Jakou část kuřete byste nikdy neměli jíst?
Kuřecí maso je považováno za jedno z nejoblíbenějších. Náklady na kuřecí maso jsou vždy nižší a s jeho pomocí můžete připravit mnoho chutných a zdravých jídel. Proto stojí za to zjistit, která část kuřete je nejzdravější a na co si dát pozor.
Proč se kuřecí maso stalo tak populární?
Pokud neberete v úvahu nízké náklady a rychlou přípravu, stojí za to zdůraznit nízký obsah kalorií. Na 100 g kuřete je pouze 110 kalorií. Nejzdravější část lze nazvat kuřecí náplast, obsahuje minimum tuku a špatného cholesterolu. Právě z tohoto důvodu dívky, které si hlídají váhu, často začínají konzumovat prsní maso.
Kterou část lze označit za nejškodlivější?
Někteří lidé milují smaženou kuřecí kůži. Mnoho odborníků takovou lásku nedokáže pochopit. Existuje několik důvodů, proč byste se měli vyhnout konzumaci kuřecí kůže.

- Neobsahuje žádné vitamíny ani živiny.
- Vysoký cholesterol.
- Vysoká hladina tuku.
- Mohou zůstat zbytky chlóru a jiných chemikálií.
Slupka se často zpracovává, aby si zachovala svůj prodejný vzhled. Neignorujte také technologii nákupu, přepravy a skladování. Kůže může obsahovat nebezpečné složky, které mohou pouze poškodit.
Pokud vezmeme v úvahu křídla, nelze je nazvat nebezpečnými pro spotřebu, ale je důležité být racionální.
Hlavními složkami kuřecích křídel jsou kůže a kosti. A k vaření křídel musíte použít olej a různá koření. Proto jsou výhody kuřecích křídel sporné.
Co je nepřijatelné konzumovat
Jedna z nejnebezpečnějších částí může být nazývána klínovitá část ve tvaru ocasu (ocas). Může obsahovat nebezpečné bakterie a mikroorganismy. Po tepelném zpracování samozřejmě nezůstanou, ale přínos této části je pochybný.
Je nepřijatelné konzumovat vnitřní orgány drůbeže. Jak ukazuje praxe, jsou to vnitřní orgány, které jsou nejčastěji postiženy různými parazity.
Neměli byste ignorovat technologii výroby kuřat, protože jsou záměrně nacpaná nebezpečnými chemikáliemi a dalšími přísadami, aby pták rychleji přibíral na váze.
Jak správně vařit kuře
Kuře může být výživné a zdravé pouze po tepelné úpravě. A zde hodně záleží na preferencích každého člověka.
Pokud například použijete rostlinný olej a různá koření, jídlo bude chutnější, ale výhody spotřeby se sníží.
Nejlepší možností vaření je vaření bez soli a různého koření. V tomto případě získáte zdravý a výživný produkt, který může konzumovat každý, kdo si hlídá váhu.
Autor: Elena Gutyro Editor internetových zdrojů
poslední novinky
Pchjongjang může poslat na Ukrajinu vojenský personál, tvrdí jihokorejské ministerstvo obrany
Erdogan poslal Putinovi k narozeninám „dobrý turecký dárek“.
Jaké je nebezpečí hlubokého kopání půdy na podzim: mnoho letních obyvatel o tomto důsledku neví
Jak rychle a snadno navázat vztahy s kolegy: jednoduchý psychologický trik – určitě to bude „fungovat“
Hlavní novinky
Proč je kapsa u kalhot špatným místem pro chytrý telefon: existují 3 nebezpečí, o kterých mnoho lidí ani neví
66letá kurýrka zadržená v Minsku
V Nepálu byla nalezena těla pěti horolezců z Ruska
Až se v bytech obyvatel Gomelu oteplí, nebude čekat dlouho
Copyright © 2012-2024, LLC “Media News” UNP 191617892
Adresa sídla: 220123, Minsk, ulice Vera Khoruzhey 32a-2, kancelář 4
tel.8 (017) 270-16-21, e-mail: belnovosti.by@yandex.ru
Belnovosti je informační a zpravodajský portál zaměřený na rychlé zpravodajství o nejdůležitějších událostech politického, ekonomického, společenského, sportovního a kulturního života Ruska, Ukrajiny, Kazachstánu, Běloruska a světa.
