Semena a sazenice

Jak urychlit zrání paprik doma?

V klimatu středního pruhu jsou léta krátká a chladná, takže některá zelenina nestihne dozrát do konce sezóny. Aby nezůstaly bez sklizně, je třeba stimulovat proces zrání.

Důležité věci tohoto týdne

Oblast jižní Moskvy, 41 týdnů

Zde je pár jednoduchých triků, díky kterým se rychleji vyvinou rajčata, okurky, papriky, lilky, brambory, dýně, melouny, mrkev, zelí a cibule.

Jak urychlit zrání rajčat

1. Po dobu 2-3 dnů zalévejte keře růžovým roztokem manganistanu draselného.

2. Postříkejte rostliny na listy roztokem jódu (30-35 kapek na 10 litrů teplé vody). Jednou týdně zalévejte rajčata pod kořenem jódem (20 kapek na 10 litrů vody) smíchaným s 1 litrem fermentované mléčné syrovátky. Spotřeba na každý keř je cca 2 litry.

3. Špičatou dřevěnou tyčí proveďte 2-3 vpichy (do hloubky 2-3 mm) v blízkosti stonku. Plody dozrají rychleji, ale nebudou dlouho skladovány.

4. Vložte banánovou slupku do plastového sáčku a zavažte ji přímo na kartáč se zelenými rajčaty. Po 2-3 dnech odstraňte obal.

5. Omezte zálivku a hnojení minerálními hnojivy.

6. Pro rychlé dozrání rajčat ve skleníku jej na den zavřete. A po této době večer větrejte, abyste se zbavili kondenzace.

7. Keř rajčete přitáhněte k sobě tak, aby se kořeny keře mírně natrhly. Pak rostlina pošle všechny živiny do plodů.

8. Odstraňte nově nasazené pupeny z ovocných trsů. Stále nebudou mít čas tvořit ovoce.

9. Přes pátý kartáč sevřete vršky rajčat.

10. Postříkejte nově plodící trsy extraktem superfosfátu. K tomu 2,5 lžíce. superfosfát, nalijte 1 litr horké vody, trvejte na den, poté napněte.

11. Za chladného počasí zakryjte rajčata na noc filmem.

12. Aby se plody nedotýkaly země, umístěte pod spodní kartáče podpěry a otočte je tak, aby rajčata byla osvětlena sluncem.

13. Pokud teplota v noci klesne pod 10°C, odstraňte nezralé plody i se stopkou a nechte je dozrát.

Jak urychlit zrání zelených rajčat doma
Nevíte, jak dozrát rajčata? Pak si přečtěte tento článek!

14. Pokud se na listech objeví známky plísně, vytrhejte keře a zavěste je hlavou dolů v teplé místnosti. Plody rychle zčervenají díky přílivu živin z listů a stonku k nim.

15. Stonek ve výšce 3 cm od země omotejte tenkým měděným drátem. Dávejte pozor, abyste ho ale úplně nerozřízli. Díky této technice bude ke kořenům proudit méně živin a více k plodům.

16. Na zelené kartáčky na rajčata nasaďte těsné plastové sáčky se štěrbinou ve spodní části. Uvnitř takového uzávěru bude teplota vzduchu vyšší a plody dozrávají rychleji.

Jak urychlit zrání paprik a lilků

17. Aby kořeny mohly „dýchat“, pravidelně kypřete půdu do hloubky 5–7 cm.

18. Ovoce, které dosáhlo požadované velikosti, odstraňte a uložte na teplé místo, aby dozrálo.

19. Na vysokém stonku udělejte ostrým nožem nebo čepelí průchozí podélný řez dlouhý 7-10 cm, 15 cm nad povrchem půdy. Vložte do něj dřevěný hranolek o tloušťce 4-5 mm. Pak rostlina pošle živiny ne listům, ale plodům.

20. Rostliny po listech ošetřete nálevem z popela (2 šálky na 10 litrů vody).

Jak urychlit zrání brambor

21. 15 dní před sklizní postříkejte keře 2% roztokem síranu měďnatého nebo silnou infuzí superfosfátu: důkladně rozmíchejte 2 kg hnojiva v 10 litrech vody, nechte dva dny a poté oddělte od sedimentu.

Jak urychlit zrání dýně a melounu

22. Odštípněte vrcholy všech mladých výhonků a odstraňte květy. Když plody dosáhnou požadované velikosti, odlomte listy tak, aby na každý plod zbylo pouze 5-7 kusů. Toto množství stačí k dozrání dýní a melounů. Zároveň se snažte odstranit ty listy, které zakrývají slunce.

Jak urychlit zrání okurek

23. Odstraňte několik řas z podpěr, položte je na zem, odstraňte spodní listy a obnažený stonek posypte zeminou. Brzy se na rostlině vytvoří nové mladé kořínky, které dodatečně vyživí plody.

Jak urychlit zrání mrkve

24. Pokud v létě dlouho prší, seřízněte vršky tak, aby rostlinám zůstaly „ocásky“ dlouhé 5–6 cm bez listů. Kořenová zelenina pak nebude při zrání praskat.

Jak urychlit zrání bílého zelí

25. Výsadby ošetřete regulátorem růstu (například Novosil nebo Gibbersib).

26. U raného česaného zelí zvedněte vodorovně uspořádané listy a svažte je do volného svazku nebo na ně položte kroužek nakrájených sáčků s mlékem. Tato technika urychlí tok živin z listů k plodům.

Jak zrychlit zrání cibule

27. Sušená cibule rychleji dozrává a nehnije, proto ji na cca 10-14 dní přestaňte zalévat. A za deštivého počasí postel přikryjte průhledným igelitem.

