Zlepšení

Jak skladovat sušená jablka, aby se zabránilo molům?

Vážení členové fóra, prosím podělte se o své zkušenosti a nápady – jak uchovat sušené plody před moly? Zbytek loňské úrody musel být kvůli napadení moly (uprostřed léta!) vyhozen. A to jsem si myslel, že tento zbytek přežije do příští zimy a uvařím z něj kompoty.
Uchovával jsem to v suchu ve sklepě v plastové dóze, víko jsem utěsnil pergamenovým papírem – to stačilo na půl roku, než to můra předběhla. Dříve jsem ho skladoval ve skleněných dózách s kovovým i nylonovým víčkem – prolezli moli. A v těsných obalech to také začalo. Pořád nevím, jak před ní zachránit zásoby.
Letos mi mamka darovala pytlík sušených plodů (voňavé, syté), a abych ho nedostal k nepříteli, schoval jsem ho do mrazáku (!). Ale toto není místo pro sušené ovoce.
Prosím zachraň mě!

Fitness_Kate 05.11.2015. 18. 41 XNUMX:XNUMX
Co když to stočíte do sklenice? projde to taky?
Olesya Old-timer MZR 05.11.2015 18:43
buď skladujte v mrazáku nebo srolujte do sklenic.
Tresp 05.11.2015 18:48

Kate Trinity, ale já je chci taky sníst, a když sklenici sroluji, nebudu ji moci sníst
Musí to být tak, abych se k nim dostal, ale můra ne!

Hiver 05.11.2015 18:55

Toto téma jsem přidal do oblíbených. Z dovolené jsme si přivezli celý polštářek sušeného ovoce a perleťová křídla odletěla.
Jak to vůbec začíná? Možná dejte poblíž můry. Nebo je to jiná infekce: jeden jí sladkosti, druhý hoduje na kožichu.

Tresp 05.11.2015 18:55

Olesya, z nějakého důvodu jsem si vždy myslel, že naše babičky věděly, jak skladovat sušené ovoce, aby do nich nezasahovali moli. Ale nikdy jsem neviděl, že by jejich sušené plody byly srolované ve sklenicích. A předtím nebyly mrazáky. Musí existovat nějaký způsob.

Fitness_Kate 05.11.2015. 18. 56 XNUMX:XNUMX
Tresp, můžete to srolovat do malých sklenic. Jednu jsem otevřel a snědl, ostatní byly celé.
Yana 05.11.2015 18:57
Nechám to v lednici, zdá se, že to pomáhá)
Tresp 05.11.2015 18:59

Hiver, matka mého manžela řekla, že existují dva druhy můr – jeden, který žere oblečení, a ten, který žere sladkosti. Rozlišovala je dokonce podle dráhy letu – jeden letí hladce, druhý se mihotá v malých cikcacích. Pravděpodobně kuličky molů pronásledují oba moly. Ale tato metoda se mi opravdu nelíbila – mají datum vypršení platnosti a obvykle nemám čas si všimnout, kdy se můra znovu spustí.

Tresp 05.11.2015 19:03

Yana, díky za radu. Ale teď mám lednici plnou čerstvého ovoce a zeleniny, není tam skoro žádné volné místo. Proto jsem to dal do mrazáku – je tam víc místa.
Možná se obejdete bez srolování plechovek a bez lednice?

Tresp 05.11.2015 19:08

Hiver, ovoce snad nebylo úplně vysušené a přežila tam nějaká housenka. Nebo po usušení přiletěla zatoulaná můra a rychle získala potomstvo. Pokud celá sklizeň ještě není zkažená, doporučuji ji vložit do trouby v tenké vrstvě na plech pokrytý papírem a sušit při teplotě 50-70 stupňů.

Yana 05.11.2015 19:15

Tresp, já nevím, kdysi mi stačilo odstranit moly, teď všechny sypké produkty skladuji v plastových dózách a sušené ovoce a dokonce i koření dávám do lednice)) nemám takové množství, abych nemám dost místa))

Tresp 05.11.2015 19:21

Yana, děkuji! Možná se budu řídit vašimi radami. Odstranění molů se nebojím – lepicí pásky na moly jsem pověsila na nenápadné místo, kam se slétají všichni dospělí moli, takže nelítají po bytě (mimochodem skvělý způsob!). Ale bude škoda, když se ještě někomu podaří larvy naklást a pojídají tak lahodné sušené plody.

