Zavlažovací systémy

Která sůl je k jídlu nejzdravější?

Sůl je extrémně kontroverzní produkt. Na jedné straně se používá všude, od úsvitu lidstva se stal nedílnou součástí života lidí a může být užitečný s mírou. Na druhou stranu moderní způsoby zpracování a jeho nekontrolovaná konzumace mohou lidskému zdraví výrazně škodit.

Postoj k nejstaršímu minerálnímu koření se postupně měnil. Zpočátku se sůl nazývala „bílé zlato“ a byla velmi ceněná, v moderním světě se sůl častěji nazývá „bílá smrt“, což je příliš obrazné, ale částečně pravdivé. Přesto v každé kuchyni nesmí chybět na stole sklenice soli a slánka. Téměř každé jídlo osolíme a vychutnáme si jeho vylepšenou chuť.

Vědci nepochybně již dávno prokázali, že běžná kuchyňská sůl je škodlivý produkt. Svět je ale bohatý i na další druhy soli, jejichž střídmá konzumace je zdraví prospěšná. Každý člověk by se měl naučit porozumět rozmanitosti druhů soli, s čímž se pokusíme pomoci.

Stůlová sůl

Jakmile jmenují nejoblíbenější a cenově dostupnou sůl – stolní, potravinářskou, stolní nebo odpařenou. Absolutně bílá barva a hladké krystaly jsou charakteristické rysy kuchyňské soli získané tepelným a chemickým zpracováním.

Výchozí suroviny pro kuchyňskou sůl jsou:
● odpařování mořské vody a „solné vodopády“;
● kamenná sůl z dolů;
● klecová sůl z hlubin jezer a jeskyní;
● odpařené roztoky solanky z vrstev kamenné soli.

Po rozsáhlém zpracování a dodání vizuálního efektu „čistoty“ produktu ztrácí stolní sůl všechny užitečné prvky (železo, draslík, hořčík, vápník, měď, jód a mnoho dalších) a zůstává pouze chlorid sodný. Do takto čisté soli lze přidávat protispékavé látky (odpařovače vlhkosti) a dokonce i barviva. Bílá je vždy spojena s přírodní, ale ne v tomto případě.

Nezřídka najdete kuchyňskou sůl pod aliasem „Extra“. Hlavním rysem „Extra“ je minimální velikost krystalů soli (téměř jako prášek) a přidání různých prvků, například jodidu draselného nebo fluoru. Ve skutečnosti se jedná o obyčejnou kuchyňskou sůl, určenou spíše do slánek na stůl než na vaření.

Oblíbená jodizovaná sůl je běžným reklamním trikem. Do kuchyňské soli se přidává jodid draselný, který podle mnoha odborníků může škodit. Pokud tělo potřebuje jód, pak je lepší ho získávat z přírodních produktů a zdrojů.

Vše výše uvedené neznamená, že se musíte vzdát kuchyňské soli. Ale musíte pochopit, co se skrývá pod balením, a nadměrně nepoužívat slaná jídla.

mořská sůl

Stále běžnější je dražší a kvalitnější mořská sůl. Sůl se vyrábí odpařováním mořské vody při zachování všech mikro- a makroprvků, minerálů a vitamínů. Sůl se odpařuje tím nejpřirozenějším způsobem – na slunci. Ve složení mořské soli najdete železo, přírodní jód, brom, vápník, draslík, sodík, mangan a mnoho dalšího. Všechny tyto prvky se aktivně podílejí na životních procesech lidského těla a jejich přidání spolu se solí nebude zbytečné.

Mořská sůl má na rozdíl od kuchyňské vlastní chuť, s lehce znatelným nádechem mořské vody. Bývá nahrubo namletý a hodí se k ostatnímu koření.

sůl černá

Černá sůl, která se na našich stolech vyskytuje jen zřídka, si systematicky získává oblibu po celém zbytku světa. Dnes mnoho kuchyní po celém světě preferuje černou sůl. Obzvláště ji milovali v Indii.

Černá sůl se těží v nalezištích bohatých na sirovodík, což dává minerálu černou barvu. Sůl přirozeně neprochází dalším čištěním, což jí umožňuje zachovat všechny prospěšné látky. Předpokládá se, že černá sůl je užitečnější než mořská sůl a ještě více než stolní sůl.

Himalájská sůl

Himalájská sůl (halit) je považována za nejčistší a nejbohatší na prospěšné minerály a stopové prvky. Existuje několik odstínů himalájské soli – bílá, růžová a tmavě růžová, téměř černá.

Sůl se zrodila díky geologickým pohybům desek, které ji doslova vytlačily z útrob země. Vznikl před desítkami tisíc let poté, co starověká moře vyschla, a od té doby byla vystavena vysokým teplotám. Největší místo pro těžbu himalájské soli je v Pákistánu.

V obchodech ANO! Vždy najdete různé druhy kuchyňské soli, včetně soli jodizované. Pokud chcete více výhod, pak je tu hrubě a jemně mletá mořská sůl. Černá a himalájská sůl jsou poměrně vzácné, ale mohou být také v prodeji. Hlavní věc, kterou si pamatujte, je, že jakákoli sůl je dobrá s mírou.

