Zimní zahrada

Jak často zalévat hrozny během plodování?

Rostlina vinné révy je živý organismus a jako v každém živém organismu, i v hroznu probíhá metabolismus v kapalném prostředí. Hlavní složkou tohoto média je voda. Bez vody není růst ani plodit. A pokud chcete na podzim nasbírat spoustu velkých, chutných a šťavnatých bobulí, zalévání je prostě nutné!

Některé statistiky

Z jednoho metru čtverečního hroznů se denně odpaří více než jeden a půl litru vody! Vlhkost navíc vypařuje půda ohřátá slunečními paprsky, část vláhy se spotřebuje na tvorbu rostliny a spotřebovávají ji různé makro a mikroorganismy. Je jasné, že za těchto podmínek to mají hroznové keře v suchých letních dnech těžké.

K čemu vede nedostatek vlhkosti? Rostliny se špatně vyvíjejí, hrozny se zmenšují a vadnou, réva opadává, listy zasychají. Kromě toho při hledání vody začínají kořeny hroznů velmi růst: až 2,5 m v horizontálním směru a až 14 m ve vertikálním směru. Hrozny utrácejí živiny na vývoj podzemní části keře a nadzemní části jsou utlačovány a nedostávají dostatek výživy.

Na druhou stranu je nežádoucí i zamokření půdy, protože kořeny hroznových keřů začínají hnít, v důsledku čehož rostliny umírají. Navíc s přebytečnou vodou se ze země vyplavují živiny potřebné pro vývoj hroznových keřů. Znalost norem pro zalévání hroznů a dodržování základních pravidel zavlažování je velmi důležité.

Druhy a způsoby zavlažování

Veškeré zavlažování lze rozdělit podle typu: vegetace, dobíjení vláhy; a způsoby: drenáž, kmen, meziřadí a okap. Kromě toho existuje určitý rozdíl v zalévání dospělých plodonosných rostlin a sazenic v prvním roce vegetace (Přečtěte si o zalévání v prvním roce vegetace v článku – „Péče v prvním roce“). No, první věci.

Typy zavlažování

Vegetativní zálivka – zálivka zaměřená na urychlení růstu a vývoje rostliny udržováním optimální úrovně vlhkosti v půdě. Hrozny potřebují především vegetativní zálivku v okamžiku lámání pupenů, na konci kvetení a před dozráváním bobulí. Okamžitě udělám rezervaci: od okamžiku, kdy se objeví poupata a po celou dobu květu, nelze vinici zavlažovat (zalévat a stříkat), jinak dojde k odmítnutí (nebudu zacházet do fyziologie procesu ) květů a jejich silné opadávání, proto bude v hroznech mnohem méně bobulí . Navíc je nutné přestat zalévat, jakmile dozrávající bobule začnou měknout (příznakem je začátek změny barvy bobulí), jinak hrozny popraskají.

Kolik vody potřebuje dospělý keř hroznů (starší 5 let)? V průměru se zaměřte na 50 litrů na metr čtvereční (pro „mladší“ keře – méně), a pokud je půda písčitá nebo písčitá hlína, budete potřebovat jeden a půlkrát více. (Příklad: na mé vinici je vzdálenost mezi řádky 2 m a vzdálenost mezi keři je také 2 m. Není těžké spočítat, že jeden keř má plochu 4 m50. Požadované množství voda na zálivku keře: 4 l x 200 = XNUMX l.) Půdu raději důkladně namočte během jedné zálivky, než zalévat často a po troškách. Nezapomeňte, že půda musí být dobře nasycená vlhkostí do hloubky kořenů. Přátelé, buďte opatrní a moudří, tyto normy platí pro kritický nedostatek vláhy v půdě – na jaře nebo na suchu v létě. Proto jsem při uvádění objemů použil výraz „v průměru“. Pokud v obdobích, kdy dochází k zalévání, prší, upravte jeho objem. Hroznový keř vám sám řekne, kdy potřebuje vláhu. Podívejte se blíže na zelené výhonky. Když je dostatek vláhy a výhonky intenzivně rostou, jejich hroty jsou zakřivené. K tomu dochází v důsledku skutečnosti, že tkáně rostou pomaleji uvnitř ohybu a rychleji venku. Když hroznům chybí vlhkost, proces růstu se zpomalí a výhonky se vyrovnají. Začátek narovnávání výhonků je signálem – je potřeba zalévat.

