Rostliny v květináčích

Který rybíz je zdravější: červený bílý nebo černý?

Keře rybízu jsou tak nenáročné, že i začínající zahradník, který nezná tak záhadné pojmy jako „padlí“ a „mulčování půdy“, může získat nějakou úrodu. A pokud ano, v polovině léta může téměř každý zahradník pozorovat, jak roztomilé světlé bobule se objevují na keřích rybízu.

Vědci navíc zjistili poměrně zajímavý fakt – čím drsnější a chladnější klima, ve kterém byl rybíz pěstován, tím více vitamínů bobule obsahují.

Co je užitečnější?

Černý rybíz je považován za šampióna z hlediska obsahu živin. To je k lepšímu – koneckonců je mnohem sladší než její „červeno-bílí“ příbuzní. Bobule obsahuje obrovské množství vitamínu C. Z hlediska obsahu kyseliny askorbové je černý rybíz na druhém místě za šípky, ale ve srovnání s tvrdými a neslazenými šípky lze bobule rybízu označit za skutečnou lahůdku. Červený a bílý rybíz však může našemu tělu také snadno zajistit denní potřebu vitaminu C – abyste se zásobili dostatkem kyseliny askorbové, stačí sníst pouze 50 g černého nebo 150 g červeného či bílého rybízu. Díky tomuto množství vitamínu C lze rybíz považovat za skvělou prevenci proti různým nachlazením a infekcím, bobule rybízu mají tonizující účinek, bojují proti únavě a špatné náladě a zvyšují chuť k jídlu. Kuřáci by se měli o černý rybíz opřít obzvlášť horlivě, protože, jak víte, nikotin odstraňuje vitamín C z těla a činí nás náchylnějšími k různým nemocem.

Kromě kyseliny askorbové obsahuje rybíz mnoho vitamínů skupiny B, které nejen blahodárně působí na nervový systém a pomáhají vyrovnat se s depresemi, únavou a nespavostí, ale také výrazně zlepšují vzhled. Faktem je, že právě díky vitamínům B se vaše pokožka ještě nepokryla pupínky a černými tečkami a vaše vlasy nezmatněly a nelámaly se. A pokud uvážíte, že rybíz obsahuje poměrně hodně vitamínů E a D – známých antioxidantů, které nás zachraňují před předčasnými vráskami a stárnutím, lze rybíz nazvat bobule krásy.

Jak jsme si již řekli, za vitaminově nejbohatší odrůdu rybízu se považuje černý rybíz, ale milovníci červeného a bílého rybízu by se neměli rozčilovat, protože tyto odrůdy jsou před černými v množství železa potřebného pro naše cévy, a draslík, který příznivě působí na srdce a odvádí přebytečnou tekutinu z těla, zabraňuje vzniku otoků a váčků pod očima.

Pravděpodobně díky tomuto složení vitamínů se bobule rybízu často používají v lidovém léčitelství. Odvar z nich může například nahradit pilulky proti horečce a pomoci při chudokrevnosti, kašli, ateroskleróze a revmatismu.

● Pro přípravu rybízového vývaru omyjte zralé bobule, nechte odkapat vodu, vložte do smaltované pánve, přidejte vroucí vodu a vařte na mírném ohni 10–15 minut. Rybízový odvar se doporučuje pít těm, kteří se nedávno zotavili z nachlazení nebo chřipky, v těhotenství a v jiných případech, kdy tělo potřebuje velké množství vitamínů.

● Při hypertenzi se doporučuje používat odvar ze sušeného rybízu. Připravte tinkturu následovně: 2 polévkové lžíce. lžíce sušeného rybízu se nalijí do sklenice horké vody, vaří se 10 minut na mírném ohni, nechají se hodinu a filtrují. Odvar užívejte 1/4 šálku třikrát až čtyřikrát denně.

● Cukrový sirup z plodů černého rybízu se používá ke kloktání při chrapotu, laryngitidách a suchém kašli. Tento výplach mají rády především děti, protože sladký rybízový sirup je mnohem chutnější než tinktura z heřmánku nebo eukalyptu.