Hiver 06.11.2015 05:32

Trespe, moc děkuji za radu.
Zatímco rozložím levanduli, budu se dívat. Sklizeň je stále nedotčená, čas je.

Bonney 06.11.2015 06:59

Jak tedy mohou pomoci lepicí pásky? Kožichy a sušené ovoce jedí larvy, které byly předtím položeny. A ty létající už nikomu neubližují. letěl a zemřel.

Hiver 06.11.2015 07:28

Bonney, nemohou tito létající dospělí položit larvy ještě jednou, dvakrát nebo desetkrát během svého života?

Bonney 06.11.2015 08:02

Hivere, už si nepamatuji školní kurz. ale vždy jsem žil v domnění, že jde o „jednodenní akce“, tzn. V jednom cyklu se vysrali a posadili se.

Tatasya 06.11.2015 10:44

Bonney, Ne, určitě se mohou rozmnožovat. Každá generace klade larvy a pak umírá.
Také jsem o víkendu vyhodila sušené ovoce a polovinu obilovin – sežrali je moli. Všechno to začalo jedním můrem, který se náhodou dostal do domu s pytlem sušeného ovoce (

Irina Mironyuk 06.11.2015 11:03

maminka suší pravidelně sušičku, má privát a je vytápěná z kamen, leží na posteli v povlaku na polštář, nic se nespustí, nebo na suchém chladném místě.v mrazáku skladuji švestky, rozinky a sušené meruňky , zbytek jsou jablka a hrušky v plastových dózách na studené verandě Je tam sucho.
Sušení nemá rádo vlhko, pokud vlhko trochu opustí, zvířátka hned začnou, suší se v troubě a pak vloží do nádoby s víkem.

Bonney 06.11.2015 13:02

Tatasya, tj. ještě každý? zdá se (pokud si pamatuji), že to odkládají, když se chystají odletět, tzn. zakuklit se, ležet, létat, zemřít. Ne?

Tresp 06.11.2015 13:08

Bonney, lepicí pásky přitahují právě pohlavně zralé jedince – ty, kteří jsou připraveni k páření a kladení larev.

Tresp 06.11.2015 13:13

Irino Mironyuk, moc děkuji za sdílení tak užitečné zkušenosti! To znamená, co bylo třeba udělat – ujistěte se, že se dovnitř nedostane žádná vlhkost, a pravidelně jej sušte. A můj sklep je vlhký, zvláště po dešti. A často nechávám mokrý dřez v kuchyni.
Takže to rozmrazím, trochu vysuším a dám sušení do sklenice. Ještě jednou děkuji!

Z tohoto článku se dozvíte, jak sušená jablka doma skladovat, aby zůstala voňavá a chutná i měsíc.

Mnoho lidí asi muselo sklízet a skladovat sušená jablka, ale ne každému se podařilo zachránit úrodu alespoň do zimy. V nevhodných podmínkách se choulostivý produkt rychle kazí, startují v něm moli a štěnice, sušením ztrácí blahodárné vlastnosti a vitamíny. Postupujte podle našich rad a vše bude fungovat.

Kvalitní sušení obsahuje stejné vitamíny a minerály jako čerstvá jablka

Jak a kde skladovat sušení

Ihned po vysušení plátků jablek je třeba vybrat nádobu a místnost pro jejich uložení. Hotové sušení se nejlépe skladuje v hermeticky uzavřených nádobách. skleněné nádoby nebo plastové nádoby. Předtím je třeba nádobí dobře umýt a osušit a skleněnou nádobu také sterilizovat v troubě nebo nad párou.

Následující pokrmy jsou vhodné pro skladování velkého množství jablek:

  • dřevěné krabice;
  • proutěné koše s víkem;
  • překližkové krabice;
  • tašky vyrobené z husté přírodní tkaniny;
  • kartonové krabice.

Nádobu je třeba zakrýt voskovaným nebo balicím papírem a položit na ni sušené ovoce. Čím těsněji je výrobek zabalen, tím lépe. Shora jsou nádobí pokryty víkem nebo papírovým listem a sáčky jsou pevně svázány.

