Jak skladovat mrkev po dlouhou dobu bez chlazení?

Jak skladovat mrkev v bytě? Mrkev skladujte ve spíži na poličkách vystlaných pytlovinou nebo papírem. Pokud je tato místnost dispozičně zajištěna, je zde teplota nižší než v bytě a prakticky žádné sluneční světlo.
Zeleninu je potřeba třídit minimálně 2x měsíčně. Pokud se objeví známky hniloby, vyjměte mrkev z běžného skladu.
Ve vodě v lednici
Jak skladovat mrkev v lednici? Aby zelenina zůstala pružná a šťavnatá, vložte omytou mrkev do nádoby (plastová nádoba, sklenice, sáček na sklíčko) a zalijte studenou vodou. Produktová specialistka Amy Cross doporučuje používat filtrovanou vodu, abyste se vyhnuli látkám, které se mohou nacházet ve vodě z vodovodu, jako je chlór.
Uzavřete nádobu a vložte ji do chladničky. Vyměňte vodu každé 3-4 dny. Mrkev vydrží čerstvá až 2 měsíce.

v kontejneru
Malé množství mrkve skladujte v plastové nádobě. Na zelenině předřízněte rostoucí body a dlouhé ocasy. Slupku otřete ubrouskem, odstraňte prach a nečistoty.
Poté zeleninu přendejte do vzduchotěsné nádoby, přikryjte a dejte do lednice. Teplota do 4 °C umožní, aby mrkev zůstala déle křupavá.
V balení
Omytou a osušenou mrkev vložte do papírových sáčků. Poté je vložte do silných plastových sáčků, vytlačte co nejvíce vzduchu a pevně zavažte. Vyprázdněte přihrádky na zeleninu v lednici a uložte sáčky s mrkví. Pro velké objemy přidělte prostor na uzavřeném balkoně (lodžii), v suterénu nebo sklepě.
Pokaždé po výběru mrkve sáčky znovu zavažte. Vzduch vstupující do obalu může způsobit hnilobu zeleniny.
Ve smaltované misce
Uložte malé množství mrkve do smaltované pánve. Před uskladněním zeleninu důkladně omyjte a osušte tak, že ji rozložíte na papírovou utěrku. Připravenou mrkev položte svisle do nádoby. Zakryjte horní část mrkve papírovou utěrkou a zavřete víko. Pánev umístěte do spíže nebo na balkon, pokud ještě není mráz.

V dřevěné krabici
Dřevěnou nebo plastovou krabici zakryjte papírem a přidejte vrstvu pilin nebo suchého mechu (3 cm). Z mrkve odřízněte zelené vršky. Spisovatelka Caitlin Yarborough věří, že když je kořenová zelenina uložena v krabici, vršky z ní vysávají vlhkost.
Umístěte mrkev do 1-2 vrstev a posypte náplní. Do jedné krabice vložte nejvýše 20 kg mrkve. Umístěte krabici do sklepa nebo suterénu ve vzdálenosti 10–15 cm od stěny.
V cibulové slupce
Po sklizni cibule zůstane hodně slupky. Použijte jej k uskladnění mrkve. Vložte cibulové slupky do velkých polypropylenových sáčků. Umístěte tam mrkev a posypte vrstvy cibulovými slupkami. Svažte pytle a spusťte je do sklepa nebo sklepa pro skladování. Pravidelně kontrolujte kvalitu zeleniny vyjmutím nahnilé kořenové zeleniny ze sáčku.
V borových pilinách
Jehličnaté piliny obsahují antimikrobiální a antiseptické látky. Zabraňují hnilobě mrkve a udržují vlhkost v zelenině.
Jak skladovat mrkev ve sklepě? Kořenovou zeleninu posypeme suchými pilinami z měkkého dřeva. K tomu nasypte na polici ve sklepě vrstvu pilin, do jedné vrstvy vyskládejte nemytou kořenovou zeleninu. Navrch nasypte další vrstvu pilin.
V písku
Připravte suchý říční písek ve velkém množství. Rozprostřete jej v silné vrstvě na podlahu sklepa nebo sklepa. Mrkev nemyjte, pouze odstraňte zelení a očistěte ji od hrudek nečistot. Zeleninu položte v řadách na písek a přidejte další vrstvu písku. Umístěte druhou řadu mrkve na první v šachovnicovém vzoru. Tímto způsobem vytvořte 3-5 vrstev mrkve posypané pískem.
Ve směsi písku a křídy
Mrkev skladujte ve vzpřímené poloze, prakticky ji zasaďte do směsi písku a křídy. Smíchejte čistý, mírně vlhký písek s křídou (3:1). Směs nalijte do dřevěné nebo kartonové krabice bez otvorů. Uspořádejte mrkev tlustým koncem nahoru, jako na zahradní záhon. Navrch přidejte další vrstvu písku a křídy, aby byla mrkev zcela zakrytá. Skladujte ve spíži nebo ve sklepě.