● Šťáva z čerstvého rybízu se často používá k prevenci exacerbací gastritidy s nízkou kyselostí, cholecystitidy a střevní dysbiózy. Ale u gastritidy s vysokou kyselostí a peptických vředů je lepší vyloučit rybíz z nabídky. Příliš kyselé bobule mohou tato onemocnění zhoršit.

Nevyhazujte listy!

Listy rybízu se často vaří s čajem, aby nápoj dodaly chuť a obohatily ho o vitamíny, které se nacházejí nejen v bobulích. Listy a poupata rybízu navíc působí baktericidně, a pokud ano, můžete je bez obav přidávat do různých nálevů a marinád. Listy rybízu vaše přípravky neuvěřitelně prochutnají a zabrání kvašení obsahu sklenic.

Pokud je vaším cílem zlepšit své zdraví, připravte si nálev z listů nebo pupenů černého rybízu, který lze použít jako diuretikum, projímadlo a diaforetikum. Za účelem přípravy infuze, 5 polévkových lžic. lžíce suchých nebo čerstvých drcených listů se nalije do 1 litru vroucí vody a nechá se hodinu v uzavřené nádobě. Pijte čerstvě připravený nálev místo běžného čaje, 3-4 sklenice denně. Je třeba poznamenat, že jako lék jsou vhodné pouze mladé listy rybízu. Sklízí se v létě, po dozrání bobulí. Nasbírané listy se v sušárně mírně suší a poté se suší na tmavém a suchém místě.

Mimochodem

  • Co se týče obsahu vitaminu C, 1 lžíce černého rybízu = 1 citron.
  • Na základě obsahu pektinu, 1 šálek černého rybízu = 1 porce zeleného salátu.
  • Z hlediska obsahu vitaminu B1 půl sklenice černého rybízu = 3 kusy bílého pečiva.

Šťavnatá kosmetika

Pro suchou pokožku rozmačkejte několik velkých černých rybízu, přidejte 1 lžičku zakysané smetany a 1 lžičku medu. Udržujte masku na obličeji 15–20 minut, odstraňte ji vlhkým tamponem a naneste výživný krém. Po této kosmetické proceduře se pokožka přestane loupat a obličej získá zdravou barvu.

Pro mastnou pleť je vhodná maska ​​z červeného a bílého rybízu. Rozdrťte pár bílého a pár červeného rybízu, šťávu smíchejte s 1 lžící bramborové mouky, naneste pastu na obličej po dobu 10-15 minut. Tato maska ​​dokonale čistí mastnou pleť a stahuje rozšířené póry.

Pro zdravou barvu obličeje a osvěžení unavené pleti namočte gázu do vody a poté čerstvě vymačkanou šťávu z černého rybízu, přiložte obklad na obličej a krk a nechte 30 minut působit. Po sejmutí masky otřete obličej kouskem ledu nebo vatovým tamponem namočeným ve velmi studené vodě.

Pro citlivou pleť můžeme doporučit následující masku: smíchejte 1 lžičku šťávy z červeného rybízu, 1 lžičku tvarohu a 1 lžičku tekutého medu. Naneste tuto výživnou směs na obličej po dobu 15 minut, poté opláchněte studenou vodou.

Potíráním obličeje výluhem z listů černého rybízu dodáte pleti pevnost, pružnost a zbavíte ji nečistot.

Pro zesvětlení pih si otřete obličej šťávou z červeného rybízu.

A abyste se zbavili akné, zalijte sušené bobule černého rybízu vroucí vodou (1 polévková lžíce bobulí na litr vroucí vody), počkejte 15 minut, sceďte tinkturu, namočte do ní ubrousky, lehce vymačkejte a na 15 minut naneste na pokožku. -20 minut. Obklady se aplikují obden po dobu 3–5 týdnů.

Viz též:

  • Malakhov+AiF: pleťové masky a nejlevnější lék na mozoly →
  • Bereme vitamíny. Užitečné vlastnosti a kontraindikace bobulí →
  • Venkovská kosmetika: recepty na pleťové masky z bobulí a zeleniny →

Rybíz je velmi chutné a zdravé bobule. Díky svým vlastnostem se používá nejen v kuchyni, ale také v lékařství jako preventivní prostředek při různých onemocněních.