Uzavřená skleněná dóza ochrání sušení před škůdci a zápachem

Dokonalé místo pro dlouhodobé skladování sušených jablek – dobře větraná místnost s minimální úrovní vlhkosti, ve které teplota nepřesahuje +10 .

Pokud žijete v soukromém domě, je vhodný pro ukládání čistý a suchý šatník nebo půda. V případě nedostatečného větrání je důležité místnost často větrat. Obrobek by měl být umístěn výše od podlahy: v horní části místnosti je vzduch méně vlhký.

Sáčky se sušenými jablky se doporučuje skladovat v zavěšeném stavu.

Sušená jablka jsou dokonale uložena v pytlích vyrobených z husté přírodní tkaniny.

V městském bytě se nejčastěji skladuje sušené ovoce na balkoně, ve speciálních výklencích nebo na policích. Okenní parapet je považován za vhodné místo k uložení, ale připravte se na to, že jablka na světle ztmavnou. Pokud chcete zachovat barvu plodů sušených v elektrické sušičce, je lepší je uchovávat na tmavém místě. Sušení byste neměli šetřit vedle silně zapáchajících výrobků: obrobek má tendenci pohlcovat pachy.

Poblíž místa, kde usušená jablka skladujete, umístěte nádobu se solí, aby absorbovala přebytečnou vlhkost.

Jak chránit sušení před škůdci

Při nesprávném skladování se v sušených jablkách mohou objevit všechny druhy hmyzu: moli, cukroví roztoči a další štěnice a samotný produkt se může zhoršit. Škůdci, kteří se živí ovocem, kazí chuť a estetické vlastnosti produktu.

Jak uskladnit sušení z jablek, aby se nespustili moli nebo jiný hmyz? Zde je několik tipů:

  1. Při přípravě čerstvých jablek omyjte nakrájená jablka v mírně osolené vodě, poté je na 10 minut ponořte do octa a poté nechte vyvětrat na čerstvém vzduchu. Po takové přípravě můžete přistoupit přímo k sušení v elektrické sušičce nebo troubě. Sůl a ocet sníží aroma sušení, které na něj láká škůdce.
  2. Jablka skladujte výhradně ve skleněných nádobách nebo pětilitrových kanystrech na vodu pevně uzavřených víčkem. Pokud nádobu uzavřete a sušíte na tmavém místě, mol se v ní nespustí.
  3. Do přibalené sušičky dejte suchou mátu nebo bazalku.

Pokud ve sklizni přesto najdete nezvané hosty, nespěchejte s vyhazováním sušeného ovoce do koše. Produkt můžete zkusit obnovit jedním z následujících způsobů:

  • sušte jablka v troubě při nízké teplotě (+50, 60 ℃) po dobu půl hodiny. Tuto metodu lze použít, pokud je sušení vlhké nebo plesnivé;
  • vložte sušené ovoce do mrazáku při -15 °C na 30-60 minut. V zimě můžete sušení vyndat na balkon nebo na ulici a nechat je po stanovenou dobu. Šokové tepelné ošetření pomůže zabít všechny parazity. Po ukončení procedury umyjte a osušte nádobu, ve které byl obrobek uložen, vyměňte papírové podložky v krabicích.

Pokud jsou sušená jablka silně poškozena plísní nebo škůdci, je nejlepší je vyhodit.

Vážení čtenáři! Přihlaste se k odběru našeho telegramu, v něm najdete užitečné informace o zahradničení a nejen: Přejít na kanál

Pokud je sušička trochu vlhká, lze ji sušit na přímém slunci nebo v troubě

Každá hospodyňka by měla vědět, jak správně udržovat sušení doma. To vám umožní vychutnat si voňavé pečivo, dezerty a kompoty ze sušeného ovoce až do příští sklizně.

Video

Nabízíme vám ke shlédnutí video o osvědčeném způsobu skladování sušených jablek:


Elena Jančenková

Má značné zkušenosti se zahradními pracemi – od setí semen a sazenic až po sklizeň a skladování plodin. Každá výsevní sezóna začíná hledáním nových způsobů pěstování, protože okurky lze sklízet nejen ze zahrady, ale také například z . sudů a dokonce pěstovat v zimě na parapetu. Péče o rostliny je považována za jeden z nejlepších způsobů, jak zmírnit stres.

