Rostliny v květináčích

Kdy potřebujete sbírat jablka pro skladování v Bělorusku?

Britové říkají: “Jezte jablko denně a budete zdraví.” Zvláště příjemné je chroupat ovoce vypěstované na vlastním pozemku. Abyste si mohli vychutnat lahodná, čerstvá a šťavnatá jablka po celý chladný podzim a zimu, musí být sklizeň ze stromů včas odstraněna a uskladněna. Pojďme zjistit, zda se vyplatí čekat, až jablka spadnou na zem, které dny budou podle lunárního kalendáře nejlepší na sběr plodů, jak a kde je správně skladovat.

Všechny odrůdy jablek se tradičně dělí na letní a zimní. Sklizeň raných plodů dozrává koncem července. Taková jablka se sklízejí až do srpna a hned se zpracovávají nebo konzumují. Tyto plody dlouho nevydrží. U zimních odrůd jablek je to úplně jiný příběh. Dozrávají na podzim a ve správných podmínkách je lze skladovat celou zimu, až do začátku jara. Tato jablka se sklízejí zhruba od poloviny září do konce října. A některé odrůdy mohou „přetrvávat“ na stromě i do listopadu.

Někdy se uvolňují i ​​podzimní odrůdy jablek. Jejich vegetační období se pohybuje od konce srpna do začátku září. Tyto plody se skladují mnohem lépe než letní, ale stále jsou z hlediska trvanlivosti mnohem horší než zimní odrůdy. Můžete z nich kompostovat nebo udělat pyré a také je jíst syrové nebo pečené.

Chcete-li určit, kdy sklízet jablka, musíte vzít v úvahu vlastnosti odrůdy, kterou pěstujete, a také nezapomeňte na klimatické podmínky. V závislosti na povětrnostních podmínkách se může doba sklizně posunout, někdy i o měsíc. Proto je nejlepší mít tyto informace na paměti a zaměřit se na vnější známky zrání ovoce.

Jablka lze považovat za zralá a připravená ke sklizni, pokud:

  • Když na ovoce zatlačíte prstem, zůstane důlek, ale slupka nepraskne. Pokud se důlek objeví a zmizí, ovoce ještě potřebuje dozrát. Pokud je slupka prasklá, jablka jsou přezrálá.
  • Jsou snadno odstranitelné z větví. Není třeba vyvíjet žádné zvláštní úsilí. Stačí jablko chytit dlaní a otočit jej různými směry. Pokud se musí jablka odtrhnout, ještě nejsou zralá.
  • Dužnina je krémové nebo žluté barvy a má správnou konzistenci. Pokud je dužnina jablka volná, znamená to, že ovoce je přezrálé.
  • Chuť ovoce odpovídá odrůdě, nedochází k nadměrné kyselosti.
  • Jádro kamene je hnědé nebo tmavě hnědé. Pokud je semeno zelené, jablka ještě nejsou připravena ke sklizni.

Můžete také použít chemickou metodu, abyste zjistili, zda jsou jablka zralá. Připravte speciální roztok vody a jódu. Naneste několik kapek roztoku na řez ovoce a chvíli počkejte. Tento test ukáže množství škrobu v ovoci. Faktem je, že nezralá jablka obsahují hodně škrobu, zatímco zralá mají mnohem nižší množství. Pokud řez zmodrá, je na sklizeň jablek příliš brzy. Pokud se barva řezu nezměnila, je ovoce přezrálé. Když jsou jablka připravena ke sklizni ke skladování, objeví se na okraji řezu modrý okraj, ale barva středu se nezmění.

Mějte také na paměti, že jeden strom může mít zralé i nezralé plody. Zpravidla rychleji dozrávají jablka umístěná blíže k vnějším okrajům stromu. Čím blíže je ovoce ke kmeni, tím déle dozrává. Jablka stejné odrůdy se sklízejí přibližně během jednoho až dvou týdnů.

Máme počkat, až jablka opadnou, a ta spadaná považovat za zralá?