28. Shrabte zeminu od žárovek tak, aby byly asi z poloviny odkryté. Dozrají tedy rychleji, protože na vzduchu jim bude tepleji než v půdě.

Česnek po vylomení šípů je nutné svázat do uzlu. To mu poslouží jako signál, aby nasměroval jídlo nikoli na vrcholy, ale na žárovku. Musíte také shrabat zeminu z keře, aby byla žárovka mírně odkrytá. To dělala moje babička. (Alevtina Zamaraeva)

Určitě bude ve vašem případě účinná kterákoli z metod, které jsme uvedli pro urychlení zrání zeleniny. Podívejte se a přesvědčte se sami.

Jak urychlit zrání paprik na keři. Zrání papriky doma.

Září je obdobím sklizně paprik. Přestože podzim již nastal, ne všechny papriky stihly dosáhnout biologické a dokonce i technické zralosti.

Jedná se o teplomilné a pomalu rostoucí rostliny, takže je velké riziko, že při prudkém mrazu nestihnou plody vůbec dozrát. Z tohoto článku se dozvíte, jak urychlit zrání paprik ve skleníku i ve volné půdě a jak správně papriky dozrát co nejrychleji a bez ztráty chuti a nutričních hodnot.

Jak urychlit zrání paprik na keři

1. Již koncem srpna a ještě více v září byste měli pravidelně odlamovat květy a vaječníky na každém keři papriky, protože plody již nestihnou dozrát před nástupem chladného počasí a od fáze květu do nástup technické zralosti potřebuje paprika v průměru asi 30 dní .
2. Nezapomeňte také zaštípnout vršek každého keře pepře.
3. Odstraňte všechny spodní listy a výhonky až po první vidličku.
4. Kromě toho odřízněte na keři všechny výhonky, které právě začaly plodit, a dokonce odstraňte plody, které podle propočtů nestihnou před nástupem chladného počasí dosáhnout technické zralosti, protože přijímají živiny a brání dozrávání plodů, které již dozrály.

5. V tomto období je velmi důležité hnojit draslíkem. Organické hnojivo od Organic Mix s názvem „Autumn Fertilizer“ se osvědčilo jako vynikající. Po zkrmení tímto hnojivem začnou plody hromadně dozrávat a budou mít dobrou chuť. Papriky můžete také krmit roztokem popela nebo humátem draselným.
6. Všechny tyto postupy pomohou náplním dosáhnout technické zralosti. A pak je lze nakrájet a poslat ke zrání.

Kdy odstranit papriky z keře pro dozrání

Pokud plody paprik již získaly bohatou mléčnou nebo lesklou světlou a tmavě zelenou barvu a přestaly růst, svědčí to o jejich technické zralosti. Tyto papriky se již dají jíst. Abychom si ale mohli vychutnat chuť pepře ve stavu biologické zralosti, kdy získá jasně červenou nebo jasně oranžovou barvu, je potřeba jej dozrát.
Proces přechodu od technické zralosti pepře k jeho biologické zralosti trvá až 30 dní. A pojídání plodů z keře a následné dozrávání tento proces nejen urychlí, díky této technice dochází i k vykládání rostlin, zvyšuje se celkový výnos keře a snižuje se riziko napadení paprik různými chorobami a škůdci.

Jak správně odstranit ovoce z keře

Plody v žádném případě nesbírejte ani nekrucujte – stačí je stříhat ostrým nástrojem, nejlépe zahradnickými nůžkami. A papriky seřízněte tak, aby část řapíku stále zůstala na keři – snížíte tím riziko, že se do rostliny dostane infekce přes stonek.

Jak správně vyzrát papriky

1.Ve smaltovaném kbelíku.

1) Papriky je nejlepší a nejrychlejší dozrát ve smaltovaném kbelíku nebo ve velké smaltované pánvi, případně v nádrži vystlané přírodním pytlovinou nebo bavlněným prostěradlem.
2) Vezměte čistý a suchý smaltovaný kbelík, vložte do něj sáček nebo jej přikryjte prostěradlem nebo jinou bavlněnou látkou.
3) Papriky dejte do kbelíku vyloženého pytlovinou, aby dozrály. Do kbelíku vkládejte pouze celé plody, bez poškození a bez známek onemocnění.
Papriky položte pevně, ale netlačte na ně, abyste je nerozdrtili, a při plnění nádoby nezapomeňte, že víko by mělo být nasazeno těsně nahoře, ale bez přitlačení paprik.
4) Pro urychlení zrání paprik dejte jednu nebo dvě papriky ve stavu biologické zralosti nebo jedno nebo dvě zralá jablka do kbelíku s plody technické zralosti.
5) Papriky zakryjte zbytkem sáčku nebo listu a položte navrch poklici. Víko by mělo pevně přiléhat.
6) Umístěte kbelík na tmavé a suché místo.

2.V kartonové krabici.
1) Papriky můžete dozrát i v kartonové krabici.
2) Starý povlak na polštář umístěte do kartonové krabice tak, aby zakrýval víc než jen dno
krabici, ale stačilo by zakrýt boky krabice a zakrýt papriky. Můžete použít jakoukoli jinou bavlněnou látku.
3) Naplňte krabici paprikami a přidejte také pár zralých červených jablek nebo biologicky zralých paprik.
4) Papriky zakryjte vrchní částí povlaku na polštář nebo sáčku a krabičku zavřete.

Takové jednoduché způsoby zrání výrazně urychlí zrání sladké a pálivé papriky a místo 30 dnů, za pár týdnů nebo ještě dříve, budou plody jasně červené, žluté a sladké.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button