Hlavním rozdílem mezi různými odrůdami rybízu je chuť. Tradičně se rozlišuje černý, červený a bílý rybíz. Bobule dostala svůj název ze staroruského slova „smorodit“ (vonět) pro příjemnou vůni, která pochází z listů.

Který rybíz je nejzdravější?

Pěstování rybízu začalo koncem 15. století, a to červený rybíz. Zpočátku se bobule používaly jako léčivá rostlina a až o desítky let později se začaly jíst.

Černý rybíz je uznáván jako nejzdravější bobule. Zvyšuje imunitu a odolnost organismu proti různým nachlazením a infekčním onemocněním. Bobule má silnou vůni, vysoký podíl kyseliny askorbové ve složení a fialovo-černý odstín bobulí. Jak bylo řečeno pro aif.ru výživová poradkyně Elena Solomatyna, černý rybíz patří mezi špičku co do množství vitamínu C a živin.

„Rybíz je velmi bohatý na antokyany. Jeho černá barva je právě díky tomuto pigmentu. Anticyans mají výrazný účinek proti stárnutí. Jeden z důvodů ničení našich buněk a předčasného stárnutí je spojen s výskytem volných radikálů. Vitamin C, antioxidanty a stejné antokyany zabraňují řetězové reakci a také blokují rozvoj kardiovaskulárních onemocnění, onkologie a různých očních onemocnění. Z tohoto pohledu má černý rybíz výrazný preventivní účinek proti závažným onemocněním spojeným se stárnutím organismu. Semena černého rybízu obsahují nenasycené mastné kyseliny, které chrání před působením takzvaného špatného cholesterolu, cholesterolu s nízkou hustotou, který způsobuje rozvoj aterosklerózy,“ říká Solomatina.

Vysoký obsah vitamínu C v bobulích posiluje imunitní systém člověka, chrání také před viry a bakteriemi, urychluje proces hojení ran, ovlivňuje syntézu řady hormonů, reguluje krvetvorbu a normalizuje propustnost kapilár. Důležitou roli hraje vysoký obsah pektinu v bobulích.

„Pektiny vážou endotoxiny, toxiny, které se tvoří během našeho života, metabolismu a trávení potravy. Zachycují radionuklidy, soli těžkých kovů, přebytečné tuky a špatný cholesterol. Pektin má také dobrý vliv na mikroflóru trávicího traktu, zejména střev. A všechny procesy probíhající v našem těle přímo závisí na jeho stavu,“ říká nutriční specialistka.

Červený rybíz má kyselejší chuť, ale je velmi šťavnatý, takže je ideální do džemů a želé. Tato bobule obsahuje hodně železa a také draslík, který příznivě působí na srdce a odvádí přebytečnou tekutinu z těla, zabraňuje vzniku otoků a váčků pod očima. Červený rybíz působí jako choleretikum, antipyretikum a protizánětlivé činidlo. Podle odborníka na výživu má ale červený rybíz vitamínu C méně. Stejně jako černý rybíz díky vysokému obsahu pektinu tato bobule odstraňuje z těla cholesterol, probouzí chuť k jídlu a zvyšuje motilitu střev.

Bílý rybíz je obvykle méně kyselý než rybíz červený, ale z hlediska výživy je považován za nejméně hodnotný. I když tento rybíz neobsahuje pigmenty a nemůže vyvolat alergie. Jeho bobule jsou poměrně husté, dobře drží na stopkách a opadávají až pozdě na podzim.

Kdo by neměl jíst rybíz?

Ve velkém množství může bobule poškodit ty, kteří trpí gastrointestinálními onemocněními v důsledku zvýšené žaludeční sekrece.

“Pro ty, kteří mají onemocnění gastrointestinálního traktu, různé vředy, gastritidu, zejména s vysokou kyselostí, bohužel kvůli kyselé chuti nelze bobule jíst, alespoň ve stavu exacerbace. Ve stavu remise můžete zkusit bílý rybíz. Je to čerstvější. Také se nedoporučuje konzumovat rybíz lidem s individuální nesnášenlivostí prvků, které tvoří bobule. Malé děti by měly bobule zavádět do jídelníčku opatrně a v malém množství,“ říká Solomatina.

zdroje:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button