Jaké potraviny byste neměli jíst, pokud jste alergičtí na pelyněk?
Stanovení specifických IgE na alergeny pelyňku.
Pelyněk je rozšířen na Dálném východě. Rostlina je bohatá na silice, třísloviny, slizové a pryskyřičné látky, kumariny, flavonoidy aj. Rostlina se využívá v lékařství v léčivých přípravcích, extrakty se používají při výrobě absintu, vermutu, lihových tinktur a balzámů a používají se v homeopatii. Může být součástí potravinových koření. Alergie se projevuje hlavně na pyl. Doba květu je od července do září. Možné jsou zkřížené alergie: potraviny – slunečnicová semínka a olej, čekanka, nápoje z pelyňku (absint, vermut, balzámy), melouny, bylinky a koření (celer, kopr, kmín, petržel, kari, pepř, anýz, muškátový oříšek, skořice, zázvor a koriandr). Pokud jste alergičtí na pelyněk, je zakázáno používat bylinné přípravky: heřmánek, měsíček, podběl, elecampane, provázek, řebříček, řebříček, pampeliška.
Protilátky třídy IgE způsobují okamžité reakce, při kterých se symptomy rozvinou ihned po kontaktu s alergenem (od několika minut do 2 hodin).
Když se určité proteiny dostanou do organismu predisponovaného k alergiím (obvykle proteiny z pylu rostlin, potravinářských produktů a léků), vytvoří se protilátky třídy IgE, které se přichytí na speciální žírné buňky umístěné ve sliznicích. Tyto buňky obsahují velké množství biologicky aktivních látek. Když antigen znovu vstoupí, naváže se na své dříve vytvořené protilátky, což vede k prasknutí žírné buňky a uvolnění mnoha biologicky aktivních látek (histamin, serotonin, prostaglandiny, tromboxan atd.). Právě účinek těchto látek na tkáně a orgány určuje klinický obraz konkrétního alergického onemocnění.
Analýza není informativní, pokud po kontaktu s alergenem uplynula dlouhá doba
- Je nutné indikovat užívání léků.
- Vyhněte se alkoholu 24 hodin před testem.
- Děti do 1 roku před studií nejí 30-40 minut.
- Vysazení antihistaminik není nutné.
- Vyhněte se fyzickému a emocionálnímu stresu po dobu 24 hodin před testem.
- Před testem se doporučuje nejíst 8-14 hodin. Je přijatelné darovat krev 4 hodiny po posledním jídle (můžete pít vodu).
- 1-2 hodiny před testem nekuřte.
- Děti ve věku 1 až 5 let nejí 2-3 hodiny před studií.
- Při sledování laboratorních parametrů v průběhu času se doporučuje provádět opakované studie za stejných podmínek – ve stejné laboratoři atd.
Diagnostika alergických onemocnění (zjištění senzibilizace na konkrétní alergeny): průduškové astma, senná rýma, atopická dermatitida, ekzém, potravinové alergie.
Zvláštní indikace v následujících případech:
— rané dětství (kožní testy lze provádět pouze u dětí starších 5 let);
– anamnéza systémových reakcí na kožní testy, vysoký stupeň senzibilizace pacienta, kdy je možný rozvoj anafylaktického šoku;
– akutní fáze onemocnění a zejména kožní léze;
kontinuálně recidivující průběh onemocnění bez období remise;
— diferenciální diagnostika mezi mechanismy alergických reakcí závislými na IgE a nezávislými na IgE;
dermografismus a rozšířená dermatitida;
— nemožnost vysadit antihistaminika (ovlivňující výsledky kožních testů);
– polyvalentní senzibilizace (nemožnost provedení kožních testů na všechny potřebné alergeny);
– prudce změněná kožní reaktivita;
– nízká kožní reaktivita, zejména v raném dětství;
— pochybnosti o výsledcích kožních a provokativních testů.
Důvody pro zvýšené hladiny specifických IgE:
přítomnost alergických reakcí na tento alergen;
atopická dermatitida, potravinové alergie způsobené senzibilizací na daný alergen.
Důvody pro snížené hladiny specifických IgE
Při opakovaném výzkumu (v průběhu času) může hladina specifického IgE klesat z následujících důvodů:
omezení nebo vyloučení kontaktu s alergenem,
provádění protidrogové léčby.