Se solí
Aby mrkev nevyschla a nezahnívala, připravte si polotovar. Mrkev omyjeme a oloupeme a nastrouháme na hrubém struhadle. Zeleninu dejte do sklenice ve vrstvách, posypte hrubou kuchyňskou solí.
Sklenici uzavřete nylonovým víčkem a uchovávejte v chladničce po dobu až šesti měsíců. Do jídel, do kterých se přidává taková mrkev, nesolte.
V mrazáku
Výživová expertka Kirsten Nunez doporučuje skladovat mrkev v mrazáku. Před zmrazením nakrájejte mrkev na plátky nebo kostičky a blanšírujte ve vroucí vodě po dobu 4 minut. Poté mrkev zchladíme a položíme na plech v jedné vrstvě. Vložte do mrazáku na 1-2 hodiny, dokud zcela nezmrzne. Zmražený produkt přendejte do sáčků a uložte do mrazáku.
Sušené
Ze zeleniny udělejte mrkvové „hranolky“. K tomu omytou a oloupanou mrkev nakrájíme příčně na tenké plátky nebo nastrouháme na hrubém struhadle. Umístěte obrobek do sušičky, vložte do trouby nebo sušte na slunci, pokud to počasí dovolí.
Hotový výrobek vložte do skleněných nádob s těsně přiléhajícími víčky. Usušenou mrkev skladujte na kuchyňské poličce.

Ve slaném nálevu
Mrkev omyjeme a namočíme na 15 minut do studené vody. Poté zeleninu vložte do vroucí vody na 3–4 minuty, aby zbledla. Odstraňte slupku a nakrájejte mrkev na tenké plátky.
Umístěte přípravek do sklenic. Připravte si lák (2 lžíce soli na 1 litr vody), zchlaďte na 25 °C. Mrkev zalijeme lákem a přikryjeme pokličkou.
Jeden z těchto způsobů skladování mrkve se bude určitě hodit hospodyňkám. Při správném skladování vydrží úroda mrkve po celý rok. Do lednice se vejdou drobné zásoby, pro větší množství se hodí spíž, sklep nebo sklep.
Navzdory skutečnosti, že mrkev je po celý rok prezentována na pultech obchodů v široké škále, lidé s pozemkem se snaží vypěstovat vlastní plodinu. Ne vždy se však podaří zachovat tržní vzhled ovoce. Jak uspořádat skladování mrkve v městském bytě a venkovském domě, bude dále diskutováno.
Vlastnosti kořenové zeleniny: která mrkev se nejlépe skladuje

