Domácí farma

Které brambory jsou lepší na šťouchání, mladé nebo staré?

Množství odrůd brambor není tak snadné pochopit. Co je lepší: brzy nebo pozdě? Které brambory chutnají lépe: bílé nebo červené? Nebo snad fialová? Někdo má rád, když jsou brambory drobivé, jiný chce, aby se mu brambory při smažení nerozpadly. Pokusme se uspokojit chutě všech letních obyvatel.

Brzy nebo pozdě?

Jako každá jiná plodina mají odrůdy brambor širokou škálu zrání:

  • ultračasná je připravena ke sklizni za 45–50 dní;
  • brzy – po 60–75 dnech;
  • střední sezóna – po 80–100 dnech;
  • pozdě – po 100–120 dnech.

Zde je nutné učinit výhradu, že doba zrání brambor se nepočítá od okamžiku výsadby, ale od vzniku sazenic. Rychlost klíčení brambor ovlivňuje mnoho faktorů: od teploty a vlhkosti půdy až po přípravu hlíz k výsadbě.

Nové brambory jsou speciální letní pochoutkou. Je v něm stále málo škrobu a jeho chuť je obzvláště jemná. Chcete-li začít vykopávat brambory již v polovině až koncem června, musíte zasadit ultra ranou odrůdu.

Rané odrůdy brambor jsou připraveny ke sklizni 2–2,5 měsíce po vzejití. Díky rychlému dozrávání stihnou sklízet dříve, než se rozhojní plíseň pozdní, což je velmi důležité pro střední pásmo, Moskevskou oblast a Severozápad. Rané brambory se však vzhledem k nízkému obsahu sušiny v hlízách příliš dlouho neskladují, úrodu je lepší sníst před Novým rokem.

Středoroční brambory jsou připraveny ke sklizni 3,5–4 měsíce od výsadby. Středně zralé odrůdy lze nazvat univerzální. Při výsadbě na začátku až polovině května začíná hromadná sklizeň začátkem září. Mezisezónní odrůdy se od raných liší vyšším výnosem a výbornou udržovací kvalitou.

Pozdně zrající odrůdy brambor se pěstují pouze v oblastech s dlouhým teplým obdobím. Nejproduktivnější a nejchutnější jsou pozdní brambory, ale kvůli dlouhé vegetační době ve středním pásmu nemají čas dosáhnout svého potenciálu.

Na vaší letní chatě má smysl zasadit několik odrůd brambor s různými dobami zrání. Super rané – pro letní spotřebu, rané a střední zrání – pro skladování a spotřebu na podzim a v zimě.

Bílá nebo červená?

Jak se říká, záleží na chuti a barvě. Někdo preferuje brambory s bílou slupkou, jiný má rád brambory červené a pro další zůstává ideálem ten starý dobrý modrooký.

Barva slupky není kritická, mnohem důležitější je věnovat pozornost barvě dužiny.

Typicky mají odrůdy s bílou dužinou vyšší obsah škrobu ve svých hlízách. Po uvaření jsou tyto brambory velmi chutné, jsou drobivé, sypké a je z nich jemné pyré. Při smažení ale plátky nedrží tvar a rozpadají se.

Při krájení vařených brambor na salát je také důležité, aby si kostky zachovaly svůj tvar, nezmačkaly se pod nožem a neměnily se v drobky. Brambory se žlutou dužinou se lépe hodí na smažení a přípravu salátů, obsahují méně škrobu.

Žlutá barva dužiny hlíz ukazuje na vysoký obsah karotenů, což znamená, že brambory se smetanově žlutou dužninou jsou zdravější. Odrůdy s růžovočervenou nebo tmavě fialovou dužinou jsou považovány za dietní, obsahují více vitamínů, dále karotenoidy a antokyany.

Při výběru odrůdy je důležité věnovat pozornost tloušťce slupky. Zahrádkáři poznamenali, že brambory s hrubou, drsnou slupkou, jako je kupř «Nevsky», je méně ovlivněn mandelinkou bramborovou.

Hlízy s hustou slupkou jsou odolnější vůči mechanickému poškození při sklizni a mnohem lépe se skladují.