Online publikace “Belnovosti.by” Osvědčení o státní registraci hromadných sdělovacích prostředků (masmédia) č. 2 ze dne 21.12.2018. prosince XNUMX, vydané Ministerstvem informací Běloruska.
Materiály stránek jsou určeny osobám starším 18 let (18+).
Informace zveřejněné na portálu Belnovosti jsou určeny výhradně pro osobní použití a nepodléhají žádné další reprodukci a/nebo šíření v jakékoli formě.
Reprodukce materiálů stránek je možná pouze s písemným souhlasem redakce portálu. Design a technologie stránek patří společnosti Media News LLC.
Ředitel Media News LLC Svirshchevsky Sergey Frantsevich +375 (29) 707-14-75.
Šéfredaktor: Vitalij Aleksandrovič Kisternyj +375 (29) 630-33-04.
- Redakční standardy
- Kontakty
- Редакция
- Pomoc
- Zásady ochrany osobních údajů
- Zásady používání souborů cookie
- Pravidla pro uživatele
- Zásady zpracování osobních údajů
- Podmínky použití
- Mapa stránek
Používáme cookies. Používáním webu belnovosti.by souhlasíte se Zásadami souborů cookie
Endokrinoložka Ostrovskaja hovořila o nebezpečí kuřecí kůže a vnitřností

Kuřecí maso je podle ruských lékařů jednou z nejdostupnějších a nejzdravějších potravin pro dospělé i děti. Ne vždy je však možné a ne každý to sní. Které části kuřete jsou nejzdravější a které raději vyřadit? Gazeta.Ru to řekl odborník na výživu, terapeut a endokrinolog.
Výhody kuřecího masa pro dospělé a děti
Podle nutriční terapeutky Olgy Lushnikové je kuřecí maso nepostradatelným produktem zdravé výživy pro dospělé i děti.
„Jedná se o zdroj kompletních bílkovin obsahujících esenciální aminokyseliny – tedy látky, které se v lidském těle nesyntetizují, je nutné je dodávat potravou. Pro tělo jsou nezbytné pro regeneraci, tvorbu hormonů, enzymů. Bílkoviny z kuřecího masa jsou velmi snadno stravitelné a asimilovatelné, proto je kuřecí maso důležitou složkou stravy při onemocněních trávicího traktu.
Kuřecí maso je díky svému hodnotnému složení a snadné stravitelnosti nedílnou součástí dětské výživy,“ vysvětluje lékařka.
Olga Lushnikova poznamenává, že kuřecí maso je bohaté na vitamíny B, vitamín A a různé minerály a také obsahuje významné množství aminokyseliny tryptofan, která je prekurzorem hormonu radosti serotoninu.
Kdo by neměl jíst kuře
Navzdory výhodám kuřecího masa ho nemůže jíst každý.
„Je přísně zakázáno jíst kuřecí maso, pokud máte alergickou reakci na kuřecí maso. Nestává se to moc často, ale nemělo by se to vyloučit. Navíc může dojít ke zkřížené reakci s alergií na bílkovinu slepičích vajec, v tom případě je třeba vyloučit i kuřecí maso,“ varuje doktorka Lushnikova.
Výživový specialista-terapeut jmenoval hlavní projevy alergické reakce:
– svědění kůže, zarudnutí a vyrážky na kůži (kopřivka);
– otok sliznic, včetně dýchacích cest, který je doprovázen kašlem, dušností až dušením;
– dyspeptické poruchy (nauzea, zvracení, křeče).

„Nejnebezpečnější místo pro ukládání tuku“: jaké velké břicho hrozí mužům
Podle WHO mají v evropském regionu dvě třetiny dospělých nadváhu. Ruština.
20. června 11:35
Lushnikovová také varuje lidi s obezitou a nemocemi kardiovaskulárního systému: „Měli byste omezit používání nejtučnějších partií – stehen, dát přednost těm méně tučným – prsům. Před vařením je také vhodné odstranit slupku, odstranit viditelný tuk, dát přednost pečení, dušení, vaření a vaření v páře. Vyvarujte se smažení, zejména ve velkém množství oleje.