Našli jste chybu? Vyberte text myší a klikněte na:

Ctrl + Enter
Ohodnoťte tento článek: 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 Hodnocení: 4.65 (114 hlasů)
Víš, že:

Rajčata nemají žádnou přirozenou ochranu proti plísni pozdní. Pokud napadne plíseň pozdní, všechna rajčata (a také brambory) uhynou, bez ohledu na to, co je uvedeno v popisu odrůd („odrůda odolná proti plísni pozdní“ je jen marketingový tah).

Humus – shnilý hnůj nebo ptačí trus. Připravuje se takto: hnůj se nahromadí na hromadu nebo hromadu, proloží se pilinami, rašelinou a zahradní zeminou. Obojek je potažen fólií pro stabilizaci teploty a vlhkosti (to je nutné pro zvýšení aktivity mikroorganismů). Hnojivo “dozraje” během 2-5 let – v závislosti na vnějších podmínkách a složení vstupní suroviny. Výstupem je sypká homogenní hmota s příjemnou vůní čerstvé zeminy.

Z odrůdových rajčat můžete v příštím roce získat „svá“ semínka k výsevu (pokud jste si odrůdu opravdu oblíbili). A je zbytečné to dělat s hybridy: semena se ukáží, ale ponesou dědičný materiál nikoli rostliny, z níž byly odebrány, ale jejích četných “předků”.

Novinkou amerických vývojářů je robot Tertill, který na zahradě provádí plení plevele. Zařízení bylo vynalezeno pod vedením Johna Downese (tvůrce robotického vysavače) a funguje autonomně za všech povětrnostních podmínek, pohybuje se po nerovném povrchu na kolech. Zároveň seřízne všechny rostliny pod 3 cm pomocí vestavěného zastřihovače.

Předpokládá se, že některé druhy zeleniny a ovoce (okurky, řapíkatý celer, všechny druhy zelí, papriky, jablka) mají „negativní obsah kalorií“, to znamená, že při trávení se spotřebuje více kalorií, než obsahují. Ve skutečnosti se v trávicím procesu spotřebuje pouze 10-20 % kalorií přijatých z potravy.

Humus i kompost jsou právem základem ekologického zemědělství. Jejich přítomnost v půdě výrazně zvyšuje výnos a zlepšuje chuť zeleniny a ovoce. Z hlediska vlastností a vzhledu jsou si velmi podobné, ale neměly by se zaměňovat. Humus – shnilý hnůj nebo ptačí trus. Kompost – shnilé organické zbytky různého původu (zkažené jídlo z kuchyně, natě, plevel, tenké větvičky). Humus je považován za lepší hnojivo, kompost je dostupnější.

„Mrazuvzdorné“ odrůdy zahradních jahod (častěji jednoduše „jahody“) také potřebují úkryt, jako běžné odrůdy (zejména v těch oblastech, kde jsou zimy bez sněhu nebo mrazy střídající se s táním). Všechny jahody mají povrchové kořeny. To znamená, že bez přístřeší vymrznou. Ujištění prodejců, že jahody jsou „mrazuvzdorné“, „zimovzdorné“, „tolerují mrazy až -35 ℃“ atd. jsou lži. Zahrádkáři by si měli pamatovat, že ještě nikdo nedokázal změnit kořenový systém jahod.

V Austrálii vědci zahájili experimenty s klonováním několika odrůd révy vinné do chladného počasí. Oteplování klimatu, které se předpovídá na příštích 50 let, povede k jejich vymizení. Australské odrůdy mají vynikající vlastnosti pro výrobu vína a nejsou náchylné k chorobám běžným v Evropě a Americe.

V malém Dánsku je jakýkoli kus země velmi drahým potěšením. Proto se místní zahrádkáři přizpůsobili pěstování čerstvé zeleniny ve vedrech, velkých pytlích, molitanových krabicích naplněných speciální hliněnou směsí. Takové agrotechnické metody vám umožňují získat plodinu i doma.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button