Označení A, B, C a množství škrobu

U evropských odrůd brambor existuje indikátor: „skupina A (B/C)“. Tento typ značení je u nás stále nový. Vzhledem k tomu, že naše země má obrovskou rozlohu a značné rozdíly v klimatických podmínkách, věnujeme pozornost především době zrání. Pro Evropany s jejich mírným klimatem jsou důležitější chuťové vlastnosti.

Brambory jsou rozděleny do čtyř skupin podle jejich kulinářského účelu:

  • skupina A – pro přípravu salátů kostky vařených brambor na řezu dobře drží tvar, vhodné i na smažení;
  • skupina B – ideální hlízy pro výrobu hranolků, smažení, stejně jako pro pečení a přidávání do polévek, hlízy jsou při smažení středně husté, kostky získávají zlatou kůru;
  • skupina C – hlízy s drobivou dužinou, silně rozvařené, vhodné k přípravě bramborové kaše a krémové polévky;
  • skupina D – technické odrůdy s vysokým obsahem škrobu v hlízách, používané k výrobě bramborového škrobu.

Abyste pochopili, pro jaké kulinářské účely je konkrétní odrůda vhodnější, věnujte pozornost obsahu škrobu v hlízách. Ukazatele více než 17–20 % označují drobivé brambory vhodné pro bramborovou kaši. Obsah škrobu 13-16% – jedná se o odrůdy pro univerzální použití, srovnatelné se skupinou B. Brambory pro dietní účely, s hustou dužninou, která se nerozvaří, obsahují 10-12% škrobu.

Oblíbené odrůdy brambor

Rané odrůdy brambor

  • Žukovského – stará osvědčená odrůda, tzv. čtyřicetidenní. Mladé hlízy lze vykopávat 40 dní po vzejití brambory dosáhnou plné zralosti ve stáří 60 dní. Hlízy jsou kulaté oválné, s tenkou světle růžovou slupkou a bílou dužninou. V keři je 10–15 středně velkých hlíz po 100–150 g Vzhledem k nízkému obsahu škrobu 10–12 % má brambor mírně vodovou chuť.
  • “Alyona” – ultra raná domácí odrůda, mladé brambory lze vyrýt po 45 dnech. Hlízy jsou krásné, velké, podlouhlé, i co do velikosti, s červenou slupkou. V keři je 6–9 hlíz o hmotnosti do 200 g Brambory pro univerzální použití, obsah škrobu 15–17 %. Odrůda je odolná proti běžné strupovitosti a rhizoctonii (černá strupovitost).
  • “Riviéra” – raná odrůda holandského výběru, vegetační období 75–80 dní. Hlízy jsou velké, podlouhlé, váží až 200 g Mají krásnou žlutohnědou slupku a zlatožlutou dužinu. Jedná se o produktivní odrůdu až 20 hlíz dozrává na keři. Vysoký obsah škrobu 11–16 % zajišťuje vynikající chuť brambor, jsou drobivé a dobře se rozvaří. Slabou stránkou “Riviera” je její nízká odolnost vůči plísni, nicméně při časné výsadbě má plodina čas dozrát, než se choroba rozšíří.

  • “Impala” – produktivní holandská odrůda. Mladé brambory můžete vykopat po 45 dnech; plodina je připravena ke sklizni po 60–75 dnech. Středně velké oválné hlízy se žlutou slupkou a krémově žlutou dužninou. Brambory se dobře skladují a vzhledem ke krátké době zrání v jižních oblastech lze sklízet dvě sklizně. Hlízy mají standardní obsah škrobu 14–15 % při vaření, příliš nezměknou a jsou vhodné na smažení a přípravu polévek.
  • “Štěstí” – raná ruská odrůda neztratila na popularitě více než 30 let. Vegetační doba je 70–80 dní. Hlízy jsou jednotné velikosti, nejsou velké ani malé, váží 100–150 g, kulaté s béžovou slupkou a bílou hustou dužninou. „Udacha“ je ideální pro smažení na pánvi a fritování, obsah škrobu 11–15 %.
  • “Red Scarlet” – spolehlivá holandská odrůda, patří k raným odrůdám, ke sklizni připravena za 70–80 dní, mladé brambory lze vyrýt za 45–50 dní. Hlízy jsou středně velké, váží do 120 g, podlouhlé, s červenou slupkou a žlutou dužninou. Při raném okopávání jsou hlízy vhodné ke smažení, když jsou plně zralé, chuť se stává bohatší, obsah škrobu se zvyšuje z 10 na 15%. Vařené brambory mají hustou dužinu, což umožňuje jejich použití do salátů.