Dobíjitelné zavlažování – zálivka zaměřená na doplnění vláhy v půdě v období její kritické nepřítomnosti: nedostatek srážek na podzim a v zimě – vysychání zmrznutím vláhy z půdy.

Jarní doplňování vlhkosti Zálivka se provádí brzy na jaře po vyvázání vinné révy do treláží a případném stanovení vlhkosti půdy.

Podzimní dobíjení vláhy Zalévání se provádí na podzim, po zakrytí keřů na zimu a v nekryté vinařské zóně – po pádu listů. Za žádných okolností by půda neměla přezimovat. Suchá půda se stává porézní a zimní mrazy pronikají hluboko a země praská a trhá kořeny. Mrazivý vzduch se dostává do trhlin a částečně nebo úplně ovlivňuje kořenový systém. Během deštivého podzimu půda akumuluje dostatečné množství vláhy, takže není potřeba vláhu dobíjející závlahy.

Množství vody potřebné pro zavlažování, které obnovuje vlhkost, je až 100 litrů na dospělý keř.

Způsoby napájení

Nyní o metodách zavlažování. Mezi vinaři nepanuje shoda v tom, která metoda je nejvhodnější (podporuje růst a vývoj rostliny). Osobně používám drenážní, meziřadí a okapničku.

Drenážní zavlažování

V malých amatérských vinicích se v poslední době hojně využívá podzemní drenážní závlaha. Jejich základ: zavlažovací potrubí s drenáží. Přečtěte si o návrhu drenážní závlahy v samostatném článku.

Meziřádkové zavlažování

Používá se, pokud jsou hrozny vysazeny v řadách. Voda se nalévá do rýh speciálně připravených před zavlažováním. Brázdy se ryjí bajonetovou lopatou po rozteči řádků ve vzdálenosti minimálně 50 cm od paty keře do hloubky bajonetu, aby nedošlo k poškození kořenového systému rostlin. Mezi řadami jsou obvykle dvě takové brázdy. Vše závisí na rozteči řádků.

Zavlažování kmenů stromů

Výsadbové otvory (pokud existují) jsou naplněny vodou; prstencové drážky vykopané kolem keřů hroznů; otvory kolem kufru.

Důležité: Po zavlažování se díry, díry a rýhy vyplní nakypřenou půdou, aby vlhkost zůstala v zemi déle a vzduch se dostal ke kořenům. Půdu mezi řádky je nejlepší po zálivce mulčovat, pokud se tak děje po zimním otevření keřů, pak je nutné vrstvu mulče obnovit. Přečtěte si o výhodách mulčování půdy v samostatném článku – „Mulčování“.

Pokud zaléváte keře hroznů z kbelíků, po vyprázdnění každého z nich počkejte, až voda zcela vsákne do země, a teprve potom vylijte další.

Kropné zavlažování

Zavlažování se provádí pomocí kapkového závlahového systému.

V této kategorii není žádné zboží.

Hrozny jsou suchu odolnou rostlinou, která je připravena plodit i v horku, spotřebovává pouze přirozené srážky, pokud jich klesne v požadovaném množství. Ale v oblastech s horkými léty je další zavlažování nezbytné. Pro dobrou úrodu je důležité znát základní pravidla pro zalévání hroznů.

Zaléváme správně podle ročního období

Během vegetačního období dochází k rychlému růstu listů, stonků a kořenů, takže rostlina musí dostávat hodně vláhy. První zalévání hroznů na jaře se provádí až do oživení očí. Zavlažujte v březnu, pokud bylo v zimě málo sněhu, nebo v dubnu, když je jaro suché. Další zálivka se provádí již 20 dní před květem

Na jaře můžete rostlinu zavlažovat studenou vodou z hadice, hrozny tato teplota nezaskočí, protože venku je stále chladno a půda se dostatečně neohřála. Před zaléváním je lepší nechat vodu odstát, zvláště pokud je ze studny. Obvykle v této době je půda navlhčena 3krát. Spotřeba vody v procesu zavlažování hroznů vodou se pohybuje od 50 do 100 litrů na 1 dospělý keř.