Jak vybrat správné kuře
Olga Lushnikova doporučuje:
„Nejužitečnější kuře je šťastné kuře, tedy takové, které vyrostlo „na svobodě“. Je tu příležitost – vyberte si farmářské kuře, jeho maso bude mít nejcennější vlastnosti. Neexistuje žádná možnost – zaměřte se na důvěryhodné výrobce.
Výživový poradce-terapeut navrhuje, že je lepší dát přednost chlazeným kuřatům před mraženým, protože není známo, kolikrát bylo zmrazeno a rozmraženo a co se v něm nakonec zachovalo.
„V žádném případě nekupujte kuře v marinádě. Nekvalitní produkt je zpravidla maskován různými marinádami, kořením a kořením. Je lepší koupit chlazené maso a marinovat si ho sami, “upozorňuje lékař.
Olga Lushnikova vysvětlila, jak by mělo vypadat kvalitní chlazené kuře:
– povrch je rovný, suchý, bez hlenu, modřin;
– barva kůže se může lišit v závislosti na druhu ptáka, jeho stravě a podmínkách, jakož i na technologii zpracování jatečně upraveného těla (obvykle bývá bělavá a světle žlutá s růžovým nádechem nebo bez něj, ale neměla by mít šedavý nádech, tmavé a nazelenalé skvrny)
– žíly jsou bílé nebo růžové;
– maso je rovnoměrné, husté, v žádném případě se neodlupuje;
– při lisování na maso by se neměla uvolňovat žádná vlhkost nebo by neměla zůstat stopa, jinak je to důkaz, že produkt byl zmrazen a poté rozmražen;
– v balení by neměla být žádná přebytečná tekutina;
– pokud maso není zabalené, je možné hodnotit vůni: musí být čerstvé a přirozené, není povolen žádný cizí pach, např. kyselý nebo hnilobný.

Co je u kuřete považováno za nezdravé
Podle endokrinoložky, specialistky na preventivní medicínu v Evropském lékařském centru Eleny Ostrovské, nejsou všechny části kuřete stejně užitečné.
„Určitě nejškodlivější částí kuřete je kůže. Nejen proto, že má hodně nasycených tuků, ale také proto, že kůže může obsahovat sloučeniny chlóru, které se používají ke zpracování drůbeže v obchodech, aby se vrátil výrobku jeho prodejný vzhled.
Špatné znamení: zápach čpavku nebo chlóru. Je lepší takový přípravek vůbec nepoužívat, nebo alespoň odstranit kůži, opláchnout a znovu přivonět,“ vysvětluje doktorka Ostrovskaja.

Od mléka po pivo: které produkty z vás udělají „chutné sousto“ pro komára
Bodnutí komárem je extrémně nepříjemné pro dospělé i děti. Co je lepší nezařadit do jídelníčku, no.
20. června 11:35
Také odborník nedoporučuje jíst křídla, protože nemají téměř žádné maso, ale většinou kůži a kosti. A když se uvaří, obvykle se silně smaží buď na oleji, nebo pečou s krustou, nebo se podávají v řetězcích rychlého občerstvení, bohatě oblečené v obalení. Všechny tyto produkty mají podle endokrinologa obrovské množství konečných produktů pokročilé glykace – látek, které stárnou naši pokožku i tělo jako celek.
„Také bych byl velmi opatrný na kuřecí vnitřnosti. Kuřecí plíce jsou považovány za zvláště škodlivé, protože mohou obsahovat bakterie, zejména Listerii, které je velmi obtížné zabít tepelnou úpravou.
Za škodlivou část je považován i ocas, protože může obsahovat velké množství patogenních bakterií,“ varuje doktorka Ostrovskaja.
Odbornice na výživu Lyudmila Mikityuk s tímto názorem souhlasí: „Doporučuji, abyste přestali jíst ocas, kuřecí plíce. Mají mnoho parazitů a bakterií, které jsou odolné vůči vysokým teplotám. Také se během života kuřete mohou v hlavě hromadit škodlivé látky. Velké množství tohoto produktu bude mít určitě negativní vliv na tělo.
