Jaké zařízení se používá ke stanovení měrné hmotnosti mléka?
Vysoce kvalitní mléko je takové, které splňuje všechny zavedené normy GOST. Uvádějí, že výrobek musí být prezentován ve formě neprůhledné tekutiny, která v určitých případech může obsahovat zbytky tuku, například pokud je podíl tuku ve výrobku vyšší než 4,7 %.
Základní metoda ověřování kvalita mléka – organoleptický, tj. kontrola mléka z hlediska vzhledu, vůně, chuti, barvy. Vůně a chuť musí být čisté, bez cizích chutí, které nejsou charakteristické pro čerstvé mléko; Pečené mléko se vyznačuje výraznou chutí po pasteraci, bílé barvy s lehce nažloutlým nádechem.

Všechny odchylky spojené se změnami organoleptických kvalit jsou bakteriálního původu, tzn. jinými slovy, výsledkem změny je zásah škodlivých bakterií. K tomu může vést porušení podmínek skladování mléka, hygienických norem a technologií dojení.
Kromě organoleptických ukazatelů existují fyzikální a chemické vlastnosti mléka, mezi které patří:
- měrná hmotnost
- kyselost
- suchý zbytek
Všechny tyto ukazatele přímo závisí na jeho chemickém složení. Hustota (měrná hmotnost) závisí na teplotě (se zvyšující se teplotou klesá), chemickém složení (s rostoucím obsahem tuku klesá a roste s rostoucím množstvím bílkovin, laktózy a solí), jakož i na tlaku, který na ni působí.
Kyselost mléka závisí na stavu metabolismu v těle zvířete, který je dán krmnými dávkami, plemenem, věkem, fyziologickým stavem, individuálními vlastnostmi zvířete, fází laktace atd.

Pro sledování všech těchto ukazatelů a přijímání včasných opatření je nutné kontrolovat spotřebu mléka speciální analyzátory Jde o přístroje, které zjišťují obsah bílkovin, tuku, laktózy, sušiny, somatických buněk a bakterií.
Analyzátory mléka jsou obvykle instalovány v laboratořích na příjmu surovin, sledují parametry produktů a identifikují padělky (mléko od krav nesprávného plemene, ředěné tekutiny apod.). Přístroje lze použít i ke studiu dalších mléčných výrobků: smetana, jogurt, kefír. Některá zařízení pracují i s rekonstituovaným mlékem.
Taková zařízení jsou při výrobě mléka nezbytná z mnoha důvodů. Zaprvé, expresní ověření nezabere mnoho času, a proto neubere mnoho hodin od trvanlivosti produktu. Za druhé vám umožňuje najít odchylky v surovinách a jejich příčinu. Za třetí, měření mohou zlepšit ziskovost výrobní linky.

Kapalina se nalije do speciální zkumavky a umístí se do vnější části zařízení pod zkumavky. Zařízení během provozu prochází určité množství mléka, analyzuje jej a zobrazuje výsledky na obrazovce. Informace lze také odesílat do počítačů v produkční síti a dokonce ovládat zařízení pomocí mobilních aplikací.analyzátor mlékaPrincipy činnosti fyzikální nebo chemické
Analyzátory využívají technologii průtokové cytometrie ke stanovení somatických buněk (třída mléka) a bakterií, tedy spíše fyzikálními než biologickými metodami, které neovlivní kvalitu mléka.
Dříve, když analyzátory mléka nebyly tak oblíbené ani na těch nejmenších farmách, se ke zjišťování kvality surovin používaly mikroskopy a metoda ručního počítání buněk a bakterií a také mikrobiologická kontrola pomocí pretifilmů – speciálních testovacích proužků.
![]()