Střední zrání

  • “Vektor” – Běloruská odrůda s dobou zrání 80–100 dní, produktivní a nenáročná na pěstování, s dobrou udržovací kvalitou. Hlízy jsou pokryty růžovou slupkou, dužnina je světle žlutá. Jedná se o lahodné drobivé brambory na vaření a šťouchání, obsah škrobu až 17%.
  • „Aurora“ – spolehlivá odrůda ruského výběru, plodina je připravena ke sklizni po 3–3,5 měsících od vyklíčení. Velké množství hlíz v keři, od 15 do 25 kusů, spolu s jejich velkou velikostí zajišťuje vynikající výnos. Hlízy jsou podlouhlé, s béžovou slupkou, hmotnostní rozmezí: od 100 do 300 g Obsah škrobu – 13,5-17%, uvařené – středně drobivé, vhodné na smažení a pečení. Vynikající udržovací kvalita doplňuje výčet předností Aurory.
  • “Gala” – oblíbená odrůda německého výběru, vhodná jak pro ranou spotřebu, tak pro pěstování ke skladování plodina je připravena ke sklizni po 80 dnech od vzejití; Hlízy „Gala“ jsou kulaté, stejné průměrné velikosti, váží 100–120 g. Hustá béžová slupka je odolná vůči mechanickému poškození. Dužnina je sytě žlutá a hustá. Tato odrůda je ideální pro smažení, výrobu hranolků, stejně jako pro Olivier salát a vinaigrette. Odrůda patří do skupiny A a B, obsah škrobu je velmi nízký, 10–13 %. “Gala” je odolná proti plísni a běžné strupovitosti.
  • “Kolobok” – produktivní odrůda s vypovídajícím názvem. Kulaté hlízy se žlutou slupkou vypadají jako brunátný drdol. Sklizeň dozrává 3,5 měsíce po výsadbě. Keř obsahuje 15–18 středně velkých hlíz o hmotnosti 120–140 g. Dužnina a slupka jsou husté, což zajišťuje vynikající skladovací kvalitu. Díky nízkému obsahu škrobu, 11–13 %, je Kolobok ideální pro výrobu chipsů, hranolků a smažení na pánvi. V polévce si její kostky při krájení do salátů zachovají tvar, vařené brambory se nedrolí.
  • «Nevsky» – stará sovětská odrůda, kterou stále oceňují zahradníci po celé zemi. Brambory jsou připraveny ke sklizni po 3 měsících od vyklíčení. Z jednoho keře můžete nasbírat až 3 kg vybraných velkých béžových hlíz. „Nevsky“ má hustou slupku, která usnadňuje čištění. Brambory jsou perfektně skladovány až do další sezóny, aniž by ztratily chuť. Jedná se o vynikající odrůdu do zimních salátů a polévek, na smažení a pečení, její hlízy se nepřevařují a z hlediska obsahu škrobu ji lze zařadit do skupiny A (10–15 %).