Mikityuk také poznamenal, že továrny na drůbež jsou přeplněné a patogeny se snadno přenášejí z jednoho kuřete na druhé: „Například salmonela, která může způsobit salmonelózu. Aby se zabránilo propuknutí infekce, přidávají se do krmiva antibiotika. Akumulace léku v těle může způsobit dermatitidu, způsobit snížení imunity. To však neznamená, že domácí kuře chované bez antibiotik je nebezpečné. Jak upřesňuje odborník, salmonela hyne při teplotě kolem 70 stupňů Celsia – pokud budete vařit v troubě, bakterie se zničí.

Co je na kuřecím mase nejzdravější
Elena Ostrovskaya vysvětlila, které části kuřete je nejlepší jíst:
„Nejužitečnější věcí na kuře je bílé maso, respektive kuřecí prsa. 100 gramů kuřecích prsou obsahuje asi 24 gramů čisté bílkoviny – to je poměrně hodně.
Vezmeme-li maso ze stehna nebo paličky, pak je bílkovin méně – asi 19 gramů. A je tam tma, protože kuře se pohybuje pomocí paličky – to je z hlediska svalových kontrakcí více pracující maso, má více cév. Paní doktorka zdůrazňuje, že stehno a bérce se jíst dají, akorát v těchto partiích je více tuku a méně samotných bílkovin.
Endokrinoložka Ostrovskaja také doporučuje věnovat pozornost kuřecím játrům: „Je v nich hodně vitamínu B9 (kyselina listová), vitamínů B12 a A. Ale je tu jeden háček – nikdy nevíme, čím bylo toto kuře krmeno. Můžeme hádat, že dostala antibiotika na profylaxi. Jsou to stejná antibiotika, která se podávají lidem a jsou metabolizována v játrech.
Proto, abyste získali maximální užitek z kuřecích jater, je lepší koupit farmářské kuře, jehož výrobci nezneužívají farmakologii potravin.
Nicméně zneužívání takového užitečného produktu v žádném případě nestojí za to. „Játra obsahují ve srovnání s prsy vyšší hladinu cholesterolu a tuku. Pouhých 100 gramů stačí k tomu, aby dospělý člověk téměř úplně uspokojil denní potřebu živin v těle. Pro dítě stačí 50–60 gramů, “doporučuje odborník na výživu Mykityuk.
Jak správně vařit kuře
Elena Ostrovskaya vysvětlila, jak vařit kuře, že to bylo co nejbezpečnější a nejzdravější:
“Musíte to zahřát natolik, abyste zabili bakterie, které by se teoreticky mohly nacházet v kuřecím mase.” Nejoptimálnějším způsobem je zpracování sous vide (dlouhé vaření při relativně nízkých teplotách) při teplotě 60-70 stupňů. Pokud se kuře vaří rychle a při vysoké teplotě, svalová vlákna se začnou aktivně stahovat, vytlačuje se z nich tekutina a maso se vysuší. Dobrý způsob zpracování je v pomalém hrnci. Ale zase při nepříliš vysokých teplotách. Kuře můžete péct i v troubě. Ale je nežádoucí ji smažit na oleji.
Pokud mluvíme o přípravě prvních chodů (vaření kuřecího masa), pak odborník na preventivní medicínu doporučuje tuto metodu:
„Nejprve musíme kuře doslova 10 minut vařit, pak tento vývar scedit. A pak dlouho vařte v druhém vývaru. Pokud se jedná o celé kuře, tak alespoň hodinu, pokud se jedná o menší části, pak 30-40 minut.
Jak nevařit kuře
Doktorka Ostrovskaja varuje před nebezpečím pokrmu, ve kterém kuře neprošlo dostatečnou tepelnou úpravou:
„Pokud je kuřecí maso nedopečené, může to být nebezpečné z hlediska zanesení různých bakterií do těla. Včetně stejné listerie, která způsobuje nemoci u lidí.“
Odborník také připomíná, že je nežádoucí sušit kuře při vysoké teplotě, jinak prostě ztratí šťavnatost, zůstane jen suchá vlákna.
„Nežádoucí je smažit kuře na oleji, ve kterém při tepelné úpravě vznikají karcinogenní látky. Navíc bych nejedl obalované kuře. Pokud nejde o sezamová semínka, kterými si sami doma kuřecí kousky nesypete,“ radí lékař.