Každodenní jídlo má během květu mnohem větší vliv než léky a vitamíny. Některé potraviny se během květu stávají pro tělo doslova jedem.
Každodenní jídlo má během květu mnohem větší vliv než léky a vitamíny. Některé potraviny se během květu stávají pro tělo doslova jedem.
Produkty, které je třeba navždy vyloučit: cukr, bílá mouka, alkohol (po obnovení střev si můžete dovolit sklenku dobrého vína), transmastné kyseliny, rafinovaný rostlinný olej, produkty z rafinovaných obilovin, produkty s chemickými přísadami, uzené a silně uzená slaná jídla, rychlé občerstvení, vysoce zpracovaná jídla, sycené nápoje, umělá sladidla, chované ryby, kuřecí maso z obchodu, potraviny pro přecitlivělost, balené džusy, sladké ovocné šťávy, umělá sladidla, agávový sirup, kukuřičný sirup, smažená jídla.
Veronica Khusnutdinova, výživová poradkyně, často předepisuje paleo výživu. Ale pro akutní období senné rýmy (zejména pokud jde o astma) doporučuje autoimunitní paleonutriční protokol (AIP). Rozdíl je v tom, že paleo strava obsahuje některé obiloviny (pohanka, jáhly, rýže), ořechy, semínka a luštěniny. Pokud si chcete tyto potraviny ponechat ve svém jídelníčku, doporučuje se je přes noc namáčet, abyste snížili zátěž na trávení.
Co striktně vyloučit z jídelníčku v době květu: lepek (nachází se v pšenici, žitu, ječmeni, ovsu), veškeré mléčné a zakysané mléčné výrobky, káva, černý čaj (vhodný je zelený, má antihistaminový účinek), smažená jídla , sója, čokoláda, meloun, heřmánek, sušené ovoce, krevety, chobotnice, mořské plody, kukuřice, syrová jablka, mrkev, petržel.
A také:
⠀
Obiloviny: amarant, žito, pohanka, bulgur, kukuřice, kamut, proso, ovesné vločky, quinoa, rýže, ječmen, čirok, špalda, pšenice.
⠀
Luštěniny: fazole, cizrna, sója, arašídy, čočka.
⠀
Vejce: všechny druhy
⠀
Nightshades: brambor, rajče, paprika, tabák, kajenský pepř, chilli, paprika, lilek, goji, physalis, habanero pepř, jalapino pepř.
⠀
Ořechy, semínka: mandle, para ořechy, kešu, lískové ořechy, chia, káva, kakao, len, kaštan, konopí, makadamie, pekanové ořechy, pistácie, dýňová semínka, sezam, slunečnicová semínka,
ořech
⠀
Koření: anýz, kardamom, koriandr, kmín, fenykl, pískavice řecké seno (shamballa), hořčice,
pepř, mák, hřebíček, jalovec, muškátový oříšek.
⠀
Mléčné výrobky: máslo, sýr, tvaroh, ghí, mléko, jogurt, zakysaná smetana.
⠀
Jakýkoli alkohol.
⠀
Povolené produkty:
(Vylučte z tohoto seznamu potraviny, na které máte reakci/nesnášenlivost).
⠀ ⠀
Zelenina: okurka, fenykl, zelené fazolky, brokolice, květák, zelí,
Růžičková kapusta, artyčok, chřest, celer – kořen a nať. A také cuketa, cuketa, červená řepa, cibule, pastinák, tuřín, ředkvičky, rutabaga, batáty, jamy, dýně, topinambur, česnek.
⠀
Zelení a zelené saláty: rukola, špenát, bok choy, mangold, kapusta, pórek, šalotka,
rebarbora, bazalka, bobek, koriandr, levandule, citronová tráva, majoránka, máta, meduňka, rozmarýn, šalvěj, tymián, estragon, kopr, houby.
Ovoce, bobule: jablko (mnoho lidí má reakci na jablka, ale také mnoho nebude mít reakci na tepelně upravený jablečný protlak nebo jablečný kompot – to lze individuálně zkontrolovat). Avokádo, borůvky, borůvky, kokos, datle, fíky, hrozny, guava, kiwi, mango, papája, hruška (stejně jako jablka), ananas, granátová jablka, maliny, jahody,
meloun, meloun, všechny citrusové plody, tomel, brusinky, brusinky, moruška, ostružina, rybíz, třešně, rakytník.