Stromy ne vždy shazují jablka, když jsou zralá. Někdy se to může stát dříve. Strom je například nemocný, přetížený příliš velkou úrodou nebo poškozený. Nebo se to může stát později, když je ovoce již přezrálé a začíná se kazit. Proto je nejlepší nezávisle určit, zda jsou plody připraveny ke sklizni nebo ne.

Jablka určená k dlouhodobému skladování je lepší odebírat ručně. Tím se zabrání poškození ovoce a v budoucnu budou dlouho skladovány.

Nejlepší dny podle lunárního kalendáře pro sklizeň jablek pro skladování v září až říjnu 2023

Nejlepší čas na sklizeň jablek je během dorůstajícího měsíce. Plody budou maximálně šťavnaté a chutné. K dobrému uskladnění plodů to však nestačí. Musí být odolné vůči infekcím a škůdcům. Dávejte si proto pozor na znamení zvěrokruhu, ve kterém Měsíc sídlí. Nesklízejte jablka, pokud je v Raku, Štíru nebo Rybách. Ovoce bude příliš vodnaté a rychle začne hnít.

Nejpříznivějším znamením zvěrokruhu pro sklizeň jablek je Vodnář. Beran, Blíženci, Střelec a Kozoroh jsou také považováni za vhodné pro sklizeň pro dlouhodobé skladování.

Nejlepší dny pro sběr jablek pro skladování v roce 2023:

  • 22.-26. září;
  • 18-24 (do 11 hodin), 27. října.

Za žádných okolností nesklízejte jablka za úplňku, i když je Měsíc ve znamení zvěrokruhu, které je pro to příznivé. Ovoce se velmi rychle zkazí.

Kdy a jak sklízet jablka pro skladování

Jablka se odstraňují ze stromů za suchého, krásného dne. Pokud je podzim deštivý, vyplatí se naplánovat si pár suchých dní. Vlhká jablka se mnohem hůře skladují a mohou brzy hnít. Proto vám doporučujeme odstraňovat pouze sušené ovoce.

Také není dobrý nápad sbírat plody hned po nočních mrazech, měli byste jim dát čas, aby se trochu zahřály. Zmrazené ovoce nelze odeslat ke skladování.

Sklizeň je nejlepší provádět ráno, po opadnutí rosy. Jablka jsou nejprve odstraněna ze spodních větví, poté ze středu stromu a nakonec z vrcholu.

Netřeste stromem a netahejte za ovoce. Jablko pevně uchopte dlaní a mírně jej otočte do stran. Jablka odstraňujte pouze se stopkou, ta nedovolí bakteriím proniknout dovnitř ovoce. Jablka nemyjte ani neotírejte, můžete z nich omylem odstranit voskový povlak, který ovoce chrání a prodlužuje jeho trvanlivost.

Uchovávejte jablka v síťovaných pytlích nebo dřevěných krabicích. Ovoce přidávejte pomalu a opatrně, aby se nepolámalo. Při plnění krabice jablky je nejprve vložte do rohů a teprve potom doprostřed. To také pomůže zabránit poškození ovoce. Pro lepší uchování ovoce je můžete posypat suchým pískem nebo pilinami.

Jablka by měla být skladována na suchém, chladném, tmavém a dobře větraném místě. Ideálně – ve sklepě nebo ve sklepě. Doporučená teplota pro dlouhodobé skladování ovoce je 1-3 stupně nad nulou. Pokud teplota klesne pod nulu, jablka zmrznou a brzy se zkazí. Pokud stoupne nad +4 stupně, ovoce rychleji dozraje a tím se zkazí. Relativní vlhkost v místnosti by měla být 90-95%.

Nemůžete uchovávat jablka s bramborami, melouny nebo rajčaty. Pokud je to možné, je lepší skladovat různé odrůdy jablek odděleně. A i když jsou všechny tyto podmínky splněny, doporučuje se každé dva až tři týdny sklizeň přezkoumat. To je nutné provést, aby se problém odhalil včas a zastavilo se šíření hniloby nebo škůdců.