Ostatní materiály

Oranžový čokoládový dort

S jakou barvou je spojen Nový rok? S červenou, zelenou a samozřejmě oranžovou. Spolu s “ANO!” Připravíme novoroční dort, který bude nejen velmi chutný, ale i elegantní. Můžete si svůj úkol trochu usnadnit a upéct koláče podle stejných receptů, které dopadnou lépe, ale zákusky jinak ozdobit – takže máte dojem, že máte na stole něco nového. Dnes ozdobíme dort v oranžové barvě, která je spojena s mandarinkami a pomeranči – nedílnou součástí nového roku.

Dvě jídla letos na jaře

Také jste si všimli, že na jaře toužíte po aktualizacích? A to ve všem a nejrůznějšími způsoby: vnitřní pocity, nové oblečení, a dokonce i zajímavé inovace v jídle. A to je pochopitelné: přes zimu jste unavení z vydatných a těžkých jídel, chcete něhu, lehkost a sofistikovanost. Jako obvykle “ANO!” Vybrala jsem pro vás zajímavé jarní recepty.

  • Exkluzivní značky
  • Kontakty
  • Dárkové poukazy
  • Uložit adresy
  • Interaktivní portál
  • Zásady ochrany osobních údajů

Sůl lze klasifikovat například podle způsobu výroby a/nebo těžby, stupně mletí a čištění, obsahu sodíku a nečistot.

I když některé soli mohou obsahovat více různých minerálů než běžná kuchyňská sůl, stále je nelze považovat za zdroje odpovídajících minerálů (kromě jodizované soli). Při mírné konzumaci, bez ohledu na druh soli, jsou minerály doprovázející sodík dodávány v extrémně malých množstvích.

Žádná sůl se nemůže stát úplným zdrojem minerálních látek. To znamená, že pro získání minerálních látek není nutné jíst sůl.

MOŘSKÁ SŮL

Mořská sůl se získává odpařováním mořské vody ve speciálních lázních nebo jezírkách pod vlivem slunce. Čistota mořské soli závisí na složení a čistotě mořské vody, ze které se vyrábí. Krystaly této soli jsou velké, nerovnoměrné. Kromě chloridu sodného může mořská sůl obsahovat určité množství jódu, vápníku, hořčíku a draslíku.

HRUBÁ MLETÁ SŮL NEBO KAMEŇOVÁ SŮL

Hrubá nebo kamenná sůl se těží především z podzemních ložisek. Kamenná sůl má špinavě šedou barvu. Ložiska každého konkrétního ložiska obsahují různé nečistoty, takže je téměř nemožné dosáhnout stabilní a/nebo jednotné čistoty kamenné soli.

VAŘENÁ NEBO STOLNÍ SŮL

V případě kuchyňské soli se hlavní část vody odstraní ze solného roztoku varem nebo odpařením, načež se zbývající voda oddělí pomocí výkonných odstředivek, takže na konci procesu se obsah vlhkosti soli byla asi 3 %. Po dodatečném sušení se získá rovnoměrně čistá, jemnozrnná, vysoce kvalitní kuchyňská sůl.

JODIZOVANÁ SŮL

Jodizovaná sůl je obvykle stolní nebo minerální sůl s přidaným jódem. Přidáním jódu se chuť soli nezmění. Jodizovaná sůl je dobrý způsob, jak dostat nedostatečné množství jódu, které tělo potřebuje.

PAN-SOL

Pánvová sůl se získává snížením obsahu sodíku v běžné kuchyňské soli a přidáním 25–40 % chloridu draselného a 10 % síranu hořečnatého. Sůl navíc obsahuje aminokyselinu lysin, která eliminuje kovovou chuť jódu. Dvě čajové lžičky pánvové soli obsahují tolik sodíku jako jedna čajová lžička kuchyňské soli. Ve skutečnosti se při použití pánevní soli spotřeba sodíku často nesníží, protože se do jídla přidává ve velkém množství, aby se dosáhlo obvyklé chuti jídla.

Zdrojem významného množství minerálních látek jsou obiloviny (zejména celozrnné výrobky), brambory, ovoce a zelenina, dále bobuloviny, mléko a mléčné výrobky, ryby, drůbež, vejce, maso, přidané potravinářské tuky, ořechy, semena, ovoce olejných plodin, ale ne G. Za úplný zdroj jódu lze považovat pouze jodizovanou sůl.

Kromě běžné soli se můžete setkat s různobarevnými solemi s různými názvy (například Rose, Himaalaja, Hawai, Pärsia), jejichž složení a barva závisí na místě výroby. Navzdory tomu, že často obsahují celý seznam minerálů, žádná z těchto solí neobsahuje žádný z minerálů v takovém množství, aby pokrylo významnou část denní potřeby.

Kromě toho se vyrábí sůl s různými chuťovými nuancemi. To je například ochucená, česneková, uzená sůl. Sůl se přidává i do mnoha kořenících směsí (například do pepřové směsi). V případě kořenících směsí je tedy nutné číst etikety, abyste zjistili, jaké množství soli obsahují.

Při výrobě masa se často používá sůl s přidaným dusitanem. Dusitanová sůl je sůl vysokého stupně čištění, speciálně určená pro masný průmysl. Tato sůl dodává masu růžovočervenou barvu a brzdí rozvoj nežádoucích mikroorganismů, čímž prodlužuje trvanlivost výrobku.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button