pozdní zrání

  • “Picasso” – pozdně dozrávající holandská odrůda s neobvyklou barvou hlíz: růžové kruhy pod očima vynikají na pozadí béžové slupky. Vzhledem k dlouhé vegetační době, 120–140 dní od vyklíčení, se zřídka pěstuje ve středním pásmu. Ale v jižních oblastech patří k oblíbeným, protože teplo a sucho neovlivňují její výnos. Hlízy jsou kulaté, středně velké, až 17–20 v keři. “Picasso” patří do skupiny B, je to vynikající odrůda pro smažení a pečení v troubě. Sklizeň je uložena beze ztrát, díky dlouhé době vegetačního klidu brambory ve sklepě neraší.
  • “Lasunok” (“Lasunak”) – stará běloruská odrůda s vysokým výnosem a vynikající chutí. Sklizeň se provádí 4 měsíce po výsadbě. Název odrůdy je přeložen z běloruštiny jako „pochoutka“. Vysoký obsah škrobu v hlízách, 15–22 %, zajišťuje stejnou chuť. Jedná se o skutečné drobivé brambory, jejichž chuť je mnohým známá z dětství. Hlízy jsou velké, kulaté, se světle žlutou slupkou a krémovou dužninou. “Lasunok” je odolný vůči plísni. Vzhledem ke krátké době vegetačního klidu se doporučuje skladování v chladu při teplotách nad +7 °C, brambory rychle klíčí.
  • Atlant – pozdně dozrávající běloruská odrůda s velmi vysokým obsahem škrobu, 17–22 %. Dozrává 110–120 dní od vzejití. Hlízy jsou podlouhlé, váží 90–120 g, s béžovou slupkou a krémově žlutou dužninou. Brambory jsou vhodné k výrobě pyré a pyré, odrůda se používá k výrobě škrobu.
  • “Fialový” – neobvyklé zpestření pro zastánce zdravé stravy. Malé hlízy o hmotnosti 70–80 g mají tmavě fialovou slupku a stejnou fialovou dužninu. Vysoký obsah antokyanů dodává hlízám neobvyklou barvu a činí je zdravými. Hlízy mají hustou dužninu a silnou slupku, jsou dokonale skladované. Kulinářské využití je široké: od smažení a přípravy salátů až po kastrol a dušená jídla, obsah škrobu 10–14 %.

Doporučení pro výsadbu a pěstování

Bez ohledu na to, jaký druh brambor chcete na svém pozemku pěstovat, musíte hlízy před výsadbou zahřát. Vyjmou se z chladírny 1–2 týdny před výsadbou a položí se na světlo pro jarovizaci.

Brambory budou klíčit rychleji, pokud hlízy nejprve naklíčíte. V tomto případě se přenesou na teplé místo 1–1,5 měsíce před výsadbou. Aby se zabránilo natahování klíčků, je semenný materiál uchováván na světle, rozptýlený nebo v plastových krabicích. Naklíčené brambory je nutné sázet opatrně, aby nedošlo k odlomení klíčků.

Při výsadbě studených hlíz do nevyhřívané půdy se vzcházení sazenic prodlužuje na měsíc, naklíčené hlízy raší za 7–10 dní. S výsadbou není třeba spěchat; půda by se měla dobře zahřát.

Chcete-li získat extra brzkou sklizeň, můžete pěstovat „sazenice“ – 2 týdny před výsadbou se několik naklíčených hlíz umístí do krabice s mokrými pilinami a udržuje se v teple. Během této doby budou rostliny dávat kořeny a zelené výhonky, v této podobě jsou vysazeny na zahradě. Vzrostlé brambory lze vykopávat již v polovině až koncem června.

Pokud hrozí zpětné mrazy, je nutné sazenice brambor chránit. Keře jsou pokryty zeminou, tato technika chrání vrcholy před mrazem a budoucí mladé hlízy před terénními úpravami.

V podmínkách sucha je nutné zavlažovat, zajistí to vyšší výnos. Zálivka je důležitá zejména v období květu, kdy se tvoří hlízy. Jejich počet na keři závisí na vlhkosti půdy.

Bramboříkovi Colorado neodolá ani jedna odrůda. Předseťové ošetření osivového materiálu drogou “Dracor pro zpracování hlíz” chrání rostliny před škůdcem po dobu 2 měsíců, což umožňuje výrazně snížit počet ošetření během sezóny.

Ošetření hlíz před výsadbou

Pro pěstování brambor jsou ideální lehké písčité půdy. Sklizeň však bude bez hnojení mizivá, protože takové půdy nejsou příliš úrodné. Několik krmení během sezóny komplexním hnojivem “Hello Turbo universal” poskytuje vynikající úrodu.