Pokud potřebuješ zařízení pro dostavbu mlékárenských laboratoří továrny, odběrná místa pro analýzu mléka a zpracovaných produktů, můžete si příslušné přístroje a materiály objednat u společnosti Technotest
Zařízení pro laboratoře mlékárenského průmyslu pro komplexní analýzu kvality mléka
Ultrazvukový analyzátor kvality mléka se vyznačuje rychlým měřením a širokým rozsahem. Je to špičková technologie zařízení pro vybavení mlékárenské laboratoře, který umožňuje bez složitých chemických studií stanovit minimálně tucet parametrů, mezi které patří hmotnostní podíl tuku a bílkovin, hustota a teplota, SOMO – zbytek sušeného mléka, měrná hmotnost vody, obsah laktózy, bod tuhnutí, ph, vodivost.
Samostatnou řadou jsou analyzátory somatických buněk, které zhoršují ukazatele kvality mléka (klesá kyselost, obsah tuku a laktózy).
Zařízení pro mlékárenské laboratoře pro měření hustoty mléka, obsahu tuku a bílkovin
Zde je sortiment skleněných nástrojů – s různými provozními principy – od Archimedovy síly po optiku.
- Hustoměr mléka ve skleněné vitríně (přístroj na měření hustoty mléka) určí hustotu mléka (plnotučného i odstředěného) a syrovátky. Lze vybavit teploměrem.
- Skleněný butyrometr na mléko se vyznačuje minimálním objemem vzorků pro analýzu, jednoduchostí konstrukce a používá se jako vybavení laboratoří v mlékárnách a chovech hospodářských zvířat.
- Refraktometr mléka je rychlý, spolehlivý a přenosný. Stanovuje obsah bílkovin a sušiny bez tuku. Obsahuje obsahuje 2 váhy: „protein“ a „somo“; Při dodržení provozních podmínek vydrží až 10 let.
- Butyrometr na mléko – zařízení, které zjišťuje množství tuku v mléce a mléčné smetaně – je součástí zařízení na analýzu mléka podle GOST spolu s vodní lázní se speciálním stativem, odstředivkou a chemikáliemi (kyselina sírová).
Vybavení mléčné laboratoře – testovací systémy, indikační proužky, konzervace vzorků mléka
Přenosný testovací systém pro analýzu nečistot v kravském mléce při výrobě sýrů a kysaných mléčných výrobků se vyznačuje vysokou citlivostí. Nejde pouze o vybavení laboratoře mlékárenské dílny. Vhodné pro použití na cestách, v soukromých dvorech.
Expresní analýzu mléka na obsah antibiotik lze také provést pomocí inkubátorových a neinkubátorových testů.
- K testovacím proužkům termostatu si můžete pořídit inkubátor s časovačem, volbou programu, zvukovým a světelným alarmem.
- Můžete si objednat testovací proužky pro stanovení antibiotik v mléce: streptomycin, levomycytin, tetracyklin, β-laktamy, chloramfenikol.
- Výhodou expresní analýzy pomocí testovacích proužků je nízká cena, vysoká rychlost měření a možnost použití v laboratoři i na sběrnách syrového mléka.
Podíl měření hladiny pH zahrnuje indikátorové proužky, které určují kyselost mléka v rozmezí psh 5.3-7.0.
Dostupné jsou také testy, které stanovují přítomnost sody, peroxidázy, amoniaku ve sterilizovaném, syrovém a sušeném mléce.
Tablety pro konzervaci vzorků mléka obsahují aktivní činidla, která zabraňují množení mikroorganismů, což umožňuje vzorky mléka skladovat při pokojové teplotě v laboratoři po dobu dvou týdnů.
Kvalita mléka je dána mimo jiné přítomností nečistot a především vody. Jednou z metod měření obsahu vody v mléce je měření bodu tuhnutí. K tomu potřebujete mléčný kryoskop. Přístroj zjišťuje bod tuhnutí mléka, je vybaven mikroprocesorovým řízením a vestavěnou tiskárnou. Navrženo k odhalení faktu falšování mléka ředěním.
Vybavení pro mlékárenské laboratoře mohou zakoupit sanitární laboratoře, farmy, mlékárenské obchody, zpracovatelské podniky a potravinářský cukrářský průmysl s dodávkou po celé Ukrajině.