Na rozdíl od všeobecného mínění nelze jablka skladovat společně s bramborami.

Maya OLF

Foto z otevřených zdrojů, je ilustrativní

S příchodem podzimu se do popředí dostává otázka doby sklizně. Ne vždy zahradník, zejména nezkušený začátečník, dokáže přesně určit, kdy jsou jablka zralá. Předpokládá se, že plody podzimní sklizně jsou uskladněné, ale ne každému se vejde: přezrálé nepolehnou, nezralé nestihly nashromáždit dostatek cukrů.

S příchodem podzimu se do popředí dostává otázka doby sklizně

Mám několik odrůd jabloní s různou dobou zrání. U letních je vše docela jednoduché, protože tato jablka se obvykle snědí hned a to, co nezvládnou, jde do zpracování. S podzimní sklizní je ale potřeba být trochu zdvořilejší: jablka odebírejte včas, aby chutnala výborně a vydržela co nejdéle.

Kdy je čas sbírat jablka?

Určuji to okem a mrkáním. Pokud se mezi spadanými jablky již objevila krásná velká, pak jsou připravena ke sběru.

Pokud se mezi spadanými jablky již objevila krásná velká, jsou připravena ke sběru.

  1. Musíte stisknout jablko. Promáčklina zmizela – jablko není připraveno ke sběru.
  2. Při stlačení slupka praskla – úroda byla přezrálá. Udělejte džem, než bude příliš pozdě!
  3. Povislá, nevyrovnaná slupka ukazuje na plnou zralost jablka. Klidně se pusťte do sklizně.
  4. Vnější znaky a chuťové vlastnosti: velikost plodu je střední, bez červotočů, jasná barva slupky: červená, žluto-šarlatová, žlutozelená. Plody by měly být šťavnaté, se sladkokyselou chutí. Výjimkou jsou odrůdy sladké chuti. Semena zralých jablek jsou hnědá.
  5. Dužnina: bílá nebo krémová, měkká.
  6. Vědecký způsob, jak určit zralost ovoce, je chemický:
  • vezměte 1 litr destilované vody a rozpusťte v ní 4 g jodidu draselného, ​​1 g jódu,
  • jablko nakrájíme na 2 části a ponoříme do roztoku,
  • pokud po 2 minutách jablko zmodrá na okrajích a uprostřed, svědčí to o velkém množství škrobu, kterého je v nezralém jablku dostatek,
  • barva: modrá po okrajích a žlutá uprostřed značí dobrou zralost jablek,
  • nepřítomnost modré a přítomnost pouze žluté naznačuje, že jablko je přezrálé.

Tester zralosti jablek. Fotografický web alchetech.ru

Z vlastní zkušenosti mohu říci: je lepší, když jsou jablka poněkud nedozrálá, než aby přezrála a začala hnít.

Zvažte zralost odrůd

Jak dobře určíte snímatelnou zralost jablek, závisí na tom, jak dlouho budou skladována. Podle doby zrání se jablka dělí do tří skupin.

Podle doby zrání se jablka dělí do tří skupin

Zimní jablka, která jsou připravena ke sklizni, nemusí být nutně připravena ke konzumaci ihned po odstranění ze stromu. Musí ležet, hromadit cukr a teprve potom chutnají. Takže třeba ‘Antonovka’ se žlutavou barvou slupky a jasnou dužinou je připravená k utržení, ale kdo ochutná jablko, šklebí se – kyselo! Ale v zimě ta samá ‘Antonovka’, těžená ze sklepa – olíznete si prsty! Čím déle tato jablka leží, tím jsou chutnější.

Jak vybrat jablka

Nejprve si musíte vybrat jasný, teplý a suchý den. Sklizeň nejlépe odpoledne. To platí zejména pro zimní odrůdy sklizené koncem podzimu – vzduch bude mít čas se zahřát a jablka budou zcela suchá (rosa se bude mít čas odpařit). Letní, podzimní odrůdy lze odstraňovat po dešti, ale před sklizní nechte plody uschnout.