V létě se obvykle provádí vegetativní zavlažování půdy, aby se udržela normální úroveň vlhkosti ve vinici. V neustálém horku se hrozny v létě zalévají rychlostí až 50-70 litrů na 1 m2. Réva potřebuje více vlhkosti ve fázi vzhledu hroznů. Navíc se tyto ukazatele zvyšují 1,5krát pro superpísčitou a písčitou půdu.

Frekvence zavlažování půdy závisí také na povětrnostních podmínkách. Nedoporučuje se ale také často a po troškách pod keře podlévat vodu, jinak se vyvinou pouze povrchové kořeny, ale hrozny přijímají výživu z hloubky (v úrovni nejtlustších kořenů – asi 45 cm od povrchu).

Kdy zalévat hrozny v létě:

  • 2-3 týdny před květem.
  • Během zrání bobulí.
  • 1-2 týdny po odkvětu.

V létě zalévejte rostlinu pouze usazenou teplou vodou. V opačném případě mohou být kořeny namáhány v důsledku teplotních změn, což povede k vypadnutí vaječníků.

Je důležité správně zalévat hrozny na podzim, aby rostlina měla dobrou zimu. Nedostatečně navlhčená půda povede k rychlému zamrznutí kořenů. Pokud se podzim ukáže jako deštivý, keř není zaléván.

Kapkové zavlažování hroznů

Princip fungování kapkové závlahy spočívá v tom, že voda neustále a v malých porcích vstupuje do půdy. Je důležité, aby vlhkost šla přímo ke kořenům, protože listy a stonek hroznů by neměly navlhnout. Tato technika snižuje pravděpodobnost výskytu chorob v rostlině. Kapkové zavlažování pro hrozny si získalo velkou oblibu v horkých oblastech, kde plodina často zažívá sucho a horko, a také na svažitých plochách, kdy jiné možnosti zavlažování nefungují.

Výhody kapkového zavlažovacího systému pro hrozny:

  • Ekonomická spotřeba hnojiv a vody, vlhkost jde přímo ke kořenům, což snižuje množství odpařování.
  • Voda je rovnoměrně distribuována po celém kořenovém systému.
  • Mírný průtok vody v systému umožňuje jeho dobré zahřátí.
  • Správné zavlažování pomáhá zvýšit výnos.
  • Ochrana půdy před erozí.
  • Rostlinu je možné krmit mírně osolenou vodou, takže je snadné pěstovat hrozny v půdě s nízkým obsahem soli.
  • Podporuje dobré provzdušňování půdy.

Také zalévání hroznů u kořene umožňuje nastavit požadované dávkování hnojiv a vlhkosti dodávané sazenici. Kontrola před suchem a přemokřením chrání rostlinu před stresem, což má pozitivní vliv na sklizeň.

Hrozny zalévejte během a po odkvětu

Zavlažování by se mělo provádět před a po odkvětu, kdy hrách na vaječníku dosáhne velikosti špendlíkové hlavičky. To je způsobeno skutečností, že zalévání hroznů během kvetení vede k opadávání vaječníků a květů. Jinými slovy, nadbytek vlhkosti během procesu kvetení způsobuje vzhled volných, nenaplněných hroznů.

Bohaté zalévání hroznů se provádí 1-2 týdny po odkvětu, kdy se na vinici již objevil malý hrášek. Pro mladou révu potřebujete 50 litrů a pro dospělé rostliny 80-120 litrů na keř.

Správná zálivka a hnojení jsou důležitou podmínkou pro získání bohaté úrody hroznů. Pro tyto účely používejte kapkovou závlahu, která umožňuje včasné zavlažování rostliny, což zvyšuje její imunitu.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button