⠀
Maso: kuřecí, krůtí, králík, křepelka, vývar z kostí, droby. Červené maso je na chvíli vyloučeno, protože není dostatečně dobře tráveno u lidí trpících sennou rýmou.
⠀
Všechny divoké ryby.
⠀
Koření, ostatní potraviny: skořice, česnek, zázvor, šafrán, kurkuma, himalájská sůl, mořská sůl.
Jakékoliv přírodní octy, kokosová mouka, kokosové chipsy, olivy.
⠀
Olej: olivový a kokosový.
⠀
Jakékoli fermentované/fermentované potraviny.
Samostatně chci zdůraznit produkty, které skutečně léčí sennou rýmu a alergie. Jídlo, které můžete a měli byste jíst každý den. Mnohé z těchto produktů samostatně vyzdvihuje slavný americký holistický specialista Dr. Sekera.
1. Místní med. Studie zveřejněná v International Archives of Allergy and Immunology zjistila, že pacienti, kteří užívali místní med, zaznamenali během květu méně příznaků senné rýmy než ti, kteří užívali léky. Stačí 2 lžičky medu denně.
2. Teplé jídlo s kořením. Zkuste do jídla přidat česnek, cibuli, zázvor, kurkumu, koriandr, kmín, abyste podpořili trávení, a tím snížili produkci hlenu v těle. Koření je potřeba zejména pro maso a ryby.
3. Vývar z kostí, který obsahuje velké množství prospěšných živin pro posílení imunity a obsahuje také látky (zejména aminokyselinu glutamin) na opravu prosakujících střevních buněk. Kostní vývar se vyrábí z kostí jakéhokoli zvířete/ptáka/divoké ryby, které byly vychovány přirozeně. Nejlepší je používat organické kosti. Vývar z kostí se vaří následovně: vezmeme kosti, přidáme vodu, můžeme přidat zeleninu: pastinák, celer, cibuli, česnek. Zalijeme 1 lžící přírodního octa (toho, který má tzv. dělohu) a vaříme 6-24 hodin na mírném ohni. Pokud máte obzvlášť citlivý žaludek, nařeďte vývar vodou.
4. Produkty, které obsahují mnoho probiotik: kysané zelí, kombucha, kokosový jogurt (můžete udělat jogurt, který je 24-29 hodin na probiotika, která neobsahují bkm a laktózu), rýžový houbový nálev.
5. Bromelain, nalezený v ananasu.
⠀ ⠀
6. Přírodní ocet s matkou. Ocet pomáhá odstraňovat hleny z těla, vyrovnávat imunitní systém a podporovat lymfodrenáž. Ocet je třeba přidat 1 lžičku do sklenice vody a citronové šťávy a pít 3x denně. Svůj den můžete začít teplou vodou s octem a citronem, pokud to váš gastrointestinální trakt dovolí.
7. Hořké byliny – tansy, pelyněk, slaměnka. Tyto bylinky usnadňují práci jater, která jsou při sezónní intoxikaci silně zatížena.
8. Čerstvá (nejlépe bio/přírodní) zelenina. Právě zelenina, nikoli ovoce, obsahuje největší množství vitamínů a minerálů, antioxidantů a enzymů. Zelené listové saláty pomohou obnovit imunitní systém a posílit přirozený detox. Studie zjistila, že konzumace 5 porcí ovoce a zeleniny každý den může zlepšit reakci těla a bojovat s příznaky alergie.
9. Kvalitní bílkoviny: bio/přírodní maso, drůbež, divoké (zejména tučné) ryby. Tučné ryby jsou bohaté na omega-3, které jsou nezbytné pro snížení zánětu v těle. Tučné ryby: sleď, makrela, halibut a další.
10. Borůvky a borůvky jsou obě potraviny, které obsahují velké množství antioxidantů.
11. Potraviny bohaté na vitamín C – šípky, černý bez, ananas, jahody, brokolice, rybíz, rakytník, kopřiva.
Již po 2-3 dnech takto stravovaného jídla zaznamenáte výsledek v podobě výrazného zmírnění příznaků senné rýmy.