Produkty z tohoto článku

Připraveno k odeslání Rychlé odeslání 46958
cena 120 UAH


Připraveno k odeslání Rychlé odeslání 25043
cena 32 UAH 30.4 UAH


Připraveno k odeslání Rychlé odeslání 22544
cena 28 UAH 26.6 UAH


Poslední položka Poslední položka 18464
cena 11.95 UAH 11.35 UAH
Chcete-li vypěstovat dobrou úrodu mrkve a zachovat ji, při výběru semen se berou v úvahu následující kritéria:
V severních a severovýchodních oblastech byste si pro skladování neměli vybírat odrůdy s pozdním zráním. Pokud chladné počasí nastane dříve na podzim, kořenové plodiny nestihnou dozrát a trvanlivost se výrazně zkrátí. Rané odrůdy se vyznačují vysokou chutí, ale takovou mrkev lze skladovat v chladničce nejdéle 2 týdny.
Aby byly kořenové plodiny zachovány až do jara, vyberte mrkev střední zrání (od 100 do 110 dnů), například:
· Shantane Korolevskaya a další.
V jižních oblastech a ve středu mají pozdní odrůdy čas dozrát (doba zrání se pohybuje od 115 do 130 dnů), jako například:
· Královna podzimu atd.
Agro-Market nabízí podrobnější popisy, charakteristiky a fotografie odrůd mrkve. Webová stránka nabízí širokou škálu semen s doručením do všech míst v zemi.
Skladování se také zvyšuje s dobrou úrodností půdy a správnými zemědělskými postupy: pravidelná zálivka, odstraňování plevele, hnojení.
Jak skladovat mrkev, aby nezvadla

Výběrem správné odrůdy a dodržováním zemědělské techniky při pěstování získáte plodinu s dobrými udržovacími vlastnostmi. To však nebude stačit, pokud je místo uložení zvoleno špatně.
Je důležité, aby ve sklepě nebo jiné místnosti nebyla teplota vzduchu nižší než 0 stupňů a ne vyšší než +2 stupně a úroveň vlhkosti byla od 80 do 90%.
Při teplotách pod nulou plody zmrznou a po rozmrazení začnou hnít. Při teplotách nad +2 stupně a vysoké vlhkosti budou plody napadeny výtrusy plísní a také zahnívají. Když vlhkost klesne, jednoduše vyschnou.
Jak správně uchovat mrkev na zimu: přehled oblíbených metod
Existuje mnoho možností pro organizaci skladování mrkve na zimu v městském bytě a v soukromém domě. Předtím však musí být ovoce připraveno:
· Sklizeň poté, co spodní listy zežloutnou a povadnou;
· vykopávejte mrkev za suchého počasí a snažte se ji nenarazit na tvrdý povrch;
· po odběru ihned odstřihněte vršky a spodní část;
· nechte 3-5 dní schnout na čerstvém vzduchu pod přístřeškem;
· Poté se kořenové plodiny třídí podle velikosti a uchovávají se týden při nízké teplotě +10 až +12 stupňů.
Předpřípravou plodů zvýšíte jejich trvanlivost. Zároveň počítají s tím, že ať je mrkev jakkoli špinavá, nedoporučuje se ji mýt, zvláště pokud se bavíme o velkých objemech. Abyste zajistili, že hrudky zeminy odpadnou, při třídění ovoce je otřete suchým hadříkem.

