostatnou sekci s názvem HotBox. Můžete do něj umístit horké nádobí, poté se zapne výkonný ventilátor a vzduch je přiváděn zvenčí. Veškerá kondenzace, která se tvoří během chlazení, je odstraněna, aniž by to ovlivnilo prostor mrazničky nebo chladničky. Po ochlazení produktu senzor signalizuje vypnutí ventilátoru a můžete přesunout nádobí do standardní komory.

Informován – varován!

Řekli jsme vám, proč nemůžete dát horké jídlo do chladničky Samozřejmě, pokud porušíte zákaz a dáte teplé jídlo do chladničky, nemusí to mít žádné následky. Je ale velká pravděpodobnost, že závislost nakonec otevře novou položku v nákladech na pořízení lednice. Stojí to za to riziko? Můžete chvíli počkat nebo použít několik jednoduchých tipů k posouzení jídla. Pokud příliš pozdě čtete doporučení o tom, zda můžete do chladničky vložit horké jídlo a dojde k poruše, nespěchejte s nákupem nové jednotky.

Tím, že nás kontaktujete, pomocí speciálního vybavení určíme příčinu poruchy. Jsme si jisti svou kvalifikací, proto nabízíme záruku 6 měsíců. Stačí zavolat nebo vyplnit formulář, načež k vám náš specialista dorazí během krátké doby.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button