Pozdní plíseň může zničit úrodu během několika dní. Pokud vrcholy předčasně odumírají, hlízy nestihnou přibrat na váze. Pokud choroba pronikla do samotných hlíz, úroda během skladování hnije. Preventivní ošetření fungicidy “Bronex” pomůže chránit výsadbu brambor před plísní. Postřik by měl být proveden na začátku až v polovině června na zdravé keře nebo při prvních příznacích infekce.

Sklizeň začíná, když vrcholky vykazují známky stárnutí: polehnou a zežloutnou. U brambor různých období zrání dochází k poléhání vrcholů v různých časech, takže je lepší nemíchat odrůdy, ale zasadit je do samostatných záhonů.

Bramborová kaše je klasický a všestranný pokrm, který dokonale doplňuje řadu kulinářských mistrovských děl. Aby byl jemný a vzdušný, je důležité při jeho přípravě vzít v úvahu některé nuance.

Výběr brambor

Výběr brambor na šťouchání je klíčový. Nejlepší volbou by byly škrobové odrůdy brambor. Vyznačují se světle hnědou slupkou a světlým masem. Tento typ brambor se dobře vaří a poskytuje hladkou a jemnou texturu pyré. Snadný způsob, jak zkontrolovat hladinu škrobu v bramborách, je rozkrojit brambory na dvě části a rozetřít je dohromady. Pokud se poloviny slepí, znamená to vysoký obsah škrobu.

Nedoporučuje se používat brambory s červenou slupkou, protože se nevaří tak snadno a mohou způsobit hrudky v kaši. Nové brambory se také nehodí k výrobě bramborové kaše, protože bývají drobivé a neposkytují požadovanou konzistenci. Nejlepších výsledků dosáhnete, když zvolíte brambory z předchozí sklizně a vyhnete se zeleným nebo naklíčeným hlízám.

Přísady

Mléko nebo smetana, máslo jsou hlavními přísadami do bramborové kaše. Mléko a máslo by měly mít pokojovou teplotu, aby brambory předčasně nevychladly. Olej by měl být dostatečně hustý. Pro chuť můžete přidat zakysanou smetanu, majonézu, jogurt, syrové vejce, smaženou cibuli nebo strouhaný sýr.

Příprava a vaření

Kromě výběru správných brambor je důležité také správně připravit suroviny.

  • Brambory důkladně omyjeme a oloupeme, nakrájíme na velké kostky.
  • Vařte v osolené horké vodě do měkka (kontrolujte nožem, měl by snadno propíchnout kostky brambor).
  • Vypusťte úplně.
  • Přikryjte pánev ručníkem a brambory osušte na mírném ohni, abyste odstranili přebytečnou vlhkost.
  • Brambory rozmačkejte šťouchadlem na brambory bez přidání tekutiny do hladka.
  • Přidejte horké mléko nebo smetanu a důkladně promíchejte, dokud nedosáhnete požadované konzistence.
  • Ke konci přidáme máslo a případně koření.

Bramborová kaše se sýrem

  • 1 kg brambor
  • sůl podle chuti
  • 200 g tvrdého sýra,
  • Xnumx ml mléka,
  • 50 g másla.
  1. Brambory uvaříme v osolené vodě a scedíme.
  2. Nastrouháme sýr, rozpustíme máslo, ohřejeme mléko.
  3. Vše přidáme k bramborám, důkladně rozmačkáme a promícháme.

Bramborová kaše se smaženou cibulkou

  • 1 kg brambor
  • sůl podle chuti
  • 1 žárovka,
  • Xnumx ml mléka,
  • Xnumx g másla,
  • 2 st. l. rostlinný olej,
  • koření.
  1. Brambory uvaříme v osolené vodě, vývar scedíme a rozšťoucháme.
  2. Současně smažte nakrájenou cibuli na rostlinném oleji dozlatova.
  3. K uvařeným bramborám přidáme horké mléko a máslo a důkladně promícháme.
  4. Do protlaku přidáme osmaženou cibulku, dochutíme kořením a promícháme.

S těmito jednoduchými tipy si připravíte perfektní bramborovou kaši, která se stane skutečnou ozdobou vašeho stolu!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button