Nejprodávanější v obchodě


Viroshcheno NA UKRAJINĚ
Na skladě. Na skladě. 48234
cena 194 UAH 127 UAH


Viroshcheno NA UKRAJINĚ
Na skladě. Na skladě. 52252
cena 163 UAH 152 UAH


Viroshcheno NA UKRAJINĚ
Na skladě. Na skladě. 46452
cena 141 UAH 0.01 UAH


Připraveno k odeslání Rychlé odeslání 17219
cena 120 UAH 112 UAH


Připraveno k odeslání Rychlé odeslání 99946
cena 82 UAH 76.26 UAH


Připraveno k odeslání Rychlé odeslání 17098
cena 82 UAH 76.26 UAH


Připraveno k odeslání Rychlé odeslání 39285
cena 79 UAH 73.47 UAH


Připraveno k odeslání Rychlé odeslání 17259
cena 87 UAH 80.91 UAH


Připraveno k odeslání Rychlé odeslání 156298
cena 75 UAH 69.75 UAH


Připraveno k odeslání Rychlé odeslání 50705
cena 75 UAH 69.75 UAH


Připraveno k odeslání Rychlé odeslání 17225
cena 120 UAH 112 UAH


Připraveno k odeslání Rychlé odeslání 61553
cena 100 UAH 93 UAH


Připraveno k odeslání Rychlé odeslání 17223
cena 120 UAH 112 UAH


Připraveno k odeslání Rychlé odeslání 17040
cena 87 UAH 80.91 UAH


Připraveno k odeslání Rychlé odeslání 17031
cena 82 UAH 76.26 UAH


Připraveno k odeslání Rychlé odeslání 17300
cena 107 UAH 99.51 UAH

Cena za 3ks
Připraveno k odeslání Rychlé odeslání 16911
cena 81 UAH 75.33 UAH


Připraveno k odeslání Rychlé odeslání 47615
cena 98 UAH 91.14 UAH


Připraveno k odeslání Rychlé odeslání 17157
cena 169 UAH 158 UAH
Jak skladovat mrkev ve sklepě
Pro velké objemy lze mrkev skladovat v krabicích nebo jiných nádobách naplněných pískem nebo čerstvými pilinami. Při použití písku jej lze předem mírně navlhčit (na 1 kg písku použijte ne více než 10 litr vody). Poté se na dno nádoby nasype vrstva písku a zelenina se krade v řadách tak, aby se její povrchy nedotýkaly. Na každou řadu se nasype více písku a vytvoří se další řada a tak dále až do samého vrcholu.
Analogicky s pískem lze skladování organizovat v jiných materiálech:
· V pilinách. Řezivo musí být čerstvé (pokud se v minulosti používaly piliny, je lepší je použít k mulčování) kvůli riziku poškození plodů bakteriemi a plísněmi.
· Místo písku a pilin odborníci radí používat slupky z cibule. Obsahuje fytoncidy, které neumožňují rozvoj hnilobných bakterií.
· Sphagnum mech působí také antibakteriálně, dobře zadržuje vlhkost a lze jej použít i na mrkev. Na rozdíl od písku je lehký
· Použití tekutého jílu také umožňuje zachovat čerstvost ovoce po dlouhou dobu. Za tímto účelem se mrkev po vysušení střídavě ponoří do vodného roztoku hlíny, suší se na vzduchu a poté se spouští do sklepa.
Navzdory skutečnosti, že uvedené metody jsou poměrně účinné, mnoho zahradníků, kteří nechtějí ztrácet čas a úsilí, ukládá kořenovou zeleninu do plastových sáčků, do kterých je balena mouka a cukr. Pokud jsou zachovány teplotní a vlhkostní podmínky ve sklepě, pak je tato metoda také účinná, ale neměli byste pytel zavazovat. Kvůli uvolňování oxidu uhličitého se může mrkev zkazit během několika týdnů.
Jak skladovat mrkev v zimě v městském bytě

Kořenovou zeleninu lze skladovat také v lednici nebo zaskleném balkonu městského bytu, a to:
· kořenová zelenina musí být omyta a horní a spodní části odříznuty, aby se zabránilo případnému klíčení;
· Ovoce vložte nejprve do papírových sáčků a poté do plastových sáčků.
Ten musí být pevně svázán. Tímto způsobem můžete skladovat mrkev v chladničce a uvolnit místo v přihrádce na zeleninu nebo na balkoně nebo lodžii. Zelenina přitom vůbec nevysychá a nezačne rašit, zachovává si šťavnatost a chuť.
Při skladování se může stát, že papírový sáček navlhne, ale chuť ovoce to neovlivní a není nutné jej měnit za nový. Kromě papírových sáčků můžete použít běžné noviny.
Při skladování mrkve na balkoně musíte sledovat předpověď počasí. Pokud jsou plánovány mrazy, pak by měla být taška pokryta starou přikrývkou nebo jinými věcmi. Pokud mrkev zmrzne, nebude možné ji skladovat.
Znáte-li vlastnosti kořenové zeleniny a jak uchovat mrkev na zimu bez sklepa, budete mít na stole vždy chutnou a křupavou zeleninu.