Je žádoucí sbírat ovoce odpoledne

Vždy začínám sklízet ze spodních větví, postupně se přesouvám na vrchol. Na jižní straně dozrávají jablka o něco dříve, proto s ním začínáme a druhý den (nebo po 2-3 dnech) sklízíme ze severní strany.

Opatrně obírám jablka, opatrně je vkládám do kbelíku. Nemocné, poškozené a červivé nemilosrdně odmítají. Ano, a snažím se mršinu neskladovat. Z plodů určených k dlouhodobému skladování netrhejte stopku, ovlivňuje to trvanlivost. Již ve fázi sklizně je nutné s plodinou zacházet opatrně. Kroucení, loupání a odlamování jablek z větví nepřinese v budoucnu nic dobrého.

Metody sběru

Se všemi pokroky v technologii v zahradnictví je stále nejlepší způsob sklizně manuál. Jablka je nutné sbírat opatrně, opatrně je umístit do krabic, aby nedošlo k mechanickému poškození plodů.

Nejlepší způsob sklizně je ručně

Dnes trh nabízí mnoho zařízení pro sběr jablek i z nejvyšších větví: smyčka, koš (nebo taška) na dlouhé rukojeti. Mnoho zahrádkářů používá ke sběru ovoce pletivo, aby se jablka při pádu nepoškodila a nepřišla do kontaktu s půdou. Na začátku léta může stejná síťovina sloužit jako dobrý krycí materiál.

Na našem trhu si můžete vybrat sběrač ovoce, kde se sbírá zboží z různých internetových obchodů.

Sběračka ovoce s uzávěrem 315 rublů
Ruská zahrada
Sběrač ovoce 115 rublů
Ruská zahrada

Jak správně skladovat jablka

Skladování jablek v naší rodině je věnována zvláštní pozornost. Dokonce i podzimní odrůdy leží o něco déle, pokud se budete řídit jednoduchými, ale tak užitečnými pravidly. Takže připravujeme místo a kontejner.

Porosty jablek je nejlepší skladovat v dřevěných bednách. Předběžně je ošetřím roztokem manganistanu draselného a poté je za pár dní dobře vysuším na slunci. Poté dno přikryji novinami nebo silným papírem.

  • Je to důležité,: Nenechávejte jablka na slunci a venku. Sklizená úroda je ihned vytříděna a uložena ke skladování.

Sklizenou plodinu ihned roztřiďte a uložte do skladu

Vzduch v mém sklepě je velmi vlhký, takže kolem krabic s jablky dávám nádoby s nadýchaným vápnem, které pomáhá absorbovat přebytečnou vlhkost. Nejsem zastáncem myšlenky posypat ovoce přímo limetkou (ačkoli to mnozí dělají) a můžete si vybrat jakoukoli možnost. Pokud je vzduch naopak příliš suchý, umístěte do blízkosti truhlíků s jablky nádoby s pískem, pravidelně zalévejte – jak písek schne, vzduch se zvlhčí. Pamatujte, že na kvalitu skladování má vliv i teplotní režim: skladování by nemělo být vyšší než +2..+5°C. Zmrazení je také nepřijatelné.

Existuje názor, že jablka v krabicích by měla být rozložena po kusech. Myslím, že u letních odrůd to má smysl. Zimní se dají nasypat do krabic tak, že kbelík (košík) opatrně spustíte na úroveň již nasypaných jablek, pak se vyvalí společně a rovnoměrně, bez poškození. Jablka byste v jejich „zimním bytě“ neměli omezovat – netřeste ani nelisujte ručně, abyste do krabice vmáčkli ještě alespoň jedno nebo dvě.

Během skladování se samozřejmě některé plody mohou znehodnotit. Taková jablka okamžitě odstraňte, abyste ochránili zbytek před infekcí.

Zařízení pro zpracování Apple

Letos jsme se na sklizeň důkladně připravili. Odšťavňovač byl zakoupen před pár lety, ale odšťavňovač neměl štěstí. Letos jsme našli sušičku ovoce a (konečně!) odšťavňovač. S takovými high-tech pomocníky jsou mé blanky pouze vynikající kvality.

  • Nejsladší odrůdy jablek
  • Antonovka a spol.: jabloně lidového výběru
  • 11 tajemství dobré sklizně jablek
  • Jak uchovat jablka až do jara
  • Jak uchovat sklizeň jablek – čtyři tajemství pro zahradníka
  • Jak udržet jablka čerstvá po dlouhou dobu (video)
  • Jablka: jak se vyrovnat se sklizní?

26 komentářů 37 díky za článek 16 oblíbených 425494 zobrazení
Sdílet odkaz
Kopírovat odkaz
Autor článku:
Věra Orel 28. srpna 2014, 10:30
Poděkovat! Poděkoval jsi 5915
Článek přidán do oblíbených
Добавить в избранное
Komentáře ( 17 )
20. září 2014, 01:07

Naprosto s tebou, Veru, souhlasím, že nejlepší je sklízet ručně a po večeři. Kdysi naši dědové sekali ráno trávu (kosu kosu, dokud je rosa), odpoledne sklízeli suchou úrodu.

26. února 2015 22:44

Podívejte se, jak je všechno složité)) Vůlí osudu jsem dostal malý jablečný sad . Kdybych věděl, že potřebuji sbírat takové tance, pravděpodobně bych odmítl))
Na sběr velmi pomáhá obyčejná síťka, na chytání motýlů. Velké a tlusté provedení z fotografie je nepohodlné k použití. Navíc je to pro strom traumatizující. Síť je lehká, prostorná a nevážná))
IMHO by stálo za to dodat, že raná mršina, rychlá „sklizeň“ s oku lahodící karmínovou a nepříliš příjemná chuť – to není známka sklizně, ale chuťově nějaká, řekněme mírnější nepohodlí, to není známka domácích, našich jablek, ale známka bolestivosti stromu. A – vážně. Zdravý strom nedává ovoce rychle a právě včas. A chuť je napumpovaná))
A hned je otázka – protože jsem jabloně sám nezasadil – ani neznám odrůdu. Pár odrůd jsem víceméně identifikoval, ale u čtvrté jsem se zasekl. Odrůda je jednoznačně zimní. Jeho hlavní vlastností je transparentnost. Plnicí. Samotný plod je červenozelený. Nalévá se průhledností i na stromeček. Pokračuje ve stejném duchu i ve skladu. Chuť je sladkokyselá. Neodtrhneš se. Hodně šťávy. Nezhoršuje se. Internet děsí sklivec spojený s nedostatkem vápníku. To ale vede ke špatné chuti a špatnému skladování, které se samozřejmě nedodržuje. V zásadě jsou výlisky téměř všechny světlé barvy. Navíc jižané. A pak centrální pás Ruska. Příliš na jih. Rád bych věřil, že je to bloudění, nevíme jak, Apple Macintosh, po kterém stejná společnost a stejný “druh” počítače)) Ale je to také pásmová jen pro jih.
A další postřeh. Přezrálá jablka NEHNIJÍ. Vůbec. Jsou stále neporušené a začínají bronzovat, ale nehnijí. Žádný hnilobný zápach, žádné hubnutí, žádné zčernání. Hnití je pozorováno pouze u pacientů s bakteriální hnilobou. Na internetu se tomu říká šedá a ještě jinak, ale je to jen bakterióza. Není to nejhorší případ a stejně jako strup se snadno léčí.
Také jsem si všiml, že letní odrůdy dokážou jablka dlouho odbíjet. Trochu, doslova pár kousků, ne velké, ale šíleně chutné a velmi šťavnaté.

27. února 2015 01:53

Usmál se))) Už to ani není text, ale styl.
Miluju, když čteš